Přejít k hlavnímu obsahu

Pozdní léto u moře? 6 ověřených evropských tipů

Léto se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. To však nemění nic na tom, že spousta turistů vyráží Na svou pozdní letní dovolenou. Je to i váš případ a nemáte vybranou vhodnou destinaci? Pokud jste na tyto otázky odpověděli kladně, pak jsou následující řádky určeny právě vám. Prozradíme vám 6 tipů na evropskou dovolenou u moře, kam můžete vyrazit i na sklonku letní sezóny.

#1 Řecko

Moře bývá na sklonku léta vyhřáté a o slunce rozhodně není nouze.
Zdroj: Pixabay.com

Zatímco na nejseverněji položených ostrovech (například Korfu nebo Lefkada či Kefalonie) v září a říjnu moře poměrně rychle chladne a je zde vysoká pravděpodobnost větších či menších srážek, na jihu si sluníčka užijete do sytosti.

Nebudeme vám garantovat oblohu bez mráčku, zaručíme vám ale, že ceny budou mimo hlavní sezónu o dost nižší, taverny nebudou praskat ve švech a na plážích bude konečně k hnutí.  

Pokud prahnete po romantice a nesmírně fotogenickém místě, vydejte se na Santorini. Teplo a vyhřáté moře si užijete na Krétě, klidnou a pohodovou dovolenou na ostrově Samos. Pokud milujete památky, vsaďte na Rhodos nebo Peloponés.

#2 Kypr

Vydejte se třeba do letovisek Larnaka nebo Agia Napa.
Zdroj: Pixabay.com

Afroditin ostrov, jak se Kypru také přezdívá, leží ve Středozemním moři, nedaleko Turecka. V měsících září a říjnu nabízí perfektně vyhřáté moře a liduprázdné pláže.

Podnebí láká k návštěvě až do hlubokého podzimu a pokud byste se sem vydali třeba v listopadu, budete nadmíru překvapení místním klimatem.

Zamířit můžete například do Larnaky nebo letoviska Agia Napa, které je proslulé dlouhými plážemi a nočním životem. Od věci také není, pokud si na Kypru půjčíte automobil, skútr nebo čtyřkolku a prozkoumáte vnitrozemí ostrova.

#3 Turecko

Mimo sezónu se můžete těšit na poloprázdné pláže a nižší ceny v tavernách či půjčovnách.
Zdroj: bigstock.com

Ačkoli Turecko náleží z části do Evropy a z části do Asie, v našem výčtu nesmí chybět. Vedle nešlápnete, pokud sem zamíříte během září, vyhřáté moře na vás ale čeká také během měsíce října.

Vybírat si můžete z několika překrásných letovisek. Mezi ty nejznámější patří jistojistě Alanya, Antalya, Side nebo Kemer. Co se týče turistické sezóny, ta tady většinou končí až na konci října.

Na podzim ale počítejte s větší pravděpodobností srážek. Pokud sem i přesto vyrazíte, koupání vyměňte za poznávání místních krás a památek.

#4 Kanárské ostrovy

Ať už zamíříte na Kanáry v kteroukoli roční dobu, rozhodně vás nezklamou.
Zdroj: bigstock.com

Souostroví sedmi větších a několika menších ostrovů a ostrůvků se ne nadarmo přezdívá „ostrovy věčného jara“. Ať už tady přijedete v březnu anebo listopadu, pořád se můžete kochat pestrobarevnými květy, rozkvetlými loukami a zelenými stráněmi.

Na koupání to tady sice bude pouze pro odvážlivce, pokud sem ale zamíříte v září nebo v říjnu, počasí bude stále velmi příjemné.

Třeba v říjnu se zde průměrná teplota vzduchu pohybuje mezi 25 a 29 stupni Celsia, teplota moře pak kolem 25 stupňů. Pokud jste se tedy rozhodli prodloužit si letošní sezónu, Kanáry jsou jasnou volbou.

#5 Španělsko

Sázkou na jistotu je městečko Allicante, které nabízíkrásné pláže, historické stavby a služby na vysoké úrovni.
Zdroj: Pixabay.com

A u Španělska ještě chvíli zůstaneme. V některých částech země vás může počasí na začátku září a října poněkud pozlobit, pokud se ale vydáte do Alicante – největšího města na španělském pobřeží Costa Blanca, vsadíte na jistotu.

A najdete zde prakticky vše, na co si jen vzpomenete – čisté písečné pláže přímo ve městě, pěknou historickou čtvrť korunovanou mohutnou pevností Castillo de Santa Bárbara, výtečné restaurace i bezpočet možností zábavy.

Navíc od letiště to sem máte opravdu kousek. To se totiž nachází rovnou za městem. Mezi další výhody Allicante patří skvělé dopravní spojení s ostatními městy.

Můžete tak navštívit krásné historické město Murcia či Elche s proslulými palmovými háji nebo se vydat na jednodenní návštěvu Madridu místním rychlovlakem. Allicante zkrátka nabízí nespočet možností pro trávení aktivní i pasivní pozdní letní dovolené.

#6 Černá Hora

Vzduch má v Černé Hoře během září zhruba 24 stupňů, voda o tři méně.
Zdroj: Pixabay.com

Černá Hora se těší středomořskému klimatu s dlouhými suchými léty a krátkými mírnými zimami. Díky subtropickému podnebí se tady ohřejete i během září. Moře sice rychle chladne, průměrná teplota vzduchu se tu ale pohybuje okolo 24 stupňů. U vody je to asi o tři stupínky méně.

Z letovisek můžeme doporučit třeba Donju Lastvu, kde se můžete projít obrovským parkem se subtropickými a exotickými rostlinami. A na pláže to budete mít všude kousek. Opět vás příjemně překvapí menší nápor turistů, ale i nižší ceny v restauracích nebo půjčovnách.

 
 

Místo

35° 14' 50.01", 24° 52' 44.9472"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pozdní léto u moře? 6 ověřených evropských tipů