Přejít k hlavnímu obsahu

Bakterie v Yellowstonu nádherně zbarvily pramen. Lidé je zabíjejí mincemi

Každou minutu do něj přiteče voda o objemu více než 20 pivních sudů a průměrná teplota jeho vody je 70°C. Známé je ale pro svou barevnost a úžasné výhledy do okolních nížin. Vítejte u Grand Prismatic Spring.

Co to sakra je? Kde to je? Není to montáž? Pokud si tuto otázku pokládáte při pohledu na neuvěřitelně barevné jezírko v americkém parku Yellowstone, vězte, že vážně existuje.

Říká se mu Horký pramen ve Wyomingu nebo Velký duhový pramen, v originále Grand Prismatic Spring. V Národním parku Yellowstone je takových barevných pramenů více, ovšem tenhle je nejslavnější.

Nejslavnější a největší v USA. Na celém světě jsou jen dvě větší horká jezírka tohoto druhu – „rozžhavená pánev“ Frying Pan Lake na Novém Zélandu a jedno z horských jezer na ostrově Dominika.

Průměrná teplota vody je 70°C.
Zdroj: bigstock.com

Pokud máte rádi čísla, vězte, že jezero je 90 metrů dlouhé a místy až 50 m hluboké. A pokud máte rádi pivo, máme pro vás další zajímavé číslo: 2100 l za minutu, to je objem vody, která se dere na povrch – pro zjednodušení to můžeme přepočítat na 21 pivních sudů. Z vody se poté stane pára, která unikne do vzduchu.

Lidé zabíjejí bakterie mincemi

Duhové barvy yellowstoneských pramenů mají na svědomí teplomilné bakterie žijící v horké vodě. V národních parcích jim hrozí jedno nebezpečí. Turisté.

Jak konkrétně turisté pramenům škodí? To v Yellowstone poznali na příkladu jezírka Morning Glory. Před několika lety lidé změnili jeho barvu. Jak? Zvykem vhazovat do pramenů mince. V Morning Glory takto ucpali přívod teplé vody. Pramen ochladl, bakterie začaly odumírat a bazének začal modrat, pestré barvy mizely.

Správci parku se s tímto nešvarem snaží bojovat. Snad to zvládnou. Byla by škoda přijít o tak úžasnou podívanou. Ta je mimochodem v různých ročních obdobích trochu jiná v závislosti na podílu karotenoidu a chlorofylu ve vodě. V létě je tak voda červenější, v zimě zelenější.

 
 

Místo

44° 31' 30.3528", -110° 50' 17.16"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bakterie v Yellowstonu nádherně zbarvily pramen. Lidé je zabíjejí mincemi