Přejít k hlavnímu obsahu

Podmořský Ježíš žehná italským rybám už skoro 70 let

Na dně moře obvykle nečekáte 2,5 metru vysokou sochu. V Itálii v zátoce San Fruttuoso ji mají, a to už skoro 70 let. Nejde ale o náklad ztroskotané lodi, jak by se mohlo zdát. Ježíš je na dno moře instalován zcela záměrně.

Vypadá trochu jako člověk, který tone, nicméně jde o Krista zdvihajícího ruce k nebi. Stojí ve Středozemním moři v Itálii jako připomínka prvního ponoru italského potápěče v moderním potápěčském vybavení. Vykonal ho Dario Gonzatti, který na sklonku života bydlel nedaleko tohoto místa.

Myšlenka umístit na dno moře nepřehlédnutelný pomník vzešla od italských potápěčů. Nápadu se ujal sochař Guido Galletti a 22. srpna 1954 byla socha usazena na své místo.

Portofino
Nedaleké Portofino je taky skvělý bod pro výlet!
Zdroj:
Shutterstock

Na dně moře sice netrpí znečištěním od holubů, nicméně podvodní prostředí ji poškozuje mnohem více než opeřenci. Na starých fotkách můžete vidět, jak Krista obalují vodní rostliny a promenují se po něm korýši. Jedna ruka mu dokonce upadla, pravděpodobně po zásahu kotvou nějakého plavidla. A jelikož je z bronzu, své vykonala i eroze.

V roce 2003 proto socha putovala na břeh, kde se jí ujali restaurátoři. Očistili ji, chybějící kusy doplnili a teď vypadá zase skoro jako nová. I letos je tedy připravena na první sobotu v červenci. To se každý rok v zátoce San Fruttuoso koná obřad uctění památky utonulých.

A kde vlastně toto zajímavé místo najdeme? Mezi Portofinem a Camogli – z velkých italských měst je poblíž šestisettisícový Janov.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

44° 18' 47.9916", 9° 10' 30.4248"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Podmořský Ježíš žehná italským rybám už skoro 70 let