Přejít k hlavnímu obsahu

Vidět a zemřít. Smrtící ruské jezero vás zabije do několika minut

Nenápadná nudle má na délku sotva půl kilometru a v nejširším místě necelých sto metrů. Najdete ji v Čeljabinské oblasti, která náleží k bývalému Sovětskému svazu. Pokud byste na břehu jezera strávili sotva pět minut, vaše tělo schytá smrtelnou dávku radiace. Jestliže se ale na tomhle proklatém místě zdržíte rovnou hodinu, domů už nedojdete po svých.

Řeč je o jezeru Karačaj (rusky Карачай), rozprostírajícím se na jižním Uralu v centrálním Rusku. Jeho historie se začala psát v roce 1951, kdy ho Sovětský svaz začal využívat jako odkladiště pro radioaktivní odpad z jaderného závodu Majak. Namísto toho, aby zdejší závod využíval uzavřeného cyklu oběhu chladící vody, rozhodl se pro okruh otevřený. Voda tak vesele odtékala do zmíněného jezera a přilehlé říčky Teča.

Naprostá ignorace a touha po atomovce

Důvodem, proč Majak vznikl, bylo rozhodnutí Josifa Stalina, který při pohledu na Hirošimu a Nagasaki také zatoužil po atomové bombě. Na sedmdesát tisíc tehdejších vězňů proto bylo vysláno, aby tady zbudovalo podzemní komplex (později pojmenován jako Majak) a „město duchů“, jehož obyvatele se budou na výrobě bomby aktivně podílet. Kombinace naprosté ignorace dopadů na životní prostředí a touha po nové „hračce“ si vybrala nemalou daň.

Jezero Karačaj začal Sovětský svaz využívat jako odkladiště pro radioaktivní odpad v roce 1951.
Zdroj: Youtube.com

Radioaktivní prach a Hirošima č. 2

Asi o deset let později začalo jezero Karačaj vysychat a místní objevují škody, které Stalinovo rozhodnutí napáchalo. Radioaktivní sediment tady dosahuje výšky téměř tři a půl metru. V roce 1967 se navíc vlivem extrémního sucha začíná sediment měnit na vysoce nebezpečný radioaktivní prach. Vítr ho nese po okolí a téměř půl milionů osob je zasaženo radioaktivní dávkou odpovídající té, kterou nachytali po explozi atomovky obyvatelé Hirošimy.

Deset let otálení

Situace je neúnosná. Přesto trvalo dalších deset let, než se začalo s katastrofou něco dělat. Jako první byli vysídleni obyvatele dvaceti nejbližších vesnic v okolí jezera a zmíněné řeky.  V letech 1978 až 1986 je dno jezera pokryto více než deseti tisíci dutými panelovými bloky, zpevněnými betonem a zahrnuty zeminou.

Úroveň radiace na břehu jezera dosahuje 600 rentgenů za hodinu, přičemž smrtelná dávka je už 100 rentgenů za hodinu.
Zdroj: Youtube.com

Nejznečištěnější místo na Zemi

Dodnes z něj zůstala jen úzká nudle, na jejímž břehu bylo v roce 1990 naměřeno 4,44 exabecquerelů (EBq) radioaktivity na méně než 1 čtvereční míli vody. Úroveň radiace je tady 600 rentgenů za hodinu, přičemž za smrtelnou dávku se obvykle označuje 100 rentgenů za hodinu. Podle zprávy Worldwatch Institute je tak jezero Karačaj nejvíce znečištěné místo na Zemi.

 
 

Místo

55° 40' 41.844", 60° 47' 58.7508"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vidět a zemřít. Smrtící ruské jezero vás zabije do několika minut