Přejít k hlavnímu obsahu

Niagara západu je letos nadprůměrně bohatá

Říká se jim Niagara západu a rozhodně to není nadnesené, té podobnosti si nelze nevšimnout. Slavnějšího sourozence z východu ale převyšují Šošonské vodopády co do výšky a troufáme si tvrdit, že i co do krásy.

Padají z výšky 65 m (to je o 14 m víc než Niagarské) a na šířku mají 275 m. Najdete je na Hadí řece (Snake river) na jihu amerického státu Idaho. Tak jako nedaleké město Shoshone dostaly vodopády jméno podle indiánského kmene, který v oblasti sídlil.

Podobně jako pravé Niagarské vodopády lákají Šošonské vodopády mnoho fotografů a výletníků, a tak v okolí vybudovali bohaté turistické zázemí s odpočinkovými zónami, turistickými stezkami, dětskými hřišti, plaveckým koridorem a prostory na piknik nebo vyjížďky na loďce.

Šošonské vodopády z helikoptéry
Nejlepší pohled na svět je z koňského hřbetu, nejlepší pohled na vodopád je z helikoptéry.
Zdroj:
bigstock.com

V letošním roce si raftaři pochvalují nezvykle dobré podmínky pro sjízdnost Hadí řeky. Způsobily je vydatné sněhové přeháňky v zimě. Odtávání sněhu a ledu na jaře zapříčinilo téměř dvojnásobné průtoky oproti loňsku i dlouhodobému jarnímu průměru. To se projevilo i na zvýšeném průtoku Šošonských vodopádů.

Nepřeskočil, přesto mu udělali pomník

Niagara západu byla roku 1974 v hlavní roli jedné zvláštní akce šoumen a motoristický nadšenec Evel Knievel se 275 m široký vodopád pokusil přeskočit ve zvláštním aerodynamickém vozítku ve tvaru rakety. Neuspěl, ale vyvázl jen s drobnými zraněními. Jeho pokus má pomník u jednoho z mostů (Perrine Bridge) přes Hadí řeku.

 

 
 

Místo

42° 35' 43.7532", -114° 24' 0.396"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Niagara západu je letos nadprůměrně bohatá