Přejít k hlavnímu obsahu

Dhërmi – malý kousek ráje nad Albánskou riviérou

Aktivní dovolená u moře i v horách, bez rušivých turistických kýčů a davů v patách… Také už se na ní vidíte? V tom případě přestaňte snít a najděte si na mapě albánskou vesnici Dhërmi. 

Po probuzení si skočit do průzračného moře. Rozproudit plíce na horské túře s panoramatickými výhledy za doprovodu cinkajících oveček. Poobědvat čerstvou pečeni a odpočinout si ve stínu borovice. Pak jen tak bloumat v uličkách běloskvoucí vesnice a objevovat její krásy – pravoslavné kostelíky nebo třeba šálek silné kávy. Seběhnout po dlážděné stezce podél potůčku zpět na pobřeží a najít si „tu svou“ pláž, kde na vyhřátých oblázcích vstřebáte dojmy z celého dne…

Vesnička Dhermi v Albánii
Zdroj:
CK Mundo

Bílá vesnička nad mořem

Malá vesnička leží v okresu Vlorë v jihozápadní části Albánie. Není nikterak významná, ale její malebná kompozice se vám zaručeně vryje do srdce. Desítky bílých domečků jsou terasovitě rozseté na skalnatém svahu nad mořským břehem. Tu kouká ze zahrady pomerančovník či fíkovník, tu nad chodníkem tvoří střechu vinná réva. Na samém vrcholu vyniká monastýr sv. Marie Panny s překrásnými freskami. A není zdaleka jediným místním svatostánkem. Většina obyvatel se v těchto končinách hlásí k řecké národnosti a s půvabnými pravoslavnými kostelíky nešetřili. Vládne tu příjemný klid a v odpoledním horku tu téměř nepotkáte živáčka.

Dhermi v Albánii
Zdroj:
CK Mundo

Zajímavosti cestou do Drymades

Jiná atmosféra vládne o 200 m níže, v přímořském letovisku, které místní obyvatelstvo nazývá Drymades. Na rozdíl od loňských let už není nutné se k němu scházet po serpentýnkách asfaltové silnice. Vyrostla tu příjemná a stinná naučná stezka představující prastaré vodní mlýny, které tu po staletí využívaly energii horského potoka. I na Albánskou riviéru se po letech dlouhé izolace plíží pokrok a buduje se nová infrastruktura. Nečekejte ale pláže lemované nevkusnými gigantickými hotely plnými zahraničních rekreantů.  Když se v 70. letech na pobřeží Itálie a Řecka čile stavěly hotelové komplexy, komunistický vůdce Enver Hodža v režimem izolované Albánii budoval betonové bunkry.

Bunkr v albánském Drymades
Zdroj:
CK Mundo

Kousek tyrkysu pro každého

Jeden takový najdete i na pláži v Drymades. Konkrétně v jedné malebné zátoce chráněné útesy, kterou jsme objevili při procházce podél moře. A to je další kouzlo této balkánské země – stále ještě tu můžete najít kousek vašeho soukromého tyrkysu. Kamínkové pláže si můžete užít na všechny způsoby – ze stínu příjemné rybí restaurace, ze soukromého zákoutí mezi skalami, pohodlné plážové pergoly s bílými polštářky nebo třeba na vodním kajaku. Každopádně pokud se vydáte na dovolenou do Albánie, můžete si být jistí, že se vykoupete v jedné z nejkrásnějších částí Jónského moře.

Moře v Albánii - Llogara
Zdroj:
CK Mundo

Fantastické výhledy v NP Llogara

A když si lenošení a vodní radovánky vychutnáte dosyta, vydejte se podívat na to všechno z téměř ptačí perspektivy. Nad Dhërmi se klene pobřežní pás hor, který přetíná dramatický průsmyk. Už se přes něj nemusíte prodírat jako kdysi Julius César pronásledující svého protivníka Pompeia. Ze sedla, kam se dostanete autobusem, dnes vede několik turistických stezek. Zavedou vás na některý z okolních vrcholků, odkud se rozprostírá úchvatný výhled na borové lesy i na klidnou mořskou hladinu více než tisíc metrů pod vámi. Příroda je tady tak krásná a plná endemitů, že ji chrání status národního parku s názvem Llogara. Ideální místo, kde se na chvíli zapomenout na louce poseté kvítím a zkusit třeba počítat ovečky. Je jich kolem opravdu dost.

NP Llogara v Albánii
Zdroj:
CK Mundo

 

 
 

Místo

40° 8' 59.244", 19° 38' 20.3676"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Karolína Walterová - průvodkyně CK Mundo

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dhërmi – malý kousek ráje nad Albánskou riviérou