Přejít k hlavnímu obsahu

Kazašská step ukrývá zapomenutý raketoplán

Do Kazachstánu turisté jezdí hlavně hlavně za úžasnou přírodou, vysokohorskými jezery nebo moderními stavbami Astany. Lidi z celého světa ovšem fascinuje i další zajímavé místo s bohatou historií. Bajkonur i se svými skrytými poklady.

Kosmodrom Bajkonur Kazachstánu je neuvěřitelně rozsáhlý komplex, který kvůli omezení aktivit v posledních letech ukrývá množství zapomenutých projektů. Patří mezi ně i raketoplány programu Buran. Ale začneme pěkně od začátku.

Dříve sloužil sovětskému kosmickému programu, dnes Rusku

Sednete do autam a když nejíte, nespíte a nevylučujete, za 54 hodin se ocitnete v jednom z největších center kosmických letů na světě. Z kazašského Bajkonuru se vydávaly do vesmíru raketoplány sovětského kosmického programu. Dnes, ačkoliv se po rozdělení federace dostal kosmodrom na území Kazachstánu, si ho pro svůj program pronajímá Rusko. Tedy významnou část dříve ohromného areálu. Mimo centrum dění se dostaly některé budovy, jež dodnes skrývají polozapomenuté poklady. Třeba ty spojené s pohřbeným raketoplánem Buran.

Ptička a maketa se ukrývají v jedné hale.
Zdroj: youtube.com

Rozpad federace a s ním i konec programu

Buran v roce 1988 odstartoval, dvakrát obkroužil zemi a… Už se mimo planetu nepodíval. Blížil se totiž rozpad federace a s ním i konec programu. Bratříčci Burana byli téměř dostavěni a připraveni vydat se do nebeských výšin. Smůla.

Bratříček Burana - raketoplán Ptička

Když roku 2002 spadla na Buran střecha a letoun zničila, zdálo se, že je nenávratně pryč. Jenže měl přece bratříčky. Inženýři měli rozpracovaných několik dalších raketoplánů této třídy. A jeden z nich – téměř dokončená Ptička – se našla v roce 2015 právě tady, kousek za branami areálu uprostřed kazašské stepi.

Ptička byla skoro dokončena, včetně vnitřku.
Zdroj: youtube.com

Konkrétně se Ptička (Ptáček) našla v hangáru číslo 80. Ralph Mirebs, fotograf specializující se na opuštěné objekty, byl nálezem ohromen. Stejně tak i veřejnost, když se fotky objevily v médiích. O Ptičce se toho mnoho nevědělo, pravděpodobně měla ale v 90. letech vykonat několik bezpilotních letů. Konec programu Buran zpečetil její osud, hangár všichni opustili a na raketoplán zapomněli. Přestože byl, mimo závěrečných prací na elektronice, v podstatě hotov.

Objevení makety Burana

Hangár neukrýval jenom Ptičku, ale také maketu Burana používanou při testech. Opuštěný hangár se tak dostal médií na celém světě a udělal oblast kolem kazašského Bajkonuru zase o něco zajímavější. Můžeme se těšit na to, co ještě opuštěné budovy megakomplexu vydají.

Z Bajkonuru se nad zem vydala pěkná řádka  raket a raketoplánů. Takhle letěla raketa Sojuz.
Zdroj: bigstock.com
 
 

Místo

45° 57' 52.3872", 63° 18' 18.8172"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kazašská step ukrývá zapomenutý raketoplán