Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Tyhle lokality budou brzo v kurzu: Napoleonův exil i vesnička, kde pobývala Brigitte Bardot

Je to dlouhé, že? Jakmile ale svět dostane koronavirus pod kontrolu, cestování bude zase v pohodě, i když možná s nějakým tím omezením. 

Protože víme, že je tenhle čas ideální aspoň na sběr nápadů a inspirace, máme pro vás seznam 10 míst, která budou podle všeho v brzké době trendy. Jsou mezi nimi pláže, hory, fjordy i města. 

Martinik (Francie)

Martinik je zhmotněný sen všech, kteří jsou unaveni všedním životem. Tenhle zámořský kousek Francie nabízí návštěvníkům všechno, nač jen pomyslí – nádherné pláže u průzračných vod oceánu, bujnou vegetaci, skvělé podmínky pro objevování podmořského života. To všechno podtržené francouzským šarmem. Martinik má ambice stát se na nějaký čas jednou z nejpopulárnějších lokalit!

Martinik
Božský klid na Martiniku? Nemusí být problém!
Zdroj:
Bigstockphoto

Ostrov Čedžu (Jižní Korea)

Ostrov Čedžu je největší korejský ostrov a zároveň jediný korejský ostrov ležící v subtropickém pásmu. Už to, že patří k oblíbeným cílům svatebních cest zejména mladých Jihokorejců, o něčem svědčí. Narazit tu můžete na skvostné pláže (třeba Čungmun na jižním pobřeží, která je podle všeho tou nejhezčí), sopku Hallasan, národní park a ohromující kousky přírody. Není divu, že je ostrov od roku 2011 na seznamu sedmi přírodních divů světa.

Čedžu
Přírodní skvosty na ostrově Čedžu vznikly hlavně vlivem vulkanické činnosti.
Zdroj:
Bigstockphoto

Búzios (Brazílie)

Dřív to byla malá ospalá vesnička, dneska je Búzios oblíbeným dovolenkovým střediskem. Teď je na čase, abychom ho začali objevovat i my, co říkáte? Když se vydáte do Ria, Búzios budete mít asi 180 km na západ. Tak ho nenechte čekat. Kde jinde byste mohli vidět sochu Brigitte Bardot, která sem poprvé přijela na dovolenou už v 60. letech?

Búzios
Když sem v 60. letech zavítala Brigitte Bardot, byl Búzios jen nenápadnou rybářskou vesničkou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Holbox (Mexiko)

Holbox je nádherný mexický ostrov, který má svou největší vlnu popularity ještě před sebou. Ačkoli je to takový typický ráj, jak si ho spousta z nás představuje, moc turistů sem zatím nelétá. Nachází se na severu Yucatánu a lákat vás bude sněhobílými plážemi, hlaďoučkým pískem, houpacími sítěmi na pobřeží a taky úžasným svítícím planktonem! Ten ale uvidíte jen v totální tmě, takže je lepší se vydat třeba na místo zvané Punta Coco.

Holbox
Na spoustě míst tu najdete houpací sítě, tak se nebojte si v nich zarelaxovat.
Zdroj:
Bigstockphoto

St Ives (Spojení království)

Anglické přímořské městečko s 11 tisíci obyvateli v sobě snoubí onu anglickou atmosféru, zároveň je ale u moře, a dokonce má i pláž. Proto je hlavně mezi Angličany populárním cílem v teplejších dnech. Jeho jedinečnost v tomhle ohledu potvrzuje i umístění v různých žebříčcích oblíbenosti. Zajímavé jsou ale i zdejší objekty, jako farní kostel nebo muzeum zabývající se městečkem a vším, co k němu patří.

St Ives
St Ives se několikrát umístilo mezi nejpopulárnějšími odpočinkovými cíli v Anglii.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tobermory (Kanada)

Tobermory v Ontariu je nenápadné městečko, které si ovšem podmaní srdce každého dobrodruha. Nachází se na severním cípu poloostrova Bruce, na území, které je spjato s národem Saugeen Ojibway, na břehu Huronského jezera, v nádherné kanadské přírodě. Jsou tu dva národní parky a známá je zdejší okouzlující malá pláž mezi skalami. Každému, kdo nechce strávit dovolenou vleže pod palmami, se tu bude líbit, ať už bude chodit po svých, nebo se třeba vydá na jezero na půjčeném kajaku.

Tobermory
Městečko na břehu Huronského jezera vás jistě okouzlí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Colorado Springs (Spojené státy)

V americkém státě Colorado leží město Colorado Springs. Má něco přes 300 tisíc obyvatel a z hlediska turismu je jeho nespornou výhodou blízkost známé hory Pikes Peak (4 302 m) na východním konci Skalnatých hor. Za návštěvu stojí nejen samotné město, které vás nejspíš překvapí svými krásnými parky, ale taky příroda kolem, třeba ta v Pike National Forest.

Colorado Springs
Okolí města Colorado Springs se pyšní krásnou přírodou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tromsø (Norsko)

O tom, že je Norsko naprosto božské, nemůže být sporu. My z něj tentokrát musíme vypíchnout město Tromsø a oblast kolem něj. Nachází se v severní části Norska (víc než 400 km za polárním kruhem) a fascinující je nejen zdejší typický kolorit, ale i příroda kolem, především pak fjordy. Město má asi 70 tisíc obyvatel a přezdívá se mu Paříž severu. Rozhodně v něm musíte vidět samotné centrum, Polární muzeum, luteránskou katedrálu Domkirke z 18. století a Arktickou katedrálu, absolvovat byste měli i výhled z Storsteinen.

Tromsø
V Tromsø v současnosti studuje asi 10 tisíc studentů na nejseverněji položené univerzitě na světě!
Zdroj:
Bigstockphoto

Wroclaw (Polsko)

Wroclaw, po našem Vratislav, je od našich hranic co by kamenem dohodil, tedy konkrétně od Náchoda jsou to asi 2 hodiny jízdy autem. Leží na řece Odře, má asi 650 tisíc obyvatel, ale její centrum projdete za pár hodin. Stoprocentně vás zaujme Rynek, jedno z největších středověkých náměstí v Evropě, nepřehlédnutelná radnice, budova opery a Sky Tower, nejvyšší budova ve městě (212 m).  

Wroclaw
Ve Vratislavi musíte určitě vidět Rynek. Jinak jste tu ani nebyli!
Zdroj:
Bigstockphoto

Elba (Itálie)

Asi 10 km od italského Piombina je úchvatná Elba. Většina z nás ji má spjatou s Napoleon a jeho nuceným exilem, míň se ví, jak krásné jsou tu pláže a že z hory Monte Cappane je skvělý rozhled po okolní krajině. Dostanete se na ni pěšky (i když to není žádná nedělní procházka po lázeňské promenádě) nebo velmi speciální lanovkou, v jejíž kleci pěkně postojíte. Z městeček si určitě prohlédněte Portoferraio, jeho starou část a pevnost.

Elba
Elbu si spojujeme hlavně s Napoleonem. Ona je ale zajímavá i jinak!
Zdroj:
Bigstockphoto
 
 

Místo

42° 48' 31.3236", 10° 18' 53.5716"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tyhle lokality budou brzo v kurzu: Napoleonův exil i vesnička, kde pobývala Brigitte Bardot