Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Chorvatsko už je „tak trochu“ nuda. Turisty opomíjená Albánie láká na přírodní rarity i investiční příležitosti

Albánie byla jako turistická destinace dlouho ignorována a opomíjena. Teď se z ní ale stává lokalita, která může svou popularitou konkurovat milovanému i nenáviděnému Chorvatsku.

I Severní Korea rudne závistí

Důvod jisté neoblíbenosti a rezervovanosti vůči Albánii byl vcelku jasný. Po dlouhé roky tady totiž vládl jeden z nejpřísnějších komunistických totalitních režimů v dějinách. Jen pro příklad uveďme, že i Severní Korea má více obchodních partnerů, než měla Albánie před 30 lety. Tyhle doby jsou naštěstí už dávno pryč a krásy Albánie objevuje stále více cestovatelů z celého světa.

Země na Balkáně, která je svou rozlohou skoro 3x menší než Česko, láká na panensky čarokrásnou přírodu, čisté pláže, které si v ničem nezadají s plážemi v sousedním Řecku, ale i cenovou dostupnost a srdečné obyvatele. Co tady během dovolené nebo prodlouženého víkendu navštívit? Tady je 5 tipů!

Jezírko Syri i Kaltër

Jeden z nejkouzelnějších přírodních skvostů Albánie najdete nedaleko města Gjirokastër. Výjimečně silný krasový pramen tady vytváří kruhové jezírko, ze kterého vytéká řeka Bistrica. Zajímavostí je, že samotný pramen ještě nebyl tak úplně prozkoumán. I když se profi potápěči potopili až do hloubky 70 metrů, na dno jezírka nenarazili. Díky tomu, že je jezírko uprostřed tmavé a u okrajů ostře modravé, podobně jako duhovka a zornice lidského oka, asi nikoho nepřekvapí, že mu místní i turisté neřeknou jinak než Modré oko.

Jezírko Syri i Kaltër  Albánie
Modré oko je přírodním jezírkem, jehož dno ještě člověk nepokořil.
Zdroj:
Bigstockphoto

Skadarské jezero

Se svou rozlohou od 390 do 550 km² (dle stavu vody) je Skadarské jezero největším jezerem na Balkáně. Najdeme ho na hranicích Černé Hory a Albánie. Část jezera a jeho okolí, které je bohaté na faunu i flóru, byla v roce 1983 vyhlášena národním parkem. V současné době tady sídlí na 250 druhů ptáků a asi okolo 50 druhů ryb.

Jedna z nich, skadarský kapr, je mnohem větší, než kapr, kterého známe u nás, a zároveň o dost chutnější. Není se čemu divit, že tady platí za místní specialitu, na kterou se sjíždí turisté z blízkého i vzdálenějšího okolí. Po lahodné hostině si nezapomeňte vychutnat pohled na místní panoramata a magické okolí.

Skadarské jezero Albánie
Skadarské jezero je součástí národního parku, který nabízí úžasné scenerie.
Zdroj:
Bigstockphoto

Přehrada Komani

Přehradu Komani mnozí považují za jezero. Skutečnost, že se zde nachází hráz, z ní ale dělá přehradu v pravém slova smyslu. Komani najdeme na řece Drin, která je největší řekou v Albánii. Řeka je ale zajímavá taky pro svůj polorozpadlý most, který místu dodává na jedinečnosti, autentičnosti a výjimečnosti.

Přehradu si můžete prohlédnout během dvouhodinové plavby z přístavu Fierzë nebo požádejte o projížďku místní lodníky, kteří vás svezou kus cesty po řece Drin a poté odbočí do jejího ramena, kde ústí řeka Lumi i Shalës. Tady vám po domluvě nechají 3–4hodinový rozchod a vy můžete putovat řekou proti proudu.

Přehrada Komani Albánie
Přehrada je doslova prošpikovaná úžasnými místy relaxaci i odpočinku.
Zdroj:
Bigstockphoto
Místo k relaxaci i investici: Albánské realitní kanceláře v posledních letech zaznamenávají zvýšený zájem poptávek o investiční nemovitosti. Za poslední 3 roky rostly ceny nemovitostí o 30 procent a další růst se očekává. Dnešní ceny v Albánii se na pobřeží nicméně stále pohybují kolem 1 000 eur za metr čtvereční. To je, na apartmán v novostavbě v destinaci Durrés (Drač), kam létá přímá linka z Prahy, velice příznivá cena. Pokud máte volné prostředky, tady je můžete zúročit. 

Pláž Gjipe

Pláž Gjipe se nade vši pochybnost řadí k nejúžasnějším místům v celé Albánii. Ačkoli poslední část cesty (cca 20 minut) musíte absolvovat po svých, pláž vás dostane průzračnými vodami Jónského moře i impozantním kaňonem s olivovým hájem. Božský klid a uvolněná atmosféra jsou už jenom onou pomyslnou třešničkou na jinak dokonalém albánském dortu.

Přímo na pláži je malý celoročně fungující kemp a několik stánků s drinky a jednoduchým občerstvením. K dispozici je užitková voda a na pláži najdete taky sprchy.

Pláž Gjipe Albánie
Jedna z nejkrásnějších albánských pláží vás dostane čistým mořem i magickým kaňonem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Antický areál Butrint

Albánii si ale zamilují nejen vyznavači a obdivovatelé přírodních rarit, ale taky milovníci historických zajímavostí. Ať už zamíříte na sever, jih, východ nebo západ Albánie, všude na vás bude dýchat dávná historie a jedinečná atmosféra tohoto kouzelného místa. Jedním z nejkrásnějších areálů je nepochybně Butrint nacházející se na samotném jihu země.

Butrint je nejvýznamnějším antickým areálem v Albánii, který je dokonce zapsaný na seznam UNESCO. V roce 2000 tady byl založen Butrintský národní park a samotné území chrání nejen přírodní dědictví, ale taky kulturní památky sahající od doby bronzové až do 19. století.

Antický areál Butrint Albánie
Jeden z nejvýznamnějších areálů Albánie je zapsán na seznamu UNESCO.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

39° 55' 7.9303", 20° 11' 10.304"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chorvatsko už je „tak trochu“ nuda. Turisty opomíjená Albánie láká na přírodní rarity i investiční příležitosti