Přejít k hlavnímu obsahu

Chystáte se na dovolenou? Vezměte kočku s sebou! S těmito 9 tipy to bude hračka

Pokud máte to štěstí, že vás kočka u sebe nechá bydlet, pravděpodobně víte, že touží po rutině s co nejmenším počtem překvapení. Kočky zkrátka mají rády své domácí prostředí, kde se cítí bezpečně a jistě. Může se však stát, že bude nutné s kočkou cestovat, a existuje mnoho věcí, které můžete udělat, aby to pro vás oba bylo co nejpříjemnější. Klíčem k úspěchu je důkladná příprava, o které se dozvíte v následujícím článku.

Možná to znáte i vy: Blíží se čas vašeho odjezdu na dovolenou. Máte vybranou destinaci, zarezervované ubytování i naplánovanou trasu, jak se přepravit mezi bodem A a B. Zbývá už se jen sbalit a udělat to obrovské rozhodnutí: najít pro vaši kočku hlídání, nebo si ji vzít na dovolenou s sebou?

Za předpokladu pečlivého plánování a vhodného vybavení pro kočky se vaše micka může připojit k rodinné zábavě a cestovat s vámi.

9 tipů, jak s kočkou cestovat beze stresu

Ať už míříte jen pár kilometrů od domova, nebo se chystáte na dlouhé dobrodružství, těchto 9 doporučení vám pomůže k pohodovější dovolené. Vám i vaší kočce.  

kočka na dovolené 2 PR
Zdroj:
Shutterstock

1. V přepravce kočku pevně zajistěte

Ten nejdůležitější tip ze všech. To, že byste měli cestovat s kočkou v přepravce, je bez diskuse. Nezapomeňte ji však pořádně zavřít a zajistit. Cestování způsobuje kočkám stres a když jsou kočky vyděšené, snaží se vměstnat do těsných prostor. Může to být třeba pod sedadlem nebo pod pedály. A to je to poslední, co byste při cestování chtěli zažít.

2. Nikdy kočku nenechávejte v autě samotnou

To platí pro všechny živé tvory stejně. Pokud je venku 20 stupňů a více, raději o ponechání kočky v autě ani neuvažujte. Ani nevíte, jak se z vašeho auta se stane sauna. Kočky se neumí potit jako my a vystavením takovým podmínkám jim můžete zadělat na zdravotní problémy.

V chladném dni se ujistěte, že necháváte okýnka pootevřená a kočku bezpečně uloženou v přepravce.

3. Je vaše kočka úzkostná? Promluvte si s veterinářem

Léky proti úzkosti pro kočku? Žádná výjimka. Ať už máte doma jakkoli starou kočku jakéhokoliv plemene, před každou cestou navštivte vašeho veterináře. Ten zhodnotí, zda je ve vašem konkrétním případě na místě léky předepisovat, či nikoliv.

4. Nezapomeňte si s sebou přibalit čisticí prostředky

Věděli jste, že když jsou kočky nervózní, značkují si své území (přestože rozhodně není jejich)? Proto by hadry, ubrousky, roztok na neutralizaci zápachu a další čisticí prostředky měly být nedílnou součástí vašeho kufru. Nehody se bohužel budou dít, ale pokud na ně budete připraveni, nebudete z toho tolik frustrovaní. 

5. Vezměte s sebou kočičí záchod, na který je kočka zvyklá

I tímto způsobem zajistíte mnohem menší množství “voňavých” nehod. Vaše kočka ucítí, jestli je toaleta její vlastní – a právě tady si uleví.

6. Přibalte její oblíbenou deku a hračky

Před cestou vložte do její přepravky věci, které jí jsou dobře známé. Povědomá deka i hračky ji udrží klidnější. Kočky si velmi potrpí na své teritorium, které si určují svým pachem.

7. Neotvírejte dveře auta, dokud si nejste jistí, že je vaše kočka v bezpečí

Vystresovaná kočka bude hledat jakoukoli šanci uniknout. Proto se před otevřením dveří auta vždy ujistěte, že je vaše kočka stoprocentně zajištěná. Taková honička za vaším mazlíčkem vám cestu dokáže velmi znepříjemnit. 

8. Vezměte s sebou jejich oblíbené pamlsky

Vy byste se vydali na výlet bez dobrůtek? Taky určitě ne. Každý správný výlet přece potřebuje sestavu oblíbených pochutin, a to platí i pro vašeho domácího mazlíčka. Kromě jídla a vody nezapomeňte kočce přibalit i její oblíbené pamlsky. Pamlsky vždycky všechno zlepší.

9. Nezapomeňte si přibalit trochu trpělivosti

Jen hrstka koček cestování miluje, drtivou většinu to však stresuje. Připravte se na všechny scénáře, mějte po ruce náš článek a snažte se dostat do zenu. Kočky dokážou vycítit úroveň stresu majitele, takže se zhluboka nadechněte a vyražte. To zvládnete!

Tyto rady se vztahují na cestování autem, mnohé z nich si však můžete přizpůsobit pro cestování v jakémkoli dopravním prostředku.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chystáte se na dovolenou? Vezměte kočku s sebou! S těmito 9 tipy to bude hračka