Přejít k hlavnímu obsahu

Levné cestování: Ultimátní návod, jak cestovat chytře, levně a bez výčitek

Chcete dopřát dětem pár dnů u moře nebo si v páru vyrazit na zaslouženou dovolenou, kde načerpáte síly pro plnění nadcházejících úkolů. Zároveň jste ale limitováni rozpočtem…

 

Patová situace? Ani omylem! Máme pro vás praktické rady a tipy, jak na levné cestování s omezeným budgetem chytře, levně a bez výčitek!

Kde hledat nejlevnější letenky? Jak na levné cestování s dětmi? Kam se dostanete vlakem a proč má smysl číhat na super last nabídky? Odpovědi na tyto a spoustu dalších praktických otázek najdete na následujících řádcích. 

Levné cestování není pro každého

V první řadě musíme zmínit, že cestování s omezeným rozpočtem pravděpodobně nenadchne každého. Pokud jste zvyklí trávit zimy a léta v luxusních a plně vybavených hotelech, asi jen těžko si budete zvykat na motely, střídmě vybavená studia nebo kempy, které často nabízí spartánské podmínky. Vždy je proto potřeba odpovědět si, z čeho jste schopni (a ochotni) u cenově dostupné dovolené slevit a přes co naopak – lidově řečeno – nejede vlak.

Pokud se společně dohodnete, že letos je pro vás mnohem důležitější strávit pár dnů u moře, byť v kempu nebo ubytovaní u místních, slevíte z komfortu, který poskytuje cestování letadlem a vsadíte třeba na vlak nebo autobus, možná že zažijete situace a dobrodružství, o kterých jste si dosud mohli nechat zatím jenom zdát. A příští rok už se po předražených hotelech ani nepoohlédnete.

Pár s kytarami na kolejích.
Za letošní dovolenou nemusíte utratit majlant. Stačí jen vědět, jak na to.
Zdroj:
Shutterstock

Nejlevnější cestování: Vsaďte na stop a odebírejte newslettery

Chystáte se na dovolenou sami nebo společně s partnerem? Pokud máte pro strach uděláno a toužíte po letním dobrodružství, můžete zvolit léty odzkoušený a zkušenými cestovateli prověřený způsob dopravy. Tím je samozřejmě stop. Jestliže je vám stopování tak trochu „proti srsti“, poohlédněte se po carsharingu. Jde o sdílená auta, nebo také spolujízdy, kdy se o celkové náklady dělíte společně se zbytkem posádky automobilu. Parťáky pro spolujízdu najdete prostřednictvím webů a aplikací, které se na carsharing specializují nebo třeba v nejrůznějších skupinách na sociálních sítích.

Máte omezený budget a zároveň počet dnů, které můžete na dovolené strávit? Pak pravděpodobně budete chtít strávit na cestě pokud možno co nejméně času. Letecká přeprava je v tomto případě jasným vítězem, letenky ale bývají zejména během hlavní sezóny pekelně předražené. Pokud dovolenou plánujete s dostatečným předstihem, kupte letenky třeba půl roku (klidně i rok) dopředu. Zajistíte si tak nejlepší cenu a budete mít spoustu času low cost cestu důkladně naplánovat. Přihlaste se také k odběru newsletterů aerolinek nebo srovnávačů letenek. Ty vás upozorní na časově omezené akční nabídky, které vám pomohou ušetřit klidně i 90 % z původní ceny letenky.

Jak levně cestovat po Evropě? Jistotou jsou last minute nabídky

Chcete procestovat Evropu a exotické destinace vás příliš nelákají? Zároveň máte problém domluvit se cizím jazykem a chcete se během dovolené starat o co nejméně věcí? V takovém případě budete pravděpodobně pokukovat po nabídkách cestovních kanceláří. Ty bývají během hlavní sezóny poměrně drahé a pro cestovatele s omezeným budgetem často také cenově nedostupné. Protože ale výjimky potvrzují pravidlo, i v těchhle vodách můžete ulovit zajímavou nabídku, která váš rozpočet nezruinuje.

Pokud máte flexibilní práci a cestujete v páru nebo menší skupině, počkejte si na super last minute nabídky. Ty cestovní kanceláře zpravidla zveřejňují týden před plánovaným odletem a jejich ceny bývají oproti cenám původním třetinové. Cenově nejdostupnější jsou samozřejmě autobusové zájezdy nebo zájezdy, kde se do cílové destinace dopravíte vlastním vozem. Pokud ale budete opravdu trpěliví a mít trochu toho štěstí, můžete objevit i letecké zájezdy (často se snídaní), kde za týden u moře nezaplatíte více než 10 000 korun.

Náš tip: Máte rádi překvapení a milujete dobrodružství? Zabalte si kufry, připravte cestovní doklady, vyjeďte na letiště s dostatečným předstihem a kupte si last minute zájezd přímo na některé z přepážek tuzemských cestovních kanceláří, které se zde nachází. Obratem obdržíte veškeré vouchery, komplexní odbavení i další dokumenty nutné k vycestování.

Jak levně cestovat vlakem (nejen) do zahraničí?

Milujete cestování vlakem? Využijte sezónních nabídek některých tuzemských přepravců, kteří vás během několika mála hodin dopraví třeba k Jaderskému moři. To samozřejmě plně klimatizovanými vozy se servisem, který zajišťují zkušení stewardi, kteří se budou starat o to, ať vám během dlouhé cesty nic neschází. Pokud jízdenky zakoupíte s dostatečným předstihem, můžete si vybrat nejen spací vozy nebo konkrétní místa, opět také ušetříte několik desítek procent z finální ceny. Například jízdenky na vlak do Chorvatska začínají na ceně 790 Kč.

Čekající člověk na nádraží.
Cesta vlakem může být zábava. Ocení ji nejen děti, ale taky vaše peněženka.
Zdroj:
Shutterstock

Kde je levněji než v ČR?

Pokud se letos vydáte za hranice ČR, pak je skvělou volbou Evropa. Vysoká inflace a celoplošné zdražování, kterému již několik měsíců přihlížíme, může zahraničnímu cestovnímu ruchu paradoxně pomoci. Navíc koruna v meziročním vyjádření posílila vůči euru o téměř čtyři procenta. U rodinné dovolené za 50 tisíc korun tak vychází úspora oproti loňsku na přibližně 2000 korun.

Levněji je v současné době například v Polsku nebo Maďarsku. Levnější dovolenou si užijete i v Egyptě, Tunisku, Maroku, Černé Hoře, Rumunsku, Bulharsku nebo oblíbeném Chorvatsku. Dovolená se vám naopak letos prodraží v Rakousku, Španělsku, Itálii, Německu, Francii nebo Izraeli. Zde si za pomyslnou tisícovku utracenou u nás dopřejete méně.

Levné cestování pro studenty: Vsaďte na stáž, stipendia nebo dobrovolnictví

Studujete, máte omezený rozpočet, ale léto nechcete trávit doma? Studentům se otevírá celá řada možností, jak vycestovat do blízkých i vzdálenějších koutů světa. Využít můžete nejrůznější stáže, studentská stipendia nebo oblíbený program Erasmus. Vyrazit za hranice s minimálním rozpočtem můžete i jako dobrovolník, au-pair nebo třeba delegát tuzemské cestovní kanceláře. Oblíbené jsou i projekty Work and Travel v USA, které zprostředkovávají české agentury. V tomto případě ale počítejte se vstupní investicí, která bude začínat zhruba na 20 000 korunách.

Levné cestování s dětmi podporují i tuzemské cestovky

Chcete vyrazit na dovolenou s menšími dětmi? Učiňte tak co nejdříve. Řada leteckých společností si totiž za přepravu menších dítek (zpravidla na klíně rodičů) neúčtuje ani korunu a velmi podobně to mají i některé tuzemské cestovní kanceláře, které nabízí pobyty u moře pro děti do určitého věku zdarma. Často se ale tyto nabídky týkají zejména first minute pobytů, jejichž cena je přece jen o dost vyšší.

Jak na levné cestování po ČR?

Využít můžete nejrůznějších akcí a nabídek na slevových portálech nebo jednoduše vyrazit na vlastní pěst a ubytování řešit v kempech, karavanech nebo až na místě. Pokud milujete překvapení a dobrodružství, sbalte si jen to nejnutnější a cílovou destinaci vyberte dle ceny jízdenek na vlak nebo autobus.

Během cesty si můžete sestavit itinerář míst, která se vyplatí v cílové destinaci navštívit a na nejrůznějších cestovatelských portálech vytipovat místa, kde se levně a dobře najíst nebo ubytovat. Levné cestování nabízí nepřeberné možnosti. Občas je ale potřeba opustit komfortní zónu, zbavit se předsudků a naopak se otevřít novým zážitkům a dobrodružství, která vás na takové cestě čekají...

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2 a zdroj 3.

 
 

Místo

50° 4' 56.9073", 14° 24' 53.4606"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Levné cestování: Ultimátní návod, jak cestovat chytře, levně a bez výčitek