Přejít k hlavnímu obsahu

Užijte si výlet do přírody bez zbytečných starostí

Jen si to představte: odpočinete si od rušného města, víkend (nebo klidně i několik dní) strávíte v přírodě, po boku budete mít nejbližší přátele, po ruce kytaru či rybářské pruty, vypnete mobil. Zní to jako úplná pohoda? Abyste si svůj výlet do přírody užili naplno, přinášíme vám 5 tipů, které dovolenou zpříjemní.

U čeho začít?

V první řadě je potřeba promyslet, kde přesně budete odpočívat: les, hory, pobřeží… Vezměte v úvahu klima dané oblasti a zjistěte si počasí v období naplánovaného výletu. Teprve potom si sestavte seznam věcí, které budete potřebovat.

5 základních věcí

  1. Pokud se chystáte do přírody a plánujete strávit noc (či několik nocí) ve stanu, potřebujete ověřit jeho stav předtím, než se vydáte kempovat. Zkontrolujte, zda jsou všechny kolíky, šňůry a lanka na místě, jestli nemáte prasklé tyčky. Pokud jste si koupili nový stan, je lepší ho rozložit a složit ještě doma, abyste věděli, jestli máte všechny součástky.
  1. Spací pytel je po stanu druhá nejdůležitější věc. Ochrání vás před chladem a umožní vám dobře si v noci odpočinout. Spacáky mohou být syntetické nebo z peří, mít různé velikosti a tvary, teplotní určení… Sám o sobě spací pytel nehřeje, pouze kolem sebe udržuje teplo lidského těla. Pro komfortní spánek je proto velmi důležité zvolit ten správný typ spacáku.
  1. Nepodceňujte výběr té správné karimatky. Ochrání vás před chladem a vlhkosti, protože zajišťuje izolaci od země. I když na karimatce bude spánek pohodlnější než na holé zemi, úplně nejpohodlnější odpočinek však zajistí nafukovací matrace.
  1. V případě nouze vám může rychle pomoci lékárnička, proto se vyplatí mít s sebou všechny základní potřeby. Mezi ně patří obvazy a náplasti, léky proti bolesti, alergie, dezinfekce, léky proti otravě, gely a masti po bodnutí hmyzem. Samozřejmě nezapomeňte na léky, které berete normálně.
  1. Kromě lékárničky si potřebujete přibalit repelent, opalovací přípravek, krém na ruce, zubní pastu, kartáček na zuby a jiné věci patřící k osobní hygieně. Nezapomeňte na vlhčené ubrousky, které se vám na výletě budou jistě hodit. Často mají antibakteriální přísady, v přírodě tuhle vlastnost oceníte.

V seznamu potřebných věcí by dále neměly chybět doklady, peníze, potraviny, pohodlné oblečení a boty.

A pamatujte: odpočinek musí být nejen příjemný, ale i bezpečný. Snažte se proto nenechávat bez dozoru cenné věci.

Užijte si výlet do přírody!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Užijte si výlet do přírody bez zbytečných starostí