Přejít k hlavnímu obsahu

Nápoj z kvašeného kobylího mléka nezachutná každému. Kazaši na něj ale nedají dopustit

Okolo mléka panuje řada nejrůznějších předsudků a mýtů. Jedni si bez něj nedovedou představit nový den, jiní ho odmítají. Na to se ale v Kazachstánu nehraje.

Ačkoli mléko v Evropě ztrácí na popularitě, ve Střední Asii a evropské části Ruska to tak úplně neplatí. Tady totiž místní holdují kumysu – alkoholickému nápoji, pro jehož přípravu se používá právě mléko. A ne jen tak ledajaké.

Kumys vám nechutná? Rozhodně to nedávejte znát

Řeč rozhodně není o kravském nebo kozím mléce, nýbrž o kvašeném kefíru z kobylího mléka. Že vám kumys nevoní a máte k němu odpor? Tak to hlavně před rodilým Kazachem neříkejte. Kumys je totiž pro kazašské rodáky posvátným nápojem a takové hodnocení by je mohlo silně urazit.

Věří totiž, že pití kumysu léčí tuberkulózu a další nemoci. Není se proto čemu divit, že ho často podávají v léčebnách a spoléhají se na jeho účinky také při léčbě chudokrevnosti nebo zánětu průdušek.

Kumys – Kazachstán
Tradiční kumys se podle původní receptury připravuje z kobylího mléka.
Zdroj:
Bigstockphoto

Základem poctivého kumysu je volně pobíhající kobyla

Synonymem pro mléko je v našich podmínkách kráva. V Kazachstánu je to spíš kobyla. Koně se tady totiž prohánějí po pastvinách v hojném počtu a Kazaši moc dobře vědí, že pobíhající kobyla rovná se šťastná kobyla, s čímž nepochybně souvisí také kvalita jejího mléka, které místní dojí až pětkrát denně.

Další postup výroby kumysu spočívá ve stloukání palicí a odstátí. Po 12 hodinách je mléko hotové a může se začít ochutnávat. Zajímavostí je, že takto zkvašené mléko obsahuje alkohol (většinou okolo 2,5 %), což je poněkud nečekané zjištění zvláště pro řidiče, kteří jsou v Kazachstánu prvně.

Tak trochu perlivé acidofilní mléko

Ti, kdo kumys ochutnali, se svorně shodují na tom, že jeho chuť je mírně nakyslá a štiplavá. Velmi vzdáleně ho přirovnávají k acidofilnímu perlivému mléku. Pokud nápoj nevoní, nebude chyba v mléce, jako spíš v nesprávné technologii výroby nebo skladování (nevhodné umístění, nádoby, popř. hmyz apod.).

V zásadě rozdělujeme kumys na několik (pod)druhů, které se od sebe liší složením i množstvím alkoholu. Nejčerstvějším je saamal, který můžete ochutnat hned po uvaření. Hojuu je naopak silně alkoholický (obsahuje asi 4,5 % alkoholu), do kumysu aachtaach se pak přidává kravské mléko, do hara kumysu smetana. A kumys aryylach obsahuje dokonce čerstvé máslo!

Kumys – Kazachstán
Poctiví výrobci kumysu moc dobře vědí, že volný pohyb je pro kobyly (a kvalitu jejich mléka) nesmírně důležitý.
Zdroj:
Bigstockphoto

Soutěže o nejlepší kumys a zaručený tip, jak ho poznat

Obyvatelé Kazachstánu se také každoročně triumfují v tom, kdo vyrobí ten nejlepší kumys vůbec. Vítězové svou recepturu samozřejmě neprozradí, na jednom se ale přece jen shodnou. Základem tohohle výživného elixíru mládí je poctivé míchání a tlučení.

Kumys můžete ochutnat nejen v Kazachstánu, ale také v Kyrgyzstánu, Mongolsku a Jakutsku. Od prapůvodní tradice výroby se dnes ale už bohužel upouští a kobylí mléko se stále častěji nahrazuje tím kravským. Postup výroby je víceméně stejný, chuť ale často dost odlišná. A jak poctivý kumys poznat? Třeba tak, že má velice rychlé a „očistné“ účinky na naše zažívací ústrojí...

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

51° 9' 27.4608", 71° 27' 15.8544"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nápoj z kvašeného kobylího mléka nezachutná každému. Kazaši na něj ale nedají dopustit