Přejít k hlavnímu obsahu

Chamarel: sedmibarevný ráj na Mauritiu

Je to neskonalý přírodní jev. Písek, kde modrá se tu střídá s fialovou, která zase přechází do červena. Tohle se dá spatřit a vyfotit jen na jediném místě na světě. Exotický Mauritius ukývá tajemství, které ještě nikdo nikdy nerozluštil.

Ostrov Mauritius zná jistě každý. Leží na východ od Madagaskaru v Indickém oceánu a jsou pro něj typické nádherné korálové útesy i bohatá mořská flóra i fauna. Nejen že je luxusní destinací pro dovolenou a najdete na něm úchvatné pláže, ale nachází se na něm také Chamarel - kousek země, na první pohled připomínající písečné duny. 

Sedm barev - tolik jich napočítáte v dunách Chamarel.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Nejedná se však o obyčejný písek. Půda Chamarelu hraje hned sedmi barvami od fialové přes červenou až po modrou. Chamarel se nachází v oblasti tropických hor za pralesem a kávovníkovými plantážemi, v blízkosti dun se pak nacházejí stometrové stejnojmenné vodopády.

Jaké je tajemství barev?

Mauritius je vyhledávaným místem potápěčů a milovníků pláží.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Za vyhlídku na úchvatné sedmibarevné duny ale musíte zaplatit vstupné. Po barevných dunách se dnes již neprojdete - jsou nepřístupné z důvodu předchozího rozkrádání půdy turisty. Ti si chtěli za každou cenu odnést v lahvičkách červenou, modrou, hnědou, fialovou, zelenou, růžovou a žlutou půdu.

INZERTNÍ SDĚLENÍ: Na textu se podílela cestovní kancelář ESO travel, specialista na cestování do exotických lokalit včetně Karibiku nebo moří kolem Antarktidy.
Objevte nádhernou sedmibarevnou zemi nebo lekníny, které unesou dítě! Nechte se ukolébat azurovými vlnkami kolem bílých pláží ostrova Mauritius.
Hned vedle sedmibarevných dun padají do hloubky 100 m úžasné vodopády Chamarel.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Přesný původ sedmi barev jeho půdy není zatím znám. Duny jako takové jsou sopečného původu a spekuluje se o tom, že barvy má na svědomí rozdílná teplota jednotlivých prvků při tuhnutí. Převažujícími prvky v půdě jsou železo a hliník - právě díky nim vznikla v dunách taková barevná pestrost. Proč se ale barvy tak přesně oddělily, netuší nikdo. 

A co ještě na Mauritiu vidět?

Le Morne Brabant je další mauritijskou specialitou – skála na rovině.
Zdroj: Bigstockphoto.com

Jak jsme již zmínili, sedmibarevné duny nejsou jediným skvostem Chamarelu. Nachází se zde i stometrový vodopád a říčka St. Denis. Pokud by vám ani to nestačilo, můžete si počkat na západ slunce a při něm se pokochat pohledem na panorama stolové hory Le Morne Brabant

 
 

Místo

-20° 21' 19.9188", 57° 30' 51.8364"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Amaya Tomanová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chamarel: sedmibarevný ráj na Mauritiu