Přejít k hlavnímu obsahu

Turisté objevují Kyrgyzstán. Přírodu i města, z nichž dýchá socialismus

V posledních letech jako by se s nimi roztrhl pytel. V Chorvatsku už znají každé zákoutí, v Řecku je to nebaví, Alpy už prochodili, v Číně byli a do Ameriky nechtějí. Turisté. Dobývají Kyrgyzstán ve snaze objevit něco dosud nepoznaného. A daří se jim to!

Daří se jim to díky koncentrované a nefalšované atmosféře Střední Asie. Lákají je sem především jinými turisty zatím nepříliš prozkoumané hory, ale i města, z nichž do jisté míry dodnes dýchá duch socialismu, jemuž tu odzvonilo na počátku 90. let.

A co byste měli mít v hledáčku, když se k objevovatelům Kyrgyzstánu, souseda Číny, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Kazachstánu, rozhodnete přidat? Máme pro vás pár tipů.

V Kyrgyzstánu je zkrátka nádherně.
Zdroj: Bigstockphoto

Biškek

Samozřejmě nesmíte vynechat návštěvu téměř miliónového hlavního města, která vznikla na konci 18. století, původně jako ruská pevnost Pišpek. Později šlo o jednu z významných pevností na Hedvábné stezce.

Právě proto, že jde o město relativně mladé, nenajdeme zde starší památky, na jaké jsme zvyklí odjinud. Můžeme se tu ale přenést o desítky let zpět, protože co tu nelze přehlédnout, je architektura socialistického realismu, z níž bývalý režim úplně čpí.

K nejvýznamnějším místům patří náměstí Ala-too z 80. let, na němž se nachází Národní muzeum a Socha svobody na místě, kde stávala socha samotného V. I. Lenina. Na náměstí se u stále vlající vlajky střídá čestná stráž.

Hlavní náměstí v Biškeku se jmenuje Ala-too. Nesmíte ho vynechat.
Zdroj: Bigstockphoto

Pokud projdete prospektem Čuj, patrně uvidíte to nejdůležitější, co může Biškek nabídnout – několik univerzitních budov, magistrát a další. Co vás patrně překvapí, jsou předměstí. Ta jsou totiž tak zelená, že neuvěříte, že už jste na území metropole. Člověka vedoucího dobytek třeba v Praze jen tak nepotkáte…

Jezero Issyk-kul

Jezero Issyk-kul je jedním z největších horských jezer na světě. Je bezodtoké, dlouhé 178 km a v nejširším místě dosahuje 60 km. Délka pobřeží činí téměř 600 km. Jezero se právem řadí k chráněným biosférickým rezervacím UNESCO, ale dá se v něm i koupat. V létě se teplota vody pohybuje kolem 22°C a naprosto úžasné je to, že voda je až do hloubky 12 m průzračná.

Jezero Sary Chelek

Jezero Sary Chelek se nachází ve stejnojmenné rezervaci a všechny láká na čistou vodu dokonale zasazenou mezi horami a štíty tyčícími se až do 4 000 m n. m. Ve výšce 1 783 m n. m. sice není teplota vody nejvyšší a koupání tu oficiálně není povoleno, byl by ale vážně hřích se tu nesmočit.

I takhle může vypadat váš pobyt v Kyrgyzstánu.
Zdroj: Bigstockphoto

Věž Burana

Asi 80 km od Biškeku směrem na východ se nachází obdivovaný minaret Burana, a to na místě zaniklého města Balasagun. Věž pochází z 10. nebo 11. století, původně byla vysoká 45 m, ale zemětřesení ji poškodilo a nyní dosahuje výšky 25 m. Jen díky rekonstrukci v 70. letech nedošlo k jejímu úplnému zhroucení.

Pamír a Kyrgyzský hřbet

Milovníci přírody budou dozajista nadšení ze zdejších horských scenérií, ať už se vydají na území Pamíru, třetího nejvyššího pohoří na světě, nebo Kyrgyzského hřbetu. Zatímco na Kyrgyzském hřbetu se můžete dostat do výšky necelých 5 000 m, v Pamíru dosahuje nejvyšší hora 7 719 m, což už je výzva pro pekelně dobré sportovce s perfektním vybavením.

Brousíte si zuby na nejchudší z postsovětských republik? Nedivíme se. Svody dosud příliš neprocestovaných krajů jsou silné. Kromě přírody jsou k turistům úžasní i zdejší pohodoví obyvatelé. Tak si to užijte!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

41° 12' 15.768", 74° 45' 57.9528"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Turisté objevují Kyrgyzstán. Přírodu i města, z nichž dýchá socialismus