Přejít k hlavnímu obsahu

Nejzajímavější vánoční trhy v Evropě: Salzburg láká na horskou romantiku

Stánky schované v jeskyních, čaj s třešňovou vodkou nebo obří adventní kalendář a oživlé betlémy. Vánoční trhy v Evropě mají hodně co nabídnout. Zapomeňte na tradiční výlety po okolních vánočních trzích a prozkoumejte, co nabízí starý kontinent!

Návrat do středověku

Užije si atmosféru dávno minulých staletí, aniž byste museli zároveň snášet středověkou hygienu či sociální útlak. Estonský Tallin má to nejlepší z éry současné i minulé. Na nejvyšší místa žebříčku nejoblíbenějších trhů se toto město dostalo také díky důležitému vánočnímu prvenství: v roce 1441 zde byl údajně ozdoben vůbec první vánoční strom na světě. Sláva tohoto průkopníka trvala jen chvíli, neboť byl po slavnostním tanci okolo něj zapálen (až vám ho bude líto, vzpomeňte si, jak končí vánoční stromky dnes). Co dalšího krom rekordu, úchvatné středověké architektury a netradičních zajímavých míst může Tallin nabídnout? Například sníh. Už v tom má tamní trh nad těmi českými navrch.

V Tallinu viděl svět poprvé vánoční strom. Při této příležitosti ho místní rovnou spálili.
Zdroj: Nathan lund, Wikimedia Commons

Město žije

Vánoční trhy v Salzburgu vás okouzlí nejenom romantickou atmosférou krásného města pod Alpami. V Salzburgu mimo jiné narazíte na pouliční zpěváky a kapely, které vyhrávají koledy. Můžete si koupit kelímek svařáku a putovat po jednotlivých trzích. Například na zámeckém nádvoří uvidíte obrovský adventní kalendář, na Hohensalzburgu zase  to nejlepší z uměleckých řemesel. Cestování na místní trhy navíc můžete spojit s nějakou tou lyžovačkou.

  

V Salzburgu se nudit nebudete a možná potkáte i nějakého toho děsivého čerta.
Zdroj: MatthiasKabel, Wikimedia Commons

Jako z tajemné pohádky

Tak by se dal popsat vánoční trh v nizozemském Valkenburgu. Co je na něm tak zajímavého? Celý se totiž odehrává ve spleti jeskynních chodeb pod městem. Přítmí uliček města pod městem nabízí krom tradičních vánočních výrobků a zajímavých dárků také malby na stěnách a zajímavé sochy. Toužíte-li po netradičním zážitku vyrazte právě sem.

Vánoční trh ve Valkenburgu je schovaný v jeskynním labyrintu.
Zdroj: Roger Geraedts, Flickr.com

Vyrazte na sever

Krásné a starobylé město Krakov nabízí vánoční atmosféru našich polských sousedů, ke kterým nemíříme tak často jako na západ či na východ. Přesto byste si ho neměli nechat uniknout. Nejčastějším suvenýrem, na který tu narazíte, jsou sošky andělů, odvézt si ale můžete i broušené sklo či šperky. Ochutnat musíte také místní lahůdky jako uzený sýr s brusinkami či čaj s třešňovou vodkou. V Krakově narazíte na pouliční betlémy nebo ukázky lidových tanců.

Na betlémy s názvem szopka - přetvořené k polskému obrazu - narazíte v Krakově na každém kroku.
Zdroj: cancre, Wikimedia Commons

Nejstarší a nejromantičtější

Kdybyste se zeptali svého prapraprapředka, jestli někdy byl na vánočních trzích, možná by vám odpověděl, že navštívil ty ve Vídni. Christkindlmärkte před víděňskou radnicí totiž existoval již před sedmi sty lety. Tisíce světýlek, srdíčkový strom, pečené kaštany či svařák v malovaných hrnečkách - Vídeň je po právu jednou z nejkrásnějších předvánočních destinací v Evropě.

Trhy před vídeňskou radnicí zde stávaly už v roce 1294.
Zdroj: Marek Ślusarczyk, Wikimedia Commons

Abyste nemuseli tak daleko

Nechce se vám za hranice? I v Česku najdete spoustu krásných trhů, my vám však doporučujeme ten olomoucký. Krom toho, že se budete pohybovat kolem památky UNESCO (sloup Nejsvětější Trojice), budete moct ochutnat také to, co olomoucké vánoční trhy proslavilo - punč. Různé druhy tohoto voňavého horkého nápoje si navíc můžete odvézt i domů v dárkovém balení. Před výletem na Hanou si přibalte brusle - součástí trhů je totiž i veřejné kluziště.  

Mnoho druhů vyhlášeného punče a veřejné kluziště - aktuálně dvě největší lákadla olomouckých vánočních trhů.
Zdroj: vanocnitrhy.eu
 
 

Místo

48° 12', 16° 22' 0.0012"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejzajímavější vánoční trhy v Evropě: Salzburg láká na horskou romantiku