Přejít k hlavnímu obsahu

Kterému bulharskému městu se říká Perla Černého moře?

Perla Černého moře je přezdívka Nesebaru. Město najdete na kraji Slunečního pobřeží na východě Bulharska. Nad ostatní bulharská letoviska ho povyšují četné dochované památky na starověké časy. Díky nim se historická část města dostala na seznam UNESCO už v roce 1983.

Ikonická stavba je hlavně pro Čechy a Slováky hodně netypicky vypadající větrné mlýn, u něhož se vám snad ani nechce věřit, že někdy fungoval.

Slavný větrný mlýn je symbolem bulharského Nesebaru
Znáte někoho, kdo byl v Nesebaru a nevyfotil větrný mlýn? My tedy ne.
Zdroj:
bigstock.com

Kousek od větrného mlýna najdete další stavbu, která nechybí snad na žádné pohlednici z Nesebaru, kostel svaté Žofie nebo chrám Krista Pantokratora (na titulním snímku článku).

Perla Černého moře ukrývá poměrně hodně upomínek na časy římského impéria (Římané sem přišli v 1. století př. n. l.), například zbytky pobřežní pevnosti. Kdo chce mít o zdejších dějinách ucelenější obrázek, může navštívit etnografické nebo archeologické muzeum Nesebaru (příznivci novodobé historie asi raději zamíří do filmového muzea).

Římské památky v Nesebaru v Bulharsku
Věž pevnosti na pobřeží patří k upomínkám na římské stavitele.
Zdroj:
bigstock.com

Za největší bohatství města ovšem musíme označit moře. Projděte se po pláži, u stánku si objednejte smažené šproty nebo okurkovou polévku se slanečkem, vykoupejte se ve slané vodě kousek od nádherných starověkých památek, užijte si úžasnou atmosféru tohoto historického přímořského letoviska. V Nesebaru vám dojde, proč se Bulharsko vrací mezi oblíbená místa pro letní dovolené.
 

 
 

Místo

42° 39' 32.9832", 27° 44' 10.2444"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kterému bulharskému městu se říká Perla Černého moře?