Přejít k hlavnímu obsahu

Proč Češi létají do Dominikánské republiky

Přemýšlíte, kam na dovolenou a láká vás exotika? Vydejte se do Dominikánské republiky. Tato země je jednou z nejnavštěvovanějších destinací pro české turisty. Po celý rok je tu slunečno a teploty se pohybují okolo 28 °C. Nejtepleji je v srpnu, kdy teploty stoupají až k 35 °C. V následujícím článku vám přinášíme pět hlavních důvodů, kvůli kterým sem stojí za to vyrazit.

Dominikánská republika leží na karibském ostrově Hispaniola, let z Prahy trvá přibližně
10 - 12 hodin. Ke vstupu do země budete potřebovat pouze platný cestovní pas a turistickou kartu, která stojí 10 USD a dá se pořídit buď na internetu na adrese https://www.dgii.gov.do/Tturistaweb/Order-en nebo po příletu na letišti.

Nejkrásnější pláže

Největším lákadlem Dominikánské republiky jsou jednoznačně zdejší pláže. Například Bávaro na východním pobřeží zvolili návštěvníci portálu TripAdvisor v cestovatelské anketě Traveller´s Choice jako jednu z 25 TOP pláží světa. Na jihu země jsou oblíbené pláže Dominicus, Bayahibe a Juan Dolio, na severu je vyhlášená Playa Dorada a surfařské městečko Cabarete. Na poloostrově Samaná stojí za návštěvu Las Terrenas, Las Galeras, nádherná Playa Rincón
neboostrov Cayo Levantado. Jižní pobřeží je karibské a pláže jsou zde bílé oproti severu, který omývá Atlantik a pláže mají nazlátlý písek.

Las Galeras na pláži Samana.
Zdroj: archiv

Pro náročné i pro baťůžkáře

Dominikánská vláda každý rok investuje do zlepšování infrastruktury pro turisty. Staví se nové silnice a dálnice, které propojují hlavní město Santo Domingo s ostatními regiony, a tak můžete zemi poměrně snadno a rychle procestovat. Na výběr je nespočet hotelů všech cenových kategorií – ať už jsou to all-inclusive resorty, hotely pro dospělé (adults-only), luxusní butikové hotely, apartmány, vily, hostely a penziony.

Vodopády, třítisícovky i exotické druhy zvířat

Do Dominikánské republiky jezdí s oblibou rodiny s dětmi, zamilované páry i klientela 60+. Odpočívat tu můžete na více 400 kilometrech písečných pláží a až vás lenošení omrzí, za poznáním se vydejte do národních parků (je jich celkem 19), do hor na Pico Duarte (3 087 m n.m., nejvyšší vrchol Karibiku), odkud se nabízejí úžasné výhledy, nebo k vodopádům El Limón na Samaná, Aguas Blancas u Constanza či Damajagua u Puerto Plata. Z početných exotických druhů zvířat můžete vidět např. papoušky, delfíny, nebo velryby a vzrušujícím zážitkem bude i setkání s plameňáky a krokodýly americkými u solného jezera Enriquillo, které je největším a rovněž je i nejníže položeným místem Karibiku.

Kultura v Alcázar Colón (Santo Domingo).
Zdroj: archiv

V rytmech merengue a bachaty

Merengue a bachata, národní hudební rytmy, které mají v Dominikáně svůj původ, uslyšíte téměř na každém kroku. Oba tance si můžete vyzkoušet v hotelech a barech při animačních programech, nebo se vydat do Koloniální zóny hlavního města na oslavy Santo Domingo de Fiesta, které se konají každý pátek a sobotu večer na Španělském náměstí. Velkolepou podívanou nabízejí i únorové karnevaly, kdy ulice dominikánských měst roztančí masky tzv. Kulhavých čertů.

Káva, kakao, rum a doutníky

Návštěva této karibské země by nebyla kompletní bez ochutnání místní kuchyně a typických produktů. Národním pokrmem je sancocho (hustá masová polévka), la bandera (pokrm z masa, rýže a fazolí), nebo pescado con coco (ryba na kokosové omáčce). Vydáte-li se do vnitrozemí, v okolí města Santiago můžete navštívit kávové, kakaové nebo tabákové plantáže a manufaktury. Cukrová třtina se pěstuje zejména na jižním pobřeží u města La Romana. Mezi známé značky rumu patří např. Barceló, Brugal, Capitan Bucanero nebo Bermudez.

Sancocho patří v Dominikánské republice mezi národní jídla. Většinou v něm najdete bílou rýži, červené fazole a maso, nejčastěji kuřecí, a další ingredience.
Zdroj: archiv

Čisté a teplé moře, nádherné pláže, exotická příroda, koloniální památky UNESCO, výborná gastronomie a usměvaví lidé… To vše ve vás zanechá příjemné zážitky, ke kterým se budete ve vzpomínkách rádi vracet a které budete chtít znovu prožít.

 
 

Místo

18° 40' 57.6948", -68° 26' 15.36"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Mgr. Simona Juránková - ACCKA.cz

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Proč Češi létají do Dominikánské republiky