Přejít k hlavnímu obsahu

Podvodní vodopád na Mauritiu je tak trochu podvod. Jeho fotografie jsou ale úchvatné

Vodopádů bychom na celém světě napočítali tisíce. Některé z nich jsou nejvyšší, nejmohutnější, nejkrásnější i nejfotografovanější. Dáme ale ruku do ohně za to, že vodopád na Mauritiu překoná všechny zmíněné.

Ale abychom vás netahali za nos, hned z kraje doplníme, že v tomhle případě není vše, jak se na první pohled zdá. Podvodní vodopád na Mauritiu, kterému budou věnovány následující řádky, vlastně ani vodopádem není. Jde tak trochu o podvod, přesněji řečeno dokonalou optickou iluzi, která zamotá hlavu nejednomu z vás.

Podvodník s okouzlujícím zjevem

Okouzlující optický klam, který při troše fantazie vypadá jako nekonečný podvodní vodopád, kdy tisíce hektolitrů vody pohlcuje samo nitro země, najdete na jihozápadě ostrova Mauritius. Fotografové z celého světa se na toto místo sjíždí, aby pořídili fenomenální fotky, jež jim vyhrávají jednu cenu za druhou.

Důvod je zcela prostý. Na tomhle magickém místě to opravdu vypadá, jako by se voda jen několik desítek metrů od pláže prudce slévala někam do středu Země. Lidé v minulosti dokonce opravdu věřili, že se tady tajemný vodopád ukrývá, protože však nedokázali vysvětlit, jak vznikl, přestali se k místu přibližovat.

Mauritius podvodní vodopád
Tenhle optický klam nejde neobdivovat!
Zdroj:
Bigstockphoto

Za vším hledej písek a šelf

Důvod, proč k téhle netradiční optické iluzi dochází, je ale zcela prostý a méně prozaický, než by se mohlo na první pohled zdát. Dojem podvodního vodopádu vytváří velké nánosy písku přímo z pobřeží, které se pod vlivem oceánských proudů přesouvají od pláží směrem do oceánu. Za onou padající vodou do nitra Země je ale potřeba hledat kontinentální šelf, který se během let naklonil a ponořil pod hladinu.

Ve finále to na fotografiích vypadá, že vzniklá díra má desítky, možná i stovky metrů. Ve skutečnosti je ale toto místo hlubší asi o 10 nebo 20 metrů než ostatní, výše položené části šelfu. Pohybující se písek následně padá z vyšší části do té nižší, čímž vytváří dojem, jako by do hlubin oceánu padala i tyrkysová voda. Výsledek ovšem stojí za to.

Zdroj

 
 

Místo

-20° 28' 24.7008", 57° 18' 53.1072"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Podvodní vodopád na Mauritiu je tak trochu podvod. Jeho fotografie jsou ale úchvatné