Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Sicilský poklad Taormina: pozůstatky řeckého divadla i ostrůvek, na který dojdete pěšky

Sicílie je ten míč, do kterého kope kozačka italského poloostrova. Láká turisty na roztodivné hříčky přírody, pěkné pláže i na malebná městečka.

Třeba na taková, jako je Taormina na východním pobřeží ostrova. Když se doplavíte z pevniny lodí do Messiny, čeká vás už jen hodinka cesty autem. Stejně tak to bude, pokud poletíte a přistanete na jednom ze čtyř mezinárodních letišť, na tom v Catanii. Tohle okouzlující městečko s asi 11 tisíci obyvatel je jedním z místních pokladů a není divu, že ho jako must see dobývají turisté z celého světa.

zákoutí v Taormině
Butiky, cukrárny, kavárny, restaurace. Procházka Taorminou je jako procházka bezstarostným světem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nejenže je tu co obdivovat, ale taky tu zakusíte tu pravou italskou atmosféru. Památky, typická architektura, kavárničky a restaurace, obchůdky se suvenýry. Nalaďte se na pohodu a posaďte se na lavičku s vynikajícím gelatem, pozorujte ostatní. Na tohle je Taormina perfektní.

5 míst, která byste v Taormině měli vidět

Sice by úplně stačilo procházet se zdejšími uličkami, ale pochopitelně jsou tu i místa, která vám celou návštěvou ještě pěkně oživí.

Řecké divadlo

Tou nejobdivuhodnější a nejdůležitější památkou jsou pozůstatky zdejšího řeckého divadla, amfiteátru ze 3. století před naším letopočtem, jenž se v 1. století našeho letopočtu dočkal přestavby od Římanů. Má průměr 109 metrů a je od něj nádherný pohled na sopku Etnu. Původně divadlo sloužilo kultuře, za Římanů se v něm pak odehrávaly gladiátorské souboje.

řecké divadlo Taormina
Nejvýznamnější památkou sicilské Taorminy jsou pozůstatky řeckého divadla.
Zdroj:
Bigstockphoto

Promenáda Corso Umberto I.

Hlavní třída tu rozhodně nemá čtyři jízdní pruhy, a když jí nedej bože projíždí auto (vlastní zkušenost s autem a pěším pohřebním průvodem za ním), všichni se musí uchýlit na jednu nebo druhou stranu pěkně až ke zdem domů.

ulička v Taormině
Stačí odbočit z hlavní ulice a zavládne kolem vás klid.
Zdroj:
Bigstockphoto

Je to ale právě ona, která dělá Taorminu Taorminou. Najdete na ní zmiňované restaurace, kavárny a obchody i nemalé množství odboček oběma směry – snad vždycky na nějaké schody. Ty mimochodem vytvářejí krásná zákoutí, když na ně umělci vystaví svá díla nebo na ně obchodníci rozprostřou svou nabídku. Nejrušnější ulici ohraničují brány Porta Messina a Porta Catania. Nachází se na ní i hlavní náměstí Piazza IX Aprile.

Piazza IX Aprile

Na zdejším náměstí se vyplatí posadit se, ať už na lavičku, nebo na zahrádku u restaurace, a pozorovat cvrkot kolem. Rušno je tu nejen v sezóně, ale i mimo ni. Spatříte tu kostel Sant Agostino a pak taky zámek a kostel Sant Giuseppe. Z náměstí je taky pěkný pohled dolů na moře.

hlavní náměstí v Taormině
Na hlavním náměstí se na chvilku zastavte a pozorujte zdejší cvrkot!
Zdroj:
Bigstockphoto

Palazzo Corvaja

Základem tohohle paláce je věž, která tu zbyla po Arabech (ti Sicílii obývali od 9. do 11. století). Stavba levého křídla se uskutečnila ve 13. století a stavba toho pravého ještě o dvě staletí později. Na balkóně se nacházejí ceněné fresky se stvořením Evy, prvotního hříchu a vyhnání Adama a Evy z ráje. Palác je pojmenovaný po jedné z nejstarších a nejdůležitějších rodin v Taormině. Dneska v něm najdeme turistické centrum.

Isola Bella

K Taormině neodmyslitelně patří kouzelný ostrůvek Isola Bella (v překladu Krásný ostrov). Je jen pár desítek metrů od malé zátoky pod městem. Až do roku 1990 šlo o soukromý pozemek, který jisté zahradnici sloužil jako místo pro pěstování exotických rostlin. Dneska je ve vlastnictví Sicilského regionu a je chráněný jako přírodní památka. Na ostrůvek můžete klidně doplavat z místní pláže v zátoce, když je tu ale zrovna míň vody, dostanete se na něj i pěšky.

Isola Bella Taormina
Ostrůvek až do roku 1990 patřil zahradnici, která na něm pěstovala exotické rostliny.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jak se do Taorminy nejlépe dostat

Nejjednodušší je to odkudkoli autem s tím, že ho necháte na parkovišti v Mazzaró, pod kopcem, na němž se městečko nachází. Tady totiž spolehlivě najdete místo hned u lanovky, která vás vyveze skoro až ke vstupní bráně Porta Messina.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

37° 51' 11.0484", 15° 17' 16.512"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sicilský poklad Taormina: pozůstatky řeckého divadla i ostrůvek, na který dojdete pěšky