Přejít k hlavnímu obsahu

Ruské muzeum láká na Hitlerova krokodýla. Jestli je pravý, nikdo neví

V moskevském státním Darwinově muzeu mají novou atrakci. Jde o vycpaného aligátora, známého jako „Hitlerův krokodýl“, který žil ve zdejší zoologické zahradě 74 let.

Zpráva o tom, že aligátoří senior nadobro opustil pozemský svět, přišla během května minulého roku. Krokodýl Saturn se údajně dožil úctyhodných 84 let. Většinu života nicméně strávil v zoo. A ne jedné.

Nejdříve žil v té berlínské, kam byl převezen z USA, kde se pravděpodobně narodil a pak v moskevské, kam se dostal po bombardování města v listopadu 1943.

Aligátor-cestovatel měl ale mnohem zajímavější život, než by se mohlo na první pohled zdát. Po vybombardování Berlína totiž z polorozpadlé zoo utekl a dlouho o něm nikdo nevěděl. Ukrýval se prý v kanálech a objeven byl zhruba po třech letech.

V roce 1946 krokodýla-útěkáře našli britští vojáci a věnovali ho Sovětům. Podle moskevské zoo se vzápětí zrodila legenda, která tvrdila, že zcestovalý aligátor patřil vůdci nacistického Německa Adolfu Hitlerovi. Traduje se, že krokodýl, kterého údajně Hitler pojmenoval Saturn, patřil do sbírky jeho exotických mazlíčků.

Pro zaměstnance moskevské zoo tak byl třiapůlmetrový Saturn symbolem celé jedné epochy. Dodnes na něj nicméně vzpomínají s láskou. A co o nedávno zesnulém aligátorovi řekli? V jídle byl prý celkem vybíravý a potrpěl si na důkladné masáže koštětem.

Na druhou stranu si prý dokázal postavit hlavu. Třeba při výstavbě nového akvária držel protestní hladovku. Nakonec se ale nechal přemluvit, nachystané dobroty spořádal a v akváriu se hezky zabydlel.

O tom, že nebyl Saturn jen tak obyčejný krokodýl, svědčí i skutečnost, že jako jediný z berlínské zoo přežil bombový útok, což ho prý zocelilo natolik, že v moskevské zoo pak přestál i zákeřný útok návštěvníka kamenem.

Smrt aligátora zaměstnance moskevské zoo neuvěřitelně zasáhla. Protože se s ním nechtěli nadobro rozloučit, rozhodli se darovat ostatky Darwinově muzeu, kde je vycpaný Saturn nesmírně cenným exponátem. Návštěvníci ho mohou spatřit v sekci věnující se fauně Severní Ameriky. Společníky mu dělá bizon, mýval nebo dikobraz.

Odborníci a experti se nicméně shodují na tom, že historie Saturna není tak úplně průkazná a důkazy o tom, že by Hitlerovi skutečně patřil, prakticky neexistují. Saturn byl i přesto v moskevské zoo legendou a zaměstnanci muzea se svorně shodují na tom, že jen málokteré zvíře má tak obsáhlý životopis, jako právě vycpaný Saturn.

 
 

Místo

55° 41' 26.7369", 37° 33' 40.8969"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ruské muzeum láká na Hitlerova krokodýla. Jestli je pravý, nikdo neví