Přejít k hlavnímu obsahu

Møns Klint: jedinečný kousek Dánska, o kterém možná nevíte

Když se řekne Dánsko, spousta z nás si asi vybaví Kodaň nebo Malou mořskou vílu. Jen málokdo už dá dohromady soutok Baltu a Severního moře a hrstka nejznalejších zmíní Møns Klint. Co to je a kde to najdete? Rádi prozradíme.

Møns Klint je na pohled krásný křídový útes na pobřeží. Je 6 kilometrů dlouhý a jeho nejvyšší bod se nachází 128 m n. m. Najdete ho na poloostrově Møn v jihovýchodní části Dánska a to první, co na vás dýchne, bude venkovský klid menších i větších vesniček. Historii a duchovno milující zase potěší zdejší malebné kostelíky a prastaré megalitické stavby.

Tím největší lákadlem je ale právě Møns Klint tyčící se až 80 metrů nad hladinou moře, které zde končí. Společně s jedinečnou faunou a flórou je dech beroucí křídový útes hlavním bodem zdejšího národního parku, který byl založen už roku 1984.

Mons Klint v Dánsku
Křídový útes Møns Klint dosahuje výšky až 80 metrů.
Zdroj:
Shutterstock

Vznik útesu? Dávná historie

Útes, který dnes spousta Dánů i nějaký ten zahraniční turista obdivuje, se tu neobjevil jen tak zničehonic. Jeho stáří se odhaduje na 70 miliónů let, kdy se zde začaly hromadit schránky řas označovaných jako kokolitky. Za přispění pohybů kontinentálního ledovce v době ledové – té (zatím) poslední – vznikl tento útes.

Pozor na sesuvy

Stěny útesu jsou příkré, jak se sluší a patří. Je tedy báječné je obdivovat, ale všichni přítomní by měli počítat s tím, že v důsledku eroze může docházet k sesuvům. K poslednímu takovému došlo v roce 2007, kdy křída utvořila asi 300 m dlouhý poloostrov v moři.

Krajina, která lákala umělce

Møns Klint není to jediné, co tu můžeme obdivovat. Nedaleko stojí šlechtické sídlo Liselund Slot s romanticky vytvořeným anglickým parkem. Od roku 2007 je součástí národního parku, kam Møns Klint patří, také muzeum Geocenter Møns Klint.

Krajina, kterou v současnosti ročně navštíví až 250 tisíc turistů, inspirovala v tvoření nejednoho dánského malíře – řadil se k nim například Peter Christian Skovgaard nebo Christofer Wilhelm Eckersberg. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

54° 59' 2.8644", 12° 32' 37.3272"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Møns Klint: jedinečný kousek Dánska, o kterém možná nevíte