Přejít k hlavnímu obsahu

Letiště Praha: Informace a tipy, kde zaparkovat nebo se dobře najíst

Plánujete letos odlet na dovolenou z pražského letiště? Máme pro vás tipy, kde v jeho okolí levně zaparkovat, dobře se najíst a co si sbalit s sebou.

Něco málo o letišti Praha

Mezinárodní letiště Václava Havla Praha neboli Praha/Ruzyně najdeme na severozápadním okraji Prahy, v městské části Praha 6. Leteckou základnu tady mají České aerolinie, Eurowings, Smartwings a Ryanair. Na letišti jsou dva klasické terminály (lety v rámci Schengenu a mimo něj) pro veřejnost a další dva soukromé, které jsou určené pouze pro VIP lety.

Letiště ročně odbaví několik milionů cestujících. Rekordním byl rok 2019, kdy z letiště Praha odlétalo 17,8 milionů cestujících při více než 154 tisících vzletech/přistání letadel. Nejčastěji se odsud vydáváme Amsterodamu, Paříže a ještě donedávna se odsud létalo také do Moskvy. Svou velikostí a vytížeností se může Ruzyně rovnat letišti v Ženevě nebo v Hamburku.

Jak se na letiště dostat?

Pokud nejste z Prahy a potřebujete se na letiště dostat pokud možno co nejrychleji a nejefektněji, využít můžete z veřejné dopravy jak dálkových autobusů a vlaků, tak běžných linek MHD. Dálkové autobusy, které staví před Terminálem 1 (pod spojovací lávkou k Terminálu 2), operuje společnost Regiojet.

Z MHD sem jezdí linky 100, 119, 191 a noční spoje 907 a 910. V autobusech MHD platí běžné jízdné Pražské integrované dopravy (včetně časových kuponů) a jízdu není nutné rezervovat předem. Zvolíte-li dopravu vlakem, můžete využít speciální akce Českých drah, prostřednictvím které pořídíte výhodnou jízdenkou Vlak+ letiště.

Pokud se na letiště Václava Havla vydáváte z hlavního nádraží, využít můžete i speciální linky Airport Express, které vás sem dopraví každých 20–30 minut. Doba jízdy činí 40 minut a jízdenky se kupují přímo u řidiče (možná platba kartou). Dospělí za jízdu zaplatí 100 Kč, děti o padesát korun méně. Za zavazadla a děti do šesti let se jízdné neplatí.

Výhled z letiště Praha
Letiště Praha funguje už od roku 1937.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kde zaparkovat?

Vyrážíte na letiště Praha zdaleka a jedete vozem? Pak budete zřejmě řešit, jak a kde nejvýhodněji a ideálně taky nejlevněji zaparkovat. Možností máte hned několik. Pokud vůz nepotřebujete na letišti nechávat, využijte možnosti krátkodobého parkování.

Bezplatných 15 minut během jednoho vjezdu je možné využít jednou za 24 hodin pouze na parkovištích P1 EXPRESS a P2 EXPRESS. Parkování od započaté 16. do 30. minuty je zpoplatněno regulačním poplatkem 100 Kč. Poté je účtováno 100 Kč za každých započatých 30 minut.

Potřebujete-li vůz u parkoviště nechat, můžete zaparkovat auto přímo na Letišti Praha. Cenu si spočítáte online a během toho, co auto na parkovišti stojí, ho můžete nechat vyčistit nebo nabít (v případě elektromobilů). Ceny za parkování přímo na letišti začínají na 990 Kč za 8 dnů.

Chcete na parkování ušetřit a mít auto pod dohledem? Využijte parkovacích domů a ploch v okolí letiště. Zaparkovat tady můžete už od pětistovky za týden a to většinou s rezervačním lístkem, který vám vystaví cestovka (zpoplatněná služba) nebo si ho zajistíte online. Na parkoviště dojedete automobilem, ten odstavíte na oploceném a hlídaném místě a zaměstnanci parkoviště vás následně mikrobusy přepraví přímo k vybranému terminálu.

Zpátky stačí po vyzvednutí kufrů zavolat na číslo parkoviště a počkat tam, kde jste původně vystupovali. Během několika minut pro vás opět přijede mikrobus, který vás doveze k automobilu. Tuto službu nabízejí například společnosti RH – Parkování u letiště, Air – parking, Parkování R7, Aeroparking nebo Fajn Parking.

Kolik stojí taxi?

Bydlíte v Praze a chcete se na letiště dopravit taxíkem? Počítejte s cenou okolo 20 korun na kilometr. Solidní taxikář by vám navíc měl sdělit cenu předem. Využít můžete i smluvní taxislužby FIX TAXI a Taxi Praha, jejichž vozy jsou vám k dispozici nonstop přímo před příletovými halami obou terminálů. Výhodou taxi služby je nepochybně rychlost, i když 23 semaforů na trase od dejvického Vítězného náměstí k letišti ji dokáže razantně snížit.

Kde se dobře najíst?

Přepadl vás během čekání na odbavení hlad nebo máte ukrutnou žízeň? Na pražském letišti je cestujícím k dispozici více než 30 obchodů, bister, restaurací a kaváren, které nabízejí českou i mezinárodní kuchyni. Pokud odlétáte v době, kdy je většina restaurací zavřená, nezoufejte. V prostorách letiště najdete nespočet automatů s vodou i lehkým občerstvením. U gatů jsou navíc umístěny „pítka“ s pitnou vodou ke konzumaci i osvěžení.

Ve veřejném prostoru mezi terminálem T1 a T2 najdete klasické fastfoody (například Subway a Burger King), v prostorách terminálu T2 je k dispozici oblíbená Costa Coffee a řetězec potravin Billa. Ve veřejných prostorách terminálu T2 pak můžete využít i samoobslužnou restauraci s rychlým občerstvením Praha.

Pokud byste si chtěli čekání na odlet ještě více zpříjemnit, využijte jednorázových vstupů do některého z letištních salonků. Pro cestující z terminálu T2 jsou připraveny salonky FastTrack Lounge a Erste Premier Lounge, cestující z T1 pak mohou využít salonek Mastercard Lounge. Za jednorázový vstup na dvě hodiny, ve kterém je zahrnuta neomezená konzumace jídla a pití zaplatíte okolo sedmi stovek (vstup je zdarma pro držitele některých prémiových karet Erste a Mastercard).

Letadlo na ruzyňském letišti
Z Prahy se lítá zhruba do 130 destinací.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co si s sebou sbalit a co naopak vynechat?

Pokud cestujete klasicky s příručním a odbaveným zavazadlem, pamatujte, že v prvním zmíněném můžete mít pouze povolené předměty. Jejich výčet najdete přímo na stránce pražského letiště v sekci bezpečnostní pravidla. Omezení platí například pro tekutiny (pitná voda, parfémy, kosmetika, hygiena apod.) a úplný zákaz se vztahuje třeba na hořlaviny, zbraně nebo výbušniny.

Elektronická zařízení (zejména ta s lithiovými bateriemi) je dobré mít v příručním zavazadle stejně jako hotovost, doklady, dokumenty související s danou cestou, léky a další nezbytnosti, bez kterých se na letišti a během cesty neobejde. Správně nabalené příruční zavazadlo zjednoduší a zkrátí průběh bezpečnostní kontroly.

K samotnému odbavení u přepážek, které jsou pro daný let vypsány na informační tabuli (využít můžete všechny přepážky ze zobrazeného intervalu) v prostorách letiště, vám postačí cestovní doklad (pas nebo občanský průkaz dle podmínek cílové destinace) a další dokumenty (například mezinárodní COVID certifikát, voucher na ubytování, informace o zaplacené taxe nebo vízu apod.). Pokud cestujete na dovolenou s cestovní kanceláří, detailní informace obdržíte pár dnů před cestou prostřednictvím komplexního odbavení na váš e-mail.

Pokud si chcete nechat odbavené zavazadlo bezpečně zabalit do folie, můžete tak učinit jak v terminálu T1, tak vedlejším T2. K dispozici jsou v prostorách letiště (poblíž východu A a D) kiosky, kde vám zavazadlo za poplatek zabalí (dle aktuálních informací ke dni 29. 4. 2022 je služba balení zavazadel nyní dočasně nedostupná – pozn. letiště).

Covid a reklamace

Vyžaduje po vás letecký přepravce před nastoupením na palubu negativní test? Pokud jste si ho nezařídili s předstihem, můžete se nechat otestovat na několika odběrných místech letiště, kde vám zároveň vystaví i potřebné potvrzení po návratu do České republiky nebo před samotným odletem. Centrální odběrové místo je umístěno ve veřejné části letiště ve spojovací chodbě mezi Terminálem 1 a 2.

Testování je cestujícím a široké veřejnosti na Letišti Václava Havla Praha dostupné denně v čase od 4:00 hodin do půlnoci a zajišťuje ho společnost GHC Genetics. Výsledky se testovaný dozví ve standardním režimu do 24 hodin prostřednictvím zaslané SMS na mobilní telefonní číslo s mezinárodní předvolbou klienta či e-mailem.

Závěrem je potřeba zmínit, co dělat, pokud na pražské letiště přiletíte bez kufrů nebo s poškozenými zavazadly. V takovém případě zavazadlo (případně jeho ztrátu) okamžitě reklamujte v prostoru výdeje zavazadel v Terminálu 1 i Terminálu 2. Pracovník letiště s vámi sepíše protokol o poškození nebo nedoručení zavazadla, na základě kterého bude situace dále řešena. Pamatujte, že v případě dodatečné reklamace je nutné kontaktovat přímo vaši leteckou společnost a to nejpozději do 7 dnů po vašem příletu.

 
 

Místo

50° 6' 6.4475", 14° 15' 46.1387"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Letiště Praha: Informace a tipy, kde zaparkovat nebo se dobře najíst