Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

EURO 2024 – Kolín nad Rýnem: Co vidět, ochutnat a navštívit, když zrovna nebudete fandit oblíbenému týmu?

Dlouho očekávaný fotbalový svátek brzy propukne. Pokud se na něj chystáte, poradíme, co navštívit mezi jednotlivými zápasy.

Už 14. června se zraky fotbalových fanoušků upnou k 10 německým městům, kde budou probíhat zápasy fotbalových týmů z celé Evropy

Jedním z těchto měst, které bude fotbalový šampionát hostit, je i Kolín nad Rýnem. Kam se vydat, když zrovna nebudete fandit ve vroucím kotli? Máme pro vás 10 tipů na místa, kde si návštěvu jistojistě užijete. 

#1 Muzeum čokolády

Patříte mezi milovníky slaďoučké čokolády? Pak si nenechte ujít návštěvu unikátního čokoládového muzea, které najdete v samotném srdci Kolína nad Rýnem. Během atraktivní exkurze se dozvíte nejen to, jak se čokoláda vyrábí, ale též si prohlédnete historické exponáty a ochutnáte různé čokoládové lahůdky. Otevřeno je tady od 10.00 do 18.00 hod. Vstupenka stojí okolo 350 Kč.

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů

Muzeum čokolády
Zjistěte, jak se dostane čokoláda až na vás stůl, a ochutnejte ty nejlepší čokoládové dobroty.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Staré město

Kde jinde vstřebat zážitky z tradiční čokoládovny než v křivolakých uličkách Starého Města? To je doslova prošpikované nejrůznějšími architektonickými skvosty a kulturními i historickými památkami. Navštívit můžete třeba gotickou katedrálu svatého Petra a Pavla, odkud si užijete nezapomenutelný výhled z věže. Pokud vás přepadne hlad, občerstvěte se v některé z nespočtu místních kaváren nebo restaurací.

Staré město Kolín nad Rýnem
Old Town je plné křivolakých uliček, památek a restaurací.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Mnichov: Co navštívit, když zrovna nebudete skákat v kotli?

#3 Brána Eigelstein

Tato brána byla vystavěna v 13. století jako součást městského opevnění. Dnes jde o oblíbenou a hojně navštěvovanou památku, která je jedinečným exkurzem do starověké historie Německa. Pokud se sem vydáte, vychutnáte si jedinečný výhled na celé město.

Unikátní památka v Kolíně
Kolín je doslova prošpikovaný nejrůznějšími historickými památkami a artefakty.
Zdroj:
Shutterstock

#4 Železniční most Hohenzollernbrücke

Most Hohenzollernbrücke má na délku 409 metrů, je 29 metrů široký a své jméno nese podle rodu Hohenzollernů, s nímž se mimochodem pojí i nádherný hrad Hohenzollern. Denně po něm projede zhruba 1 000 vlaků.

Během 2. světové války šlo o významný strategický tah pro převoz surovin a vojenské techniky. Při bombardování Kolína byl mírně poškozen, aby byl následně německým vojskem vyhozen do vzduchu. To proto, aby nepadl do rukou nepřítele. Jakmile válka skončila, most byl vybudován znovu a tentokrát k němu přibyla i cyklistická lávka.

Železniční most Hohenzollernbrücke
Železniční most Hohenzollernbrücke Němci po druhé světové válce vyhodili do vzduchu. Měli k tomu dost dobrý důvod.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Frankfurt: Co rozhodně musíte vidět, když nebudete fandit jak o život?

#5 Lanová dráha přes Rýn

Pokud vás cesta zavede k severnímu okraji města, napumpujte tělo adrenalinem. Právě v těchto místech se totiž nachází kolínská lanovka, která vás doveze od parku Rheinpark k zoologické a botanické zahradě. Využívat ji můžete od dubna do listopadu, přičemž cena jízdenky začíná na necelých 5 eurech. 

Lanová dráha přes Rýn
Prostřednictvím místní lanovky se dostanete z proslulého parku až do kolínské zoo.
Zdroj:
Shutterstock

#6 Zámky Augustusburg a Falkenlust

Láká vás historie a milujete exkurze po zámcích? Pak si nenechte ujít návštěvu dvou z nich. Konkrétně jde o rokokové zámky Augustusburg a Falkenlust, které jsou součástí předměstské části v Brühlu, kam dojedete tramvají za necelých 20 minut.

Augustusburg byl vystavěn na místě původního vodního hradu. Falkenlust je potom menším loveckým zámečkem, který vás jistě potěší udržovanými interiéry i exteriéry. Od roku 1984 jsou oba zámky zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO.

Německý zámek
Zámek Augustusburg byl vystavěn na místě původního vodního hradu.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Gelsenkirchen: Kam mrknout, když se zrovna nebudete snažit vykřičet si hlasivky na stadionu?

#7 Kolínská zoo

Chcete si od historických a kulturních památek maličko oddechnout a vyrazit načerpat energii do přírody? Zamiřte do kolínské zoo, která se rozprostírá na více než 20 hektarech. Pokud budete mít štěstí (a dostatek času), můžete tady potkat až 10 000 zvířat, která jsou zástupci více než 850 druhů. Součástí zoo je i akvárium, botanická zahrada a volná voliéra s deštným pralesem.

Dospělí tady zaplatí za vstup 23 eur, děti (4–12 let) 11 eur. 

Kolínská zoo
V Kolínské zoo můžete vidět až 10 000 zvířat!
Zdroj:
Shutterstock

#8 Kolínský dóm

Katedrála svatého Petra neboli Kolínský dóm (Kölner Dom) je k vidění na západním břehu Rýna v severním okraji města poblíž hlavního železničního nádraží. Hned na první pohled vás u mohutné gotické stavby upoutají dvě obrovské věže, které můžete dokonce vidět i ze sousedního Bonnu. Dóm měří na výšku 157 metrů a je jednou z největších gotických staveb historie.

Kolínský dóm
Unikátní stavba je vděčným objektem začínajících i zkušených fotografů.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

#9 Alter Markt

Kolín nad Rýnem je proslulý svými trhy, které sahají pěkně hluboko do německé historie. Nejkrásnější a největší trhy se pravděpodobně pořádají na náměstí Alter Markt. V zimních měsících tady můžete navštívit tradiční vánoční trhy, od jara do podzimu potom trhy farmářské. Pořídíte tady nejen rukodělné výrobky, ale také tradiční německé dobroty a řadu dalších produktů.

Náměstí Alter Markt
Na náměstí Alter Markt se konají adventní i farmářské trhy.
Zdroj:
Shutterstock

#10 Muzeum Ludwigových

Pokud vás lákají muzejní exponáty, rozhodně během návštěvy Kolína zamiřte do jednoho nejvýznamnějších muzeí moderního umění v Evropě. To vzniklo v roce 1976 darováním sbírky manželů Ludwigových.

Muzeum, které se rozprostírá na ploše 8 000 metrů čtverečních, hostí třetí největší sbírku Picassových děl světa a také významnou sbírku německého expresionismu. Najdete tady ale také klíčová díla z ruské avantgardy a sbírku věnující se dějinám fotografie.

Muzeum Ludwigových v Kolíně
Muzeum Ludwigových se rozprostírá na ploše 8 000 metrech čtverečních.
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

Použité zdroje:

  • cestujlevne.com
  • obletsvet.cz
  • icesty.cz
 
 

Místo

50° 56' 29.3416", 6° 57' 17.662"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024 – Kolín nad Rýnem: Co vidět, ochutnat a navštívit, když zrovna nebudete fandit oblíbenému týmu?