Přejít k hlavnímu obsahu

Rusko pod toxickou nadílkou. Černý sníh vystřídal sníh barevný

Rusko můžeme označit za zemi přírodních zajímavostí, originálních objevů i úctyhodných staveb. Bohužel i zde existují rarity, na které jeho obyvatele nejsou příliš hrdí. Ba právě naopak. Jedna taková se objevila v sibiřském Kiseljovsku, v Kuzněcké pánvi. Začátkem roku tady napadl černý sníh smíchaný s jedovatým černouhelným prachem. Aby toho nebylo málo, černý sníh vystřídal sníh zabarvený do toxické zelené. Jak je to možné?!

Zanedbaná ochrana životního prostředí

 

Černý sníh v Rusku napadl v souvislosti s ložisky černého uhlí, která najdeme v oblasti Kuzněcké pánve. Odborníci tento sníh považují za velice nebezpečný. Je totiž smíchaný se zmíněným černouhelným prachem. Ten obsahuje těžké kovy včetně arsenu a rtuti.

Do ovzduší se dostal díky zanedbávání ochrany životního prostředí i bezpečnosti provozu v otevřených důlních jámách v této oblasti. Místní se nad jeho výskytem údajně nepozastavují. Zimy oblečené do černého hávu jsou v této oblasti typické. Mnohdy tu prý častěji uvidíte klasický bílý sníh než ten černý.

Kuzněcká pánev díky rozloze přes 26 tisíc čtverečních kilometrů patří k největším nalezištím černého uhlí na světě. To se bohužel negativně podepisuje na životním prostředí, ale i zdraví zdejších obyvatel. V oblasti se vyskytuje nadprůměrný počet onemocnění rakovinou, tuberkulózou nebo dětskou mozkovou obrnou.

Podle aktuálních statistik je tady průměrná doba dožití zhruba o 3 až 4 roky nižší, než ve zbytku Ruska. Jen pro představu – v České republice střední délka života těsně překonává 78 let. U Ruska to je pouhých 71 let.

Toxická zimní nadílka

 

Bohužel oblast Kuzněcké pánve je jedním, nikoli jediným místem, které ohrožuje zdraví i život svých obyvatel. Zanedlouho poté, co tady napadl černý sníh, obyvatele ruského města Pervouralsk překvapil pro změnu sníh zelený. Místní se svorně shodují na tom, že toxické zbarvení sněhu má na svědomí nedaleká továrna na chrom.

Její představitelé se ale vůči nařčení obyvatel brání. Továrna prý splňuje všechny ekologické limity. Mluvčí firmy navíc argumentoval tím, že jde o specifickou oblast, která je typická řadou industriálních míst. Zároveň dodal: "Pokud bychom odebrali vzorky sněhu z kteréhokoli místa, našli bychom nepřeberné množství nebezpečných látek."

Rodiče ale mají na celou kauzu vlastní názor. Dle jejich výpovědí se děti bydlící nedaleko továrny potýkaly s celou řadou zdravotních obtíží. Některým bylo špatně, kašlaly a na kůži, včetně obličeje, se jim udělala červená vyrážka.

Toxický zelený sníh se v oblasti objevil už jednou v roce 2016. Tehdy došlo v místní továrně k havárii trubky, což vyústilo v únik toxických látek do vody. Mluvčí továrny v souvislosti s touto nešťastnou událostí uvedli, že za nehodu mohla odpadní roura, jež byla ucpaná odpadem pocházejícím z dob Sovětského svazu.

 
 

Místo

56° 53' 53.4156", 59° 57' 0.8208"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Rusko pod toxickou nadílkou. Černý sníh vystřídal sníh barevný