Přejít k hlavnímu obsahu

Cestovní pojištění. Na co se zaměřit při výběru?

Cestovní pojištění není radno podceňovat. V zahraničí vás totiž mohou potkat různé komplikace, jejichž řešení může nakonec vyjít na nemalé finanční částky. Proto se před cestou náležitě připravte…

Výběr vhodného cestovního pojištění

Cesty do zahraničí přinášejí obvykle řadu nezapomenutelných zážitků, někdy se ovšem může stát, že bychom na některé situace nejraději rychle zapomněli. Právě tyto nepříjemné okamžiky lze ale kompenzovat za pomoci cestovního pojištění, které se určitě vyplatí. Pojištění sice může být zahrnuto v ceně zájezdu, nicméně to není automatické. Není-li tomu tak, rozhodně vám doporučujeme, abyste se obrátili na specializovanou pojišťovnu. Jak ale zvolit tu nejvhodnější?

V současné době si je možné vybrat z nabídek řady subjektů. Spousta lidí se rozhoduje dle ceny, při výběru by ovšem mělo hrát roli více faktorů. V prvé řadě zohledněte rozsah pojistné ochrany. Důležitá je rovněž srozumitelnost pojistných podmínek a úroveň krytí. Co se týče prvního bodu, kromě základního cestovního pojištění se můžete nechat pojistit pro případ stornování dovolené, ale také storna letenek apod. Podstatné jsou navíc také non stop asistenční služby, jež se mohou hodit!

Proč vůbec uvažovat o cestovním pojištění?

Cestovní pojištění je uzavíráno především z důvodů případné lékařské péče v zahraničí, která může vyjít velmi draho, a to i v rámci států Evropské unie. Česká zdravotní pojišťovna za pojištěnce v těchto zemích kupříkladu hradí pouze náklady, které by hradila i u nás. Navíc se musíte nechat ošetřit pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních. Dodejme, že budete rovněž platit spoluúčast, kterou platí v dané zemi místní pojištěnci. Ošetření v EU tedy v žádném případě není bezplatné!

Pozor na pojištěná v rámci platebních karet!

Nutno zdůraznit, že ne všechny karty obsahují pojištění, takže pojistné si budete muset zařídit a zaplatit zvlášť. Navíc v mnoha případech se tato varianta netýká samotných léčebných výloh, nýbrž jen úrazového pojištění, což znamená, že je zaplaceno pouze v případě trvalých následků či úmrtí v důsledku zranění. K tomu si „připočtěte“ skutečnost, že u léčebných výloh je mnohdy poměrně vysoká spoluúčast, a to až 5 000 Kč. Toto pojištění přitom často nezahrnuje ani příliš velký rozsah pojistné ochrany (viz výše).

Jak vidno, kvalitu cestovní pojištění nelze v žádném případě podceňovat. Pokud si jej sjednáte, můžete vyrazit do zahraničí klidnější a pobyt v cílové destinaci si budete moci pořádně užít!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestovní pojištění. Na co se zaměřit při výběru?