Přejít k hlavnímu obsahu

První podvodní restaurace Evropy vyrostla v Norsku

Dlouho se o ní mluvilo a konečně je tady. O čem je řeč? O unikátní podvodní restauraci, která je v rámci Evropy jediná svého druhu. Vyrostla na nejjižnějším cípu Norska, konkrétně ve vesničce Båly. Jmenuje se Under, což v angličtině znamená "pod", ale v norštině jde o "div" anebo "zázrak".

O návrh restaurace se postarala architektonická společnost Snøhetta, která má na svém kontě třeba operní dům v Oslu nebo Památník 11. září v New Yorku.  Samotná realizace nevšedního objektu trvala přibližně rok a půl. Restaurace má podobu betonového tubusu, jehož horní část pokrývají dřevěná prkna a který vertikálně protíná hladinu Severního moře.

Obří panoramatické okno

Svým návštěvníkům nabídne jedinečný výhled na bohatý podmořský život. Část restaurace, která je pod vodou, totiž disponuje obřím panoramatickým oknem, jehož rozměry jsou 11 x 3,4 m. Díky němu se do místnosti vkrádá namodralé světlo, které dodává celému objektu na tajemnosti a výjimečnosti. Aby toho nebylo málo, restaurace je zároveň také výzkumným centrem. O hosty tak není nouze.

Ještě před samotným otevřením, které proběhlo v březnu letošního roku, přijala restaurace několik tisíc rezervací. Míst k sezení je tady ale pouze čtyřicet. Samotná restaurace pak má kapacitu 80–100 hostů. Bude to proto chvilku trvat, než se všechny rezervace odbaví.

Zadarmo to rozhodně nebude

Připravte se ale na to, že levné to tady rozhodně nebude. Jen za rezervaci je potřeba uhradit tisíc norských korun. Na další dva tisíce vás vyjde menu pro jednoho. Pokud si budete chtít dát kompletní degustační večeři o osmnácti chodech, připravte si rovných deset tisíc českých korun. Ti ale, kdo již měli to štěstí a restauraci navštívili, si ji nemohou vynachválit.

Šéfkuchařem první podmořské restaurace v Evropě se stal Nicolai Ellitsgaard Pedersen, který se soustředí především na suroviny z nejbližšího okolí. Hlavní jídelna restaurace se nachází až 5 metrů pod hladinou moře. Drsným přírodním podmínkám tady vzdorují metr tlusté betonové zdi s panoramatickými akrylovými okny. Hrubý vnější povrch by se měl rychle stát útočištěm mořské flóry i fauny a splynout s okolím.

 
 

Místo

58° 2' 26.5524", 7° 9' 15.3216"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

První podvodní restaurace Evropy vyrostla v Norsku