Přejít k hlavnímu obsahu

Grenen: Tam, kde se setkává Balt se Severním mořem

Pozorovat vlny na mořské hladině, to je romantika, která dostane i toho největšího životního skeptika. A co teprve pozorovat vlny na dvou mořských hladinách najednou, které do sebe s nekonečnou a neutuchající živelností narážejí, jako by se toužily dostat dál. Severní moře na území toho Baltského a Baltské moře na území toho Severního. Vítejte na Grenenu.

Dánsko známe jako zemi vhodnou pro cykloturistiku, jako zemi s nádhernými městy – Odense či hlavním městem Kodaní – i tak ojedinělými místy, jako je most a tunel do Švédska. Proto se nelze divit, že se turisté do některých lokalit dostávají často jen náhodou. Právě tímto případem bývá v mnoha případech Grenen, oblast na nejsevernějším výběžku pevninského Dánska, spadají k nejbližšímu městečku Skagen.

Koupání není dovoleno. Ani s kruhem, ani s rukávky.
Zdroj: Petra Malá

Vítejte u dvou moří

Na písčitém výběžku by kromě toho, že se mu říká „konec světa“, nebylo nic až tak zvláštního, kdyby se zde nepotkávala dvě proti sobě jdoucí moře – Severní a Baltské, průlivy Kattegat a Skagerak. Na koupání zde zapomeňte, je přísně zakázáno kvůli přílivovým proudům, které by mohly snadno způsobit nepříjemnou událost.

S trochou nadsázky by se jinak dalo říct, že jste se jednu chvíli koupali v Baltu a za okamžik v Severním moři. Někteří návštěvníci to zkouší alespoň v hloubce po kotníky. Zákaz koupání však plně vynahradí možnost chvíli tento přírodní úkaz obdivovat. Údajně by se tu měli pohybovat i tuleni, takže když budete mít trochu štěstí, okořeníte svůj výlet do Dánska i tímhle. Vyskytuje se zde také spousta druhů ptáků, takže tu potkáte nejednoho jejich nadšeného pozorovatele.

Nebyly by to dánské pláže bez pořádných bunkrů z 2. světové války.
Zdroj: Bigstockphoto

Na toto obdivuhodné místo se dostanete jednoduše z městečka Skagen nebo od majáku za městem, kde můžete zaparkovat a udělat si krásnou procházku po písečné pláži osazené bunkry z 2. světové války.

 
 

Místo

57° 44' 36.996", 10° 38' 42.846"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Grenen: Tam, kde se setkává Balt se Severním mořem