Přejít k hlavnímu obsahu

Co na vás čeká v zimním Chorvatsku? Více, než si myslíte

Kdo si oblíbil cestování, ten jezdí za poznáním cizích krajin i v zimním čase. Ostatně, v tento čas je přece možné vyrazit za teplem na jih a naši sychravou zimu nechat za sebou. 

Řada lidí takto tráví Vánoce a Silvestr, protože jim tuzemský sníh, mráz a syrovina nic neříkají. Vedle tradičních destinací, jako jsou Kanárské ostrovy, Dominikánská republika nebo Madeira, také Chorvatsko dokáže zaujmout. A to svými památkami, historickými městy, dobrým jídlem a pohodou, která tam v zimním období vládne.

Proč se vypravit v zimě do Chorvatska

Jestliže nevyžadujete koupání v moři v prosinci a raději dáváte přednost poznávání krajiny, tak Chorvatsko vám to splní plnou měrou. Na pobřeží je totiž zima poměrně mírná, ovšem v centrálním části země musíte počítat s tím, že tam bude chladněji a že občas napadne na horách i sníh. Častější jsou zde také přeháňky. Proto, rozhodnete-li se pro zimní Chorvatsko, vybírejte si destinace v blízkosti moře.

Zajímavý je například poloostrov Istrie, který se nachází nejblíže České republice, proto patří mezi oblíbené destinace. I když leží na severu, tak jeho zimní počasí se příliš neliší od zbytku země. Průměrná teplota vzduchu v zimě při pobřeží poloostrova se tu pohybuje okolo 7 °C a vody asi 12 °C. Proto zde můžete prožít báječnou zimní dovolenou, kterou strávíte procházkami po blízkém i vzdálenějším okolí od místa, kde jste ubytováni.

Má zima v Chorvatsku nějaké negativa?

Do Chorvatska se jezdí hlavně za koupáním a mořem. Proto jsou silnice a dálnice v hlavní sezónu přeplněné automobily. Ovšem v zimě to je jiné, respektive tu zažijete pravý opak – prázdné dopravní tepny. Má to něco do sebe, když nepojedete v koloně turistů směřujících také na jih. Jízdu si více užijete, protože bude pohodovější a klidnější.

Klid ale bude i ve většině destinací, což se může projevit některými zavřenými restauracemi. S tím je dobré počítat a nebrat si to příliš k srdci. Vždycky najdete některou, která hladové turisty ráda přivítá. Apartmány v Chorvatsku během zimy pronajmete za výrazně nižší ceny. I to je jeden z důvodů, proč se sem vypravit mimo sezónu.

Co stojí za to v Chorvatsku navštívit

A ačkoliv se v moři sotva vykoupete, tak procházky stojí za to. Můžete si prohlédnout chorvatské pamětihodnosti, jejichž historie sahá do starověku až ke starým Římanům a Řekům. V řadě měst najdete gotické, renesanční a barokní stavby – kostely a paláce, jež se oplatí vidět, a to nejen na poloostrově Istrie. Vydat se přece v Chorvatsku můžete kamkoliv.

Pula a římská arena

Ve městě Pula na Istrii stojí římský amfiteátr z 1. století. Ze stejného století pochází Herkulova brána se starým římským nápisem. Do Puly se dostanete také na kole, protože se jedná o poslední město na evropské cyklotrase Eurovelo 9, která vede z Gdaňsku přes střední Evropu.

Trogir a jeho historické jádro zapsané v UNESCO

Ve Splitsko-dalmatské župě se na pobřeží Jaderského moře nachází přímořské lázeňské město Trogir, které bylo založeno už ve 3. století řeckými kolonisty. Jeho historický střed byl v roce 1997 zařazen na seznam Světového dědictví UNESCO, a to díky zachovalému románsko-gotickému komplexu. Jádro města je obehnané hradbami, stojí tu zámek, věž, kostely, domy a paláce z období od gotiky do baroka.

Toto město je pro zimní návštěvu přímo ideálním místem. Možná vás tu zastihne déšť, ale nikdy tu neprší dlouhodobě. Do dámské kabelky nebo batohu si proto nezapomeňte přibalit deštník. Ovšem zdejší pamětihodnosti jsou pozoruhodné, a to za každého počasí. Nenechte si ujít pevnost Kamerlengo z 15. století a pevnost sv. Marka na západním cípu starého města. Neméně zajímavá je katedrála sv. Vavřince s portálem ze 13. století.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co na vás čeká v zimním Chorvatsku? Více, než si myslíte