Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější pláže Itálie: inspirace na léto není nikdy dost

Máte rádi Itálii, a jakmile to půjde, vydáte se do ní? Pokud si to chcete střihnout k moři, měli byste vědět, které pláže skutečně stojí za hřích.

Ať už se chcete na pláži povalovat celou dovolenou, nebo jen hledáte nějakou, která stojí za zastávku během objevování krás „poloostrova ve tvaru boty“, určitě chcete jít najisto. Připravili jsme pro vás seznam 10 božských pláží. Nechte se inspirovat!

Baia delle Zagare

V jihovýchodní Itálii se nachází nenápadný výběžek s národním parkem Parco Nazionale del Gargano. Na jeho samotném jihu pak najdeme jednu z nejkrásnějších pláží celé Itálie – Baia delle Zagare. Převážně písčitá pláž je obklopená pískovcovými útvary, které tady utvářejí nezaměnitelnou atmosféru. 

Kde to je: Asi hodinu jízdy autem z města Foggia směrem na východ.

Baia delle Zagare
Baia delle Zagare si vás získá třeba pískovcem kolem!
Zdroj:
Bigstockphoto

Cala Tonnarella

Tahle pláž je pro změnu neodmyslitelnou součástí nádherné Sicílie. Najdeme ji v severní části ostrova, na počátku výběžku, na jehož konci se nachází známé turistické středisko San Vito Lo Capo. K písčité pláži patří i okolní skály a dohromady vytvářejí s vodou krásný kontrast. 

Kde to je: Pláž se nachází v městečku Tonnarella dell‘ Uzzo. Například z Castellammare del Golfo sem autem dojedete za 1 hodinu a 15 minut, stejně tak z Trapani. 

Cala Tonnarella
Když budete prozkoumávat oblast Zingaro, sem se skočte vykoupat!
Zdroj:
Bigstockphoto

Taormina

A na Sicílii ještě zůstaneme. Městečko Taormina patří k nejoblíbenějším turistickým cílům. Křivolaké typicky italsky úzké uličky, v nich obchůdky s nejrůznějšími suvenýry, kavárničkami a restauracemi jsou prostě nádherné. Zatímco Taormina je na kopci a je radno sem od hlavní silnice vyjet lanovkou, dole pod kopcem se nachází malý ostrůvek Isola Bella. Právě na přístupu na něj se nachází další úžasná oblázková pláž, kde stojí za to rozložit deku. 

Kde to je: Taormina se nachází asi 45 minut jízdy autem z Messiny. 

Taormina
Pod malebným městečkem najdete krásnou pláž a klidně se dostanete i na ostrůvek Isola Bella.
Zdroj:
Bigstockphoto

La Pelosa

La Pelosa platí za jednu z nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších pláží Sardinie. Denně tohle malebné místečko během turistické sezóny navštíví i 6 000 osob! Tedy… Bývávalo. Přístup na La Pelosu je od června do října regulován na čtvrtinu. 

Dominantou místa je věž Torre della Pelosa a neodmyslitelně k němu patří taky výhled na ostrovy Isola Piana a Isola Asinara. Všude kolem dokresluje nádheru bohatá vegetace jak na souši, tak pod vodou. Sem prostě chcete!

Kde to je: Z městečka Stintino sem dojedete asi za 5 minut.

La Pelosa
La Pelosa je taková perla Sardinie.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tropea

A na závěr naprostá hvězda Kalábrie. Zdejší pláže jsou nádherné, čisté, dlouhé a nachází se pod úchvatným městečkem na skále, které rovněž stojí za prozkoumání. Pobřeží tady lemují skalní útvary, jeskyně a zátoky. Mimochodem – právě Tropea pravidelně získává svoje místo mezi 25 nejkrásnějšími plážemi Evropy! Kromě koupání jsou tu skvělé podmínky i pro šnorchlování, tak se tu aspoň den zdržte.

Kde to je: Tropea je vzdálená asi 30 minut jízdy autem od města Vibo Valentia a 1,5 hodiny sem pojedete z města Catanzaro.

Tropea
Kalábrie je vyhlášenou částí Itálie, kde se to turisty jen hemží.
Zdroj:
Bigstockphoto

Baratti

Něco málo přes 70 kilometrů jižně od Livorna v Toskánsku najdete sympaticky odlehlou pláž Baratti s křišťálově čistou vodou. Lokalita je známá i tím, že kousek od pláže je lesík, kde se dá strávit krásný den, když se vám nechce relaxovat přímo na písku. Pláž je volně přístupná, je tu možnost občerstvení a děti a senioři ocení pozvolný vstup do vody.

Oblast je ceněná hlavně pro památky, ale najdete tu i nejedno vinařství, kde můžete ochutnávat zdejší vína a začít i nějakou tu kulturní akci.

Baratti Beach
Pláž Baratti je skvělá pro všechny. Nejvíc ji ale jako "základnu" ocení objevovatelé mořského života.
Zdroj:
Shutterstock
Baratti Beach stromy
Jen kousek od pláže je okouzlující lesík borovic. Klidně můžete pobývat i v něm.
Zdroj:
Shutterstock

Co vidět v Toskánsku: zamiřte k meči ve skále nebo na dechberoucí Elbu

Cala Luna 

Cala Luna na Sardinii je okouzlující především díky jeskyni, která je její součástí. Pláž ale není jen v ní, pokračuje i dál. Pravidelně se umisťuje v žebříčcích těch nejkrásnějších plážích na světě! 

Pláž tvoří jemný bílý písek, je tu nádherně čistá voda i pěkné strmé vápencové útesy. Můžete si tu půjčit kajak nebo šlapadlo, opodál je i možnost občerstvení. 

Cala Luna Sardinie
Fotky téhle pláže už jste určitě někdy viděli. Pláž pokračuje i kousek dál od jeskyně.
Zdroj:
Shutterstock

Na pláž se dostanete lodí z letoviska Cala Gonone (plavba trvá hodinu) nebo Artabax (2 hodiny). Dá se sem ale dojít i pěšky od Cala Fuili, která se nachází kousek od silnice na kraji městečka Cala Gonone. Cesta jedním směrem trvá asi 2 hodiny a je lepší vzít si na ni minimálně botasky, rozhodně ne pantofle.

Sardinie v pohorkách: Objevte ráj pro milovníky hor, skal a kaňonů

San Montano 

Na ostrově Ischia se v úzké zátoce obklopené mírnými kopci plnými zeleně krčí malebná pláž San Montano. Ta je stranou od rušných městeček, ale sami tu určitě nebudete. Vysoké návštěvnosti nahrává i to, že se kousek odsud nachází lázně Negombo, které jsou jedněmi z těch největších na ostrově.

San Montano Beach
Pláž San Montano platí za tu nejhezčí na severním pobřeží Ischie.
Zdroj:
Shutterstock

Na pláži vás čeká jemný písek, velice pozvolný vstup do vody, který vyhovuje dětem i seniorům, toalety a sprchy, několik možností občerstvení a půjčovna lehátek (cena se pohybuje kolem 20 eur za set za den). Jedna polovina pláže je volně přístupná, ta druhá patří k termálnímu areálu Negombo. 

Mýtická nestvůra učinila z Ischie lázeňský ráj

Sperlonga

Máte-li namířeno do oblasti Lazio, koupání by se vám mohlo líbit na pláži historického městečka Sperlonga, které patří k těm nejhezčím letoviskům v Itálii. Lokalitu měl údajně rád už císař Tiberius. 

Sperlonga má dvě pláže, které od sebe dělí skalnatý ostroh, na němž najdete historické centrum. Na obou plážích vás čeká jemný písek, sem tam smísený s malými oblázky. Severní pláž je užší a delší, ta jižní je širší a fotogeničtější – za ní se totiž tyčí kopce plné zeleně. Měří asi 800 metrů, za útesem pak ještě pokračuje asi 400 metrů.

Sperlonga
Celá Sperlonga patří k nejhezčím přímořským letoviskům v zemi. Stejně tak i její pláže jsou skvostné.
Zdroj:
Shutterstock

Na pláži si můžete vybrat volně přístupné místo, kde můžete pobývat jen tak a zdarma, nebo zamířit na tzv. lido, kde je pláž udržovaná a kde vám půjčí slunečník nebo lehátko (nebo obojí). Ceny se pohybují od 20 do 25 eur v závislosti na tom, jestli je vysoká sezóna, nebo ne.

Chiaia di Luna

Tahle pláž patří pro změnu k těm nejmalebnějším v zemi. Jde sice o poměrně úzký srpek připomínající srpek měsíce (proto ten název). Písek je tu ale naprosto hedvábný a hned za pláží se efektně tyčí vulkanické skalní stěny vysoké téměř 100 metrů

Na pláž ale budete muset vyrazit trajektem z Neapole (plavba trvá téměř 3 hodiny) nebo z Ischie (o hodinu míň). Je totiž chloubou ostrova Ponza, který je součástí Pontinských ostrovů.

Chiaia di Luna
Je úzká, ale krásná. Chiaia di Luna vás dostane.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • cestujlevne.com/pruvodce/italie/ischia/plaz-san-montano
  • cestujlevne.com/pruvodce/italie/lazio/sperlonga
  • cntraveler.com/galleries/2014-08-01/italy-s-most-beautiful-beaches
  • timeout.com/italy/things-to-do/best-beaches-in-italy
  • cestujlevne.com/pruvodce/italie/sardinie/cala-luna
  • krasneplaze.cz/kalabrie-plaz-tropea-italie
  • mojesardinie.cz/pelosa-plaz.php
  • spiaggialapelosa.it/en/
  • invia.cz/blog/nejkrasnejsi-plaze-sicilie/
  • italyreview.com/cala-tonnarella-delluzzo.html

Vyberte si pláž podle svého gusta a podle toho, kde se budete v Itálii pohybovat. Tyhle by vám zkrátka neměly uniknout!

 
 

Místo

38° 40' 44.5404", 15° 53' 46.932"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější pláže Itálie: inspirace na léto není nikdy dost