Přejít k hlavnímu obsahu

Poznejte tyto 3 české rozhledny

Když se řekne rozhledna, asi se vám hned vybaví Eiffelova věž. Na její vrchol míří stovky tisíce návštěvníků. U nás v České republice se rozhledny těší velké oblibě. Najdeme je rozeseté naprosto všude. My pro vás našli 3 (2 pražské), které by měl navštívit každý z nás. Čtěte dál.

Petřín jako zmenšenina Eiffelovky

Pražská Petřínská věž sahá své francouzské sestře jen po paty, ale i tak za vaši návštěvu stojí. Poděkovat za ni můžeme Českému klubu turistů, který se v Paříži zamiloval tak moc, že si stavbu její 5x menší napodobeniny v Praze prosadil a v roce 1891 uskutečnil.

Petřínská věž je vysoká 65,5 metrů, horní plošina pro návštěvníky je ve výšce 55 metrů. Tato pozice vám poskytne neuvěřitelný výhled na Prahu, který je večer obohacen o noční osvětlení. Takovou romantiku si nesmíte s vaší drahou polovičkou ujít. Vstupenka vás vyjde na 150 Kč za dospělého (za 135 Kč s Lítačkou), 100 Kč za dítě a 350 Kč za rodinu. U online nákupů je cena snížena.

Když už tam budete, zajděte prozkoumat zrcadlové bludiště, Strahovský klášter, Hladovou zeď, Letohrádek Kinských nebo Štefánikovu hvězdárnu. Chcete nahoru vyjet lanovkou? Od srpna 2021 k jízdě potřebujete speciální jednotné nepřestupní jízdné za 60 Kč (na místě k zakoupení) nebo jízdní kupony.

V měsíci březen a říjen je dráha mimo provoz.

Tip: Sháníte ubytování v blízkosti Prahy, ale milujete klid a přírodu? Pronajměte si chatu ve Středočeském kraji a nebudete litovat. Do hlavního města to máte blízko, a přesto můžete každý den na procházky do přírody, aniž byste poslouchali nekonečný hluk a shon.

Černý Most skrývá netradiční rozhlednu

Poměrně neznámou rozhlednu Doubravku najdeme na Černém Mostě. Měří 20 metrů a nahoru se dostanete po 98 schodech. Její vzhled mnohé překvapí, protože má tři mohutné nohy z akátového dřeva. 

černý most rozhledna
Zdroj:
depositphotos.com

V roce 2019 rozhledna vyhrála Národní cenu za architekturu. Chvilku poté ji zapálili vandalové, ale do konce roku byla naštěstí opravena. Nejbližší zastávky autobusu jsou Nádraží Kyje a Kyje, z nich vás čeká ještě cca 20 minut chůze. Zajímá vás spíš vlakové spojení? Pak vystupte na zastávce Praha-Kyje. 

Potěší bezplatný vstup.

Jurkovičova rozhledna láká kvůli kovářské práci

Na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm najdete 32m vysokou rozhlednu. Návštěvníci se dostanou až do 19 metrů. Za na první pohled netradičním vzhledem stojí kovářská, klempířská a tesařská práce. Využívaly se hlavně tradiční techniky a postupy, jež dnes nepoužívá skoro nikdo. O to víc je toto místo zajímavé, vypadá totiž jako chaloupka.

Jak se k Jurkovičově rozhledně dostanete? Od parkovišti u Valašského muzea v přírodě přejděte přes dřevěný most a pokračujte nahoru do kopce po zelené turistické značce. Cesta trvá přibližně 30 minut. V blízkém okolí se ještě nachází kaple z Valašské bystřice, větrný mlýn z Kladník a pro hladovce Hostinec Karel Seidl. 

Za vstup zaplatíte 20 až 40 Kč.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Poznejte tyto 3 české rozhledny