Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Co ochutnat v Chorvatsku: mleté maso ve vinném listu nebo guláš s rybami

Patříte k těm, kteří když vkročí do cizí země, chtějí taky ochutnávat místní gastronomii? To je v pořádku! Tady jsou tipy na to, co si dát v Chorvatsku.

Chorvatsko pořád patří k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím Čechů, i když nutno říct, že v následujících letech bude podle všeho v kurzu spíš dosud příliš nepoznaná Albánie. Když se do Chorvatska vydáte, rozhodně si s sebou nevozte konzervy. Běžte raději ochutnávat poklady místní kuchyně!

Ajvar

Lahodná, ale třeba i pikantní čalamáda, jejímž základem bývají červené papriky s lilkem, česnekem a chilli. Tahle dobrota je oblíbená na celém Balkáně a svůj původ má v Srbsku, v Chorvatsku se s ním ale určitě setkáte. Místní ji nejčastěji servírují coby zeleninovou přílohu k masu. A mimochodem je to opravdu vděčný suvenýr, který můžete přivést domů sobě i svým blízkým. K dostání je běžně v marketech.

ajvar
Ajvar je vynikající čalamáda. Jejím základem jsou papriky a lilek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pršut

Další laskominou, kterou Chorvati často a rádi konzumují, je pršut. Jde o šunku z vepřové kýty, která se po očištění, bez kůže, šlach a tuku nakládá do soli, v níž zůstává týdny až měsíce. Pršut pochází z Itálie (prosciutto), ale vyrábí se v celé řadě států. Z toho pramení různost chutí. Chorvatsko se pyšní pršutem vyráběným v Dalmácii a Istrii.

pršut
Pršut pochází z Itálie, ale v Chorvatsku se s ním jistojistě setkáte.
Zdroj:
Bigstockphoto

Brudet

Pod tímhle názvem se ukrývá pravděpodobně nejčastěji připravované jídlo z ryb. Obzvlášť ho milují obyvatelé Dalmácie. Jde vlastně o takový guláš, jen s rybami.

brudet
Rybí guláš, asi tak by se dal jednoduše popsat brudet.
Zdroj:
Bigstockphoto

Obvykle se k přípravě používají ty ryby, které se netěší té největší oblibě, takže chuťová rozmanitost je zaručena. Základem je ovšem cibule osmahnutá na oleji, zelenina, koření, bylinky, ocet, víno, prošek a pak ty ryby – menší se dávají celé, větší se porcují na kusy. Říká se, že čím víc druhů ryb se v jednom brudetu sejde, tím je lepší.

Ryby

Ryby, ty nesmíme vynechat ani v obecné rovině. Kdo v Chorvatsku neochutná rybu, ten tam skoro ani nebyl. Grilovaná ryba kořeněná někým zdejším je nezapomenutelnou dobrotou, ať už v restauraci na souši, nebo na výletní lodi.

ryby v Chorvatsku
Rybu můžete ochutnat třeba s blitvou, pochoutkou z brambor.
Zdroj:
Bigstockphoto

Při jejich úpravě se používá hlavně olivový olej, česnek, sůl a bylinky, jako třeba rozmarýn nebo petržel. K nejkvalitnějším chorvatským rybám pak patří zubatac, brancin, kovac a orada. 

Sarma 

Základem sarmy je mleté maso, které se balí do vinných nebo zelných listů. Tohle jídlo je oblíbené po celém Balkáně a každý kraj má trošku jiný „zaručený“ recept na „ten nejlepší“ výsledek. 

sarma
Tyhle závitky mají spoustu různých variací. Určitě aspoň jednu ochutnejte!
Zdroj:
Bigstockphoto

Mleté maso se před balením do listů smíchává se solí, bylinkami a kořením. Jakmile je zabaleno, vaří se závitky ve vroucí vodě několik hodin. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

45° 5' 35.8836", 14° 32' 56.8068"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co ochutnat v Chorvatsku: mleté maso ve vinném listu nebo guláš s rybami