Přejít k hlavnímu obsahu

Toto nepřehlédněte před nákupem ojetiny

Ojetá auta jsou levnější než ta nová, a proto se u části zákazníků těší velké oblibě. Ale jako u každé věci, která už byla používána, i u aut si musíte dávat pozor, abyste nekoupili zajíce v pytli. Na co se zaměřit, aby vás v následujících letech nestály opravy víc, než kdybyste si pořídili nový vůz? 

Ceny ojetin stouply. Pomoct může půjčka

Pandemie covidu-19 a následně válka na Ukrajině vyhnaly cenu automobilů výš, než jsme byli doposud zvyklí. To se nevyhnulo ani ojetinám. Pokud na auto nemáte našetřeno do foroty, pomůže vám buď bankovní půjčka, nebo finanční leasing přímo od prodejce aut (berete-li bazarový kousek). U známých prodejců ojetin v zásadě nemusíte mít obavu, že budete oklamáni, i když obezřetnost je na místě i zde. Rozhodnete-li se ale koupit auto od soukromníka, pak mějte oči na stopkách. Co byste si měli v ideálním případě proklepnout?

VIN kód vám ledacos prozradí

Pokud vám někdo prodává auto, měl by vám v první řadě sdělit naprosto všechny informace, nic nezatajovat, a pokud na autě objevíte cokoli, o čem vám prodejce neřekl, a konfrontujete ho s tím, měl by vám poskytnout vysvětlení. V první řadě si zkontrolujte informace přes VIN kód. To je něco jako rodné číslo auta. Unikátní kód zadáte do databáze přímo na stránkách ministerstva dopravy. Prozradí vám, kolik mělo auto majitelů, zda se jedná o bouraný vůz, a získáte i výpis záznamů o stavu tachometru během servisních prohlídek u autorizovaného servisu.

Pozornost věnujte interiéru i karosérii

Automobil si dobře prohlédněte zevnitř i zvenčí a na karosérii hledejte odchylky v barvě. Ve finále nemusí jít o nic vážného, ale odchylka v barvě vám napoví, že auto bylo z nějakého důvodu přelakováno, a tím pádem má za sebou nejspíš havárii. Pokud vás na tento fakt upozorní prodejce dopředu, je to v pořádku. Jestliže vám tuto skutečnost zatajil, asi nemá smysl se o koupit auta dál zajímat, těžko říct, co byste vlastně koupili. Myslete na to, že dnes se dá velmi dobře opravit jakýkoli vůz, a tak se i ze značně zničeného vozu dá udělat na první pohled top automobil.

Vezměte si na prohlídku poradce

V případě, že autům vůbec nerozumíte, nebojte se vzít si na prohlídku nějakého známého, který má s auty zkušenosti a který toho zjistí mnohem víc než vy. Takový člověk bude umět položit ty správné otázky. Vyrazíte-li na obhlídku vozu sami, nebojte se být šťouraví a zeptat se na každou prkotinu, která vás zajímá. Byl řidič kuřák nebo vozil v autě zvířata? I tyto drobnosti mohou být důležité. A i když kupujete ojetinu, pořád to není malý výdaj, který jde z vaší peněženky. Tak hodně štěstí a dobrý kauf.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Toto nepřehlédněte před nákupem ojetiny