Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Co vidět v Toskánsku: zamiřte k meči ve skále nebo na dechberoucí Elbu

Toskánsko je kouzelná část Itálie, v níž najdete hory, moře, pořádný kus historie a ohromné kulturní příležitosti. Pojďte je s námi objevit!

Když na tenhle region ve středu Itálie dojde řeč, pravděpodobně si všichni představíme hojné vegetace cypřišů, pinie, vinice a olivovníky. Zvlněná krajina snad nikde není tak podmanivá jako tady. Máme pro vás TOP 10 míst, která stojí za navštívení. Nenechte si je ujít.

#1 Florencie

No ovšem, tím nejspíš nejznámějším (a taky tím hlavním) městem Toskánska je Florencie. Vznikla v roce 59 př. n. l. Už ve středověku byla úžasným centrem městské republiky a v 15. století byla učiněnou kolébkou renesance a kulturním centrem severní části Itálie.

S Florencií je neodmyslitelně spjata katedrála Santa Marie del Fiore, která pomalu, ale jistě spatřovala světlo světa mezi lety 1296 až 1436. Vedle ní pak stojí nepřehlédnutelná Giottova zvonice, 82 metrů vysoká věž z roku 1359. Určitě byste se měli podívat taky na radnici Palazzo Vecchio a na most přes řeku Arno Ponte Vecchio

Florencie
Florencie je metropolí Toskánska a výletem do ní neuděláte chybu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Památek je tu ale ohromné množství, ať už pomyslíte na kostely, nebo paláce. Zajít tu můžete i do muzeí (například do Dómského muzea, muzea města Florencie a jiných) a galerií. 

#2 Lucca

Dalším významným městem Toskánska je Lucca. Tu založili Etruskové, ovšem naprosté poklady se tu dochovaly z období Římanů. Určitě vás zaujme městskými hradbami, celou plejádou historických staveb a taky starým jádrem, do kterého se nesmí autem.

A co ve městě vidět? Třeba právě zmiňované městské hradby, které prošly poslední přestavbou v roce 1650, amfiteátr a Piazza Anfiteatro (od středověku si tu lidi stavěli nové domy ze stěn a tribun, takže se zachoval eliptický tvar původního amfiteátru), románskou katedrálu San Martino z přelomu 12. a 13. století., románský kostel San Michele ze 12. století, renesanční a barokní domy nebo Věž Guinigi, která je známá tím, že na jejím vršku rostou stromy.

#3 Pisa

Pisa nikdy nezklame. Řeč není o jiném městečku než o tom se šikmou věží. Ta stojí na Náměstí zázraků a společně se hřbitovem a kruhovým baptisteriem tvoří církevní areál katedrály. Šikmá věž je vysoká 56 metrů, byla stvořena z bílého mramoru a slouží jako zvonice.

šikmá věž v Pise
Do Toskánska patří i Pisa a její šikmá věž. Věděli jste, že původně se nakláněla na druhou stranu?
Zdroj:
Bigstockphoto

Na její stavbě se začalo pracovat v roce 1173 a už v dalším roce se začala naklánět kvůli mělce založeným základům v měkké hornině. Dělníci se rozhodli vyrovnat ji podložením větvemi a kameny. To se sice povedlo, ale věž se zanedlouho začala naklánět, ovšem na druhou stranu. Tak ji známe dodnes. Věž byla v letech 1990 až 2001 uzavřena a moderní technologie napomohly tomu, abychom ji mohli dál obdivovat.

#4 Siena

Hledáte-li nádherné italské město, v Toskánsku si můžete splnit sen třeba v Sieně. Ta svou krásou dlouho konkuruje i Florencii – ovšem zatímco Florencie je město renesance, Siena „vsází“ na gotiku. Město založili Etruskové pravděpodobně v období 900 až 400 př. n. l. Dneska je známé třeba svou univerzitou, která patří k těm nejstarším na světě, ale především pro turisty lákavým středem města s několika branami a městskými hradbami.

Siena je tradičním dějištěm události zvané palio. Jde o slavnost k uctění Panny Marie, takže k ní patří procesí, ale divácky atraktivnější je dostih na neosedlaných koních konající se vždycky 2. července a 16. srpna na hlavním náměstí Piazza del Campo. Vítěz závodu, který obvykle trvá zhruba 75 sekund, získává palio, hedvábný prapor.

#5 Elba

Tenhle krásný ostrůvek proslul především jako místo Napoleonova prvního exilu. Leží v Tyrhénském moři asi 10 kilometrů od pevniny (od města Piombino). Znaly ho už ty nejstarší civilizace, byla zde naleziště železné rudy a Etruskové tu po roce 480 př. n. l. vybudovali první doly. 
Turistům Elba nabízí nejen nádherné pláže, ale taky trochu těch kopců – za hezkými výhledy si za dobrého počasí udělejte výlet třeba na Monte Capanne, kam se dostanete pěšky nebo neobyčejnou lanovkou. 

Na závěr ještě musíme zmínit, že Elba má jedno velké lákadlo pro milovníky podvodních radovánek. U útesu Ogliera u Pomonte najdou na dvě části rozlomený vrak lodi, která tu ztroskotala v lednu 1972. Jeho nejvýš položená část je jen 2 metry pod hladinou.

#6 Petriolo 

Lázně Petriolo najdete jen kousek od výš zmiňované Sieny. Tyhle termální lázně jsou součástí přírodní rezervace Basso Merse. Léčili se tu už Římané a místo navštívil papež Pius II.

lázně Petriolo
Tyhle termály vás nadchnou, ať už se chcete koupat zadarmo v přírodě, nebo za poplatek v moderních bazénech.
Zdroj:
Bigstockphoto

Lázně tu mají dvě části – ta první je přírodní, vstup do ní je zdarma a voda ve venkovních bazéncích dosahuje teploty až 42 °C. Sem se můžete naložit po celý rok. Druhá část lázní je moderní, vstup je placený a patří do ní wellness centrum. Voda v celých lázních je skvělá zejména pro ty, kteří mají potíže s dýchacím ústrojím (je to tu nabité sirovodíkem).

#7 Camaldoli

Klášter Camaldoli vznikl kolem roku 1012 na pokyn benediktinského mnicha sv. Romualda. Součástí kláštera je i poustevna, je domovem poustevnického řádu Kamaldulů a nachází se v toskánských Apeninách. Ke klášternímu komplexu patří i stará lékárna nebo barokní kostel.

#8 Massaciuccoli 

Jezero Massaciuccoli je takové klasické jezero k rekreaci. Můžete se v něm koupat, ale taky si užít pohled na něj z místa Roman Villa, kde najdete ruinu antické vily. Zároveň se tu konává i nejedna kulturní akce, například Puccini Festival. Na své si přijdete třeba i v Gran Teatro Puccini. Největší toskánské jezero vás nezklame, ať už hledáte trošku té krásné přírody, nebo typickou atmosféru italských městeček. 

#9 San Galgano

K opatství San Galgano se projdete cypřišovou alejí, na jejímž konci najdete ruinu s nezaměnitelnou atmosférou. Už jen to, že opatství chybí střecha a vy se procházíte uvnitř, ale zároveň pod širým nebem, má svou sílu. Zachovaly se tu například velké sály s žebrovou klenbou a gotické sloupy s hlavicemi. 

opatství San Galgano
Opatství San Galgano nabízí návštěvníkům úchvatně posvátnou atmosféru.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na nedalekém kopci najdete rotundu pravděpodobně ze 14. století, jejíž předlohou byl prý Andělský hrad v Římě. Tady najdete meč! Je tedy pod plexisklem, aby si ho někdo neodnesl jako suvenýr. Aby to ale nebylo tak nudné, meč je tu zabodnutý do kamene, což prý dokázal rytíř Galgano Guidotti, který ve zdejší jeskyni žil jako poustevník.  

#10 NP Casentino

Nejzalesněnější část Toskánska, to je Národní park Casentino. Čekají vás tu kopce, lesy i vesničky, jejichž obyvatelé pokojně žijí v souladu s přírodou. V parku mají svůj domov třeba vlci, jeleni nebo daňci. A taky tu žije skoro 140 druhů ptáků.

Jeho součástí je zmíněný klášterní komplex Camaldoli, ale třeba i svatyně La Verna (jedna z nejdůležitějších františkánských svatyní na světě), starobylý hrad v obci Pratovecchio nebo jedna z nejkrásnějších středověkých vesnic zvaná Poppi. Najdete tu jeden z nejhezčích a nejzachovalejších hradů na území Evropy. 

Na milovníky pohybu a sportu tu čeká asi 650 kilometrů stezek pro pěší, cyklisty i jezdce na koních.

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10zdroj 11zdroj 12

 
 

Místo

43° 50' 9.708", 10° 21' 39.132"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Co vidět v Toskánsku: zamiřte k meči ve skále nebo na dechberoucí Elbu