Přejít k hlavnímu obsahu

Aktuální podmínky pro cestování v době koronavirové

Epidemie nového druhu koronaviru změnila mnohé. Komplikace se bohužel nevyhnuly ani cestování. Kam a za jakých podmínek můžete? Máme pro vás praktický rozcestník.

Kde hledat aktuální informace?

Ještě před tím, než se začneme věnovat problematice covid passů a certifikátů, které jsou v současné době nezbytnou součástí cest do zahraničí, je dobré vědět, kde hledat aktuální a relevantní informace o možnostech cestování v rámci Evropy a světa.

Veškeré informace o specifickém režimu cestování pro danou zemi naleznete na webu ministerstva zahraničí, kde je cestovatelům k dispozici tzv. Mapa cestovatele #COVID19, na základě které je možno ověřit aktuální podmínky vstupu i návratu, včetně dalších detailních informací.

Ucelený nástroj pro informace o cestování v rámci Evropy nabízí také web Evropské unie. Zde stačí zadat cílovou zemi a systém vám obratem poskytne veškeré informace o cestovatelském režimu v dané zemi. Nástroj sice využívá strojový překlad, a proto může být v některých ohledech kostrbatý, na druhou stranu ale shromažďuje velké množství užitečných a aktuálních informací, které častokrát jinde nenajdete.

Dalším webem, který začal v roce 2021 fungovat jako jakýsi rozcestník, je i Dovolená 2021 - Covid Portál, který je opět plný aktuálních informací týkajících se nejoblíbenějších turistických destinací. Exotické země nebo ty, které nejsou součástí výše jmenovaného seznamu, najdete ve zmíněném COVID19 Rozcestníku na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Aplikace EU Digital COVID Certificate
Aplikace Tečka není povinná a ne všude ji taky uznávají. Proto je dobré mít u sebe též vytištěnou verzi covid certifikátu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pokud byste si chtěli cílovou destinaci ověřit na tzv. semaforu, který pro cestovatele připravilo Ministerstvo zdravotnictví (dále jen MZ), navštivte stránku koronavirus.mzcr.cz. Jednotlivé země v současné době spadají do jedné ze čtyř kategorií, která určuje riziko případné nákazy nemocí covid-19 (zelená, oranžová, červená a tmavě červená) a stanovuje podmínky vstupu i návratu.

Samotné zařazení země do konkrétní kategorie vychází z doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Semafor je MZ aktualizován vždy v pátek a nová pravidla platí od následujícího pondělí.

Kromě výše zmíněných portálů je dobré sledovat též stránky cestovních kanceláří, které se snaží informace pro cestující neustále sledovat a aktualizovat. Podobná pravidla platí i pro portály dopravců či ubytovaní, jejichž služby hodláte během své dovolené využít.

Cestování s covid passem

Od 1. 7. cestování po Evropě a některých dalších destinacích (viz níže) výrazně usnadnily tzv. covid passy (nazývané též EU COVID PASS, Covid Pass, Digital Green Certificate, EU Digital COVID Certificate apod.), které schválil Evropský parlament.

Od tohoto data si mohou lidé nechat vydat a ověřit digitální covid certifikát pomocí jednoduchého rozhraní, které je u nás dostupné na oficiální webové stránce ocko.uzis.cz.

Zmíněný certifikát je platný na území všech členských států EU a kromě nich je akceptuje i Albánie, Andorra, Arménie, Švýcarsko, Faerské ostrovy, Izrael, Island, Lichtenštejnsko, Maroko, Monako, Severní Makedonie, Norsko, Panama, San Marino, Turecko, Ukrajina, Spojené království a Vatikán.

Náš tip: Aktuální informace o uznávání certifikátů COVID třetími zeměmi (země mimo EU), najdete na portálu ec.europa.eu.

 

Covid pass
Prokázat se digitálním covid certifikátem můžete v papírové podobě nebo aplikaci.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jak se přihlásit do ocko.uzis.cz?

•    Zadáním čísla občanského průkazu a rodného čísla
•    Elektronickou identitou
•    Pomocí telefonního čísla, emailu a data narození

Jakmile se do systému přihlásíte, můžete si ve formátu pdf. stáhnout soubor s potvrzením o provedeném očkování nebo posledním provedeném (antigenním i PCR) testu na nemoc covid-19. Pokud jste covid v posledních 180 dnech prodělali (nutný pozitivní PCR test z minulosti), stáhnout si z této stránky můžete také speciální certifikát o prodělání nemoci.

Unijní státy uznávají většinou vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), kam prozatím patří vakcíny BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson/Janssen. Dle uvážení ale mohou zmíněné akceptovat i dosud neschválené preparáty (např. ruský Sputnik V, s nímž již očkují Maďarsko nebo Slovensko). Vždy je proto potřeba ověřit vstupní podmínky na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.

Jak se covid certifikátem prokázat?

Nejjednodušším způsobem je instalace aplikace Tečka, do které si některý ze zmíněných certifikátů jednoduše nahrajete. Aplikace pro chytré telefony je bezplatná a v současné době si ji mohou stáhnout majitelé mobilních telefonů s operačním systémem Android a iOS.

Zelený covid certifikát na batohu
Digitální covid certifikát můžete získat na základě dokončeného očkování, prodělání nemoci nebo negativního testování.
Zdroj:
Bigstockphoto

Výhody aplikace Tečka:

  • Covid pass máte neustále u sebe.
  • Do aplikace můžete snadno načíst i certifikáty dalších členů rodiny.
  • Aplikace je bezplatná a dostupná v několika jazykových mutacích.
  • V aplikaci vidíte platnost očkování i provedených testů.
  • Tečku můžete používat i v režimu offline.

Zde je potřeba zmínit, že výše zmíněná aplikace není povinná a ne všude ji uznávají. Jejím cílem je pouze zjednodušit a zrychlit cestování a využívání služeb napříč Českem a dalšími zeměmi.

Pokud chytrý mobilní telefon nevlastníte nebo si zmíněnou aplikaci z jakéhokoli důvodu instalovat nechcete, stačí se prokázat papírovým certifikátem, který opět stáhnete na zmíněném ocko.uzis.cz.

Zmíněný certifikát v papírové podobě se vám bude hodit i ve chvílích, kdy se vám telefonní mobil vybije, nebo ho nedopatřením zapomenete, ztratíte, čím vám ho odcizí nenechavý lapka.

Jak získat covid certifikát?

Digitální EU certifikát (tzv. covid pass) je na stránkách ocko.uzis.cz k dispozici pro každého, kdo:

  • Je negativně testován (antigenní i PCR testy).
  • Prodělal nemoc v posledních 180 dnech a covid mu byl potvrzen PCR testem.
  • Prodělal kompletní očkování (jednodávkovou nebo dvoudávkovou vakcínou), od kterého uplynulo alespoň 14 dní.
Pokud se vám nedaří certifikát získat, můžete se obrátit telefonicky na linku 1221 nebo písemně na covid-podpora@nakit.cz.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8zdroj 9

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Aktuální podmínky pro cestování v době koronavirové