Přejít k hlavnímu obsahu

La Pelosa, plážová hvězda Sardinie: sem už jenom se vstupenkou

Ručník vedle ručníku, lehátko vedle lehátka. I sebekrásnější pláž může ve špičce turistické sezóny připomínat varšavské ghetto. Slyšíte, co slyšet nechcete, cítíte, co cítit nechcete. Na jedné z nejkrásnějších sardinských pláží si řekli „dost“.

Je nanejvýš pravděpodobné, že od začátku nadcházející sezóny se každý den na nejzápadnější pláž ostrova podívá nanejvýš 1 500 osob. Důvodem není jen to, že tu od pozdního jara do brzkého podzimu bývá hlava na hlavě, což je nekomfortní, ale i to, že přemíra návštěvníků devastuje ráz krajiny a její křehký ekosystém.

Dosud sem denně za nádherným jemným pískem a průzračnou vodou zavítalo i 6 000 lidí během jednoho dne. Nutno podotknout, že pláž je dlouhá 300 metrů a dosahuje šířky až 60 metrů. Nově tedy návštěvníci za vstup zaplatí 4 eura. Vybrané peníze mají jít na údržbu pláže a taky na zaplacení dozoru. K tomu je nutné připočíst ještě 2 eura za parkování.

Na tuhle pláž bez ručníku a cigaret

Na pláži La Pelosa už nějakou dobu platí jiná omezení. Například se zde vůbec nesmí kouřit (což je ale poměrně častý zákaz na italských plážích) a je zakázáno nosit si sem batohy a plážové ručníky – to proto, aby si návštěvníci nemohli odnášet písek z pláže na památku. Za vynesení písku, tedy pokud se ho podaří odhalit, hrozí pokuta až 3 000 euro.

La Pelosa
Místo 6 000 osob se sem denně podívá nanejvýš čtvrtina, a to už od začátku turistické sezóny 2020.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Klenot mysu Capo Falcone – jedno z míst, které musíte na Sardinii vidět

Sardinie je nádherný ostrov, o tom není pochyb. Je ovšem několik místa, která vám opravdu nesmí uniknout, abyste si o ostrově udělali ucelený obrázek. Jedním z těchto místa je mys Capo Falcone v severozápadní části Sardinie. Pláž, kterou najdete v mapách jako Spaggia della Pelosa, se nachází asi dva kilometry od přístavní vesnice Stintino.

Dominantou místa je věž Torre della Pelosa, která dřív sloužila jako strážní věž. Svůj původ má už v 16. století, kdy byla nedílnou součástí mořského obranného systému Sardinie.

věž Torre della Pelosa
Z pláže La Pelosa je vidět strážní věž ze 16. století, která byla součástí ochranného systému Sardinie.
Zdroj:
www.bigstockphoto.com

Z pláže je taky krásně vidět na ostrovy Isola Piana a Isola Asinara. Když k tomu připočteme ještě nádhernou vegetaci na souši i pod hladinou, vychází nám z toho kousek ráje. Nedivíme se, že se Italové snaží, aby vydržel co nejdéle.

 
 

Místo

40° 57' 54.1008", 8° 12' 35.1612"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

La Pelosa, plážová hvězda Sardinie: sem už jenom se vstupenkou