Přejít k hlavnímu obsahu

Místu, které pamatuje Sodomu a Gomoru, zvoní umíráček

Je desetkrát slanější než Středozemní moře, osm a půl krát slanější než kterýkoli světový oceán. Na jeho břehu se návštěvníci od hlavy až k patě pomažou blahodárným bahnem a odchází levitovat do vody. Mrtvému moři se kdysi přezdívalo nejúrodnější místo v Judsku. Na rozdíl od dob starých Římanů na dnes holých skalách kolem stojí lesy hotelů a sklízí se peníze.

Tam, kde kdysi bujela džungle, jsou dnes vysychající přírodní lázně. Na začátku našeho letopočtu bylo Mrtvé moře neprodyšně obestoupeno papyrem a palmami. Jeho obyvatelé ale brzy odhadli jeho potenciál, a tak se tu svého času obchodovalo s cukrovou třtinou, hennou nebo s myrhovníkem. Z něj se vyráběly starověké parfémy. Dnes už tu žádná z těchto rostlin nebují. Lidské lopotění nenávratně změnilo krajinu na vyprahlé místo s trčícími skálami a sálajícími hotely.

V okolí Mrtvého moře je jenom minimum flory. Tak trochu to tu připomíná záběry z jiných planet.
Zdroj: David Shankbone, Wikimedia Commons

Za 36 let tu bude poušť

Místo by už ale nepoznali ani naši prarodiče. V posledních sto letech vodní plocha dramaticky vysychá a hladina vody každoročně o několik centimetrů klesne. Ekologické změny mají dokonce takový vliv, že v půdě vznikají propadající se prolákliny, které ohrožují na životech dopravu i chodce. Svůj podíl na vysychání má i izraelsko-arabský konflikt. Mrtvé moře totiž omývá Israel a Jordánsko. A vůle spolupracovat není v této oblasti příliš silná. Vědci vypočítali, že by vodní plocha mohla zcela zmizet do roku 2050.

Všechny názvy lžou

Ale popořadě: Mrtvé moře vlastně vůbec není moře. Je to slanovodní jezero, které se nachází více jak čtyři sta metrů pod hladinou světového oceánu. Jeho salinita je téměř třicet čtyři procent, což zabraňuje udržení života ve vodě. A má navíc ještě jednu vlastnost: nadlehčuje. Při cestě k Mrtvému moři léhátko potřebovat nebudete. Vzývané je ale hlavně místní bahno. Obsahuje totiž blahodárné látky, které tlumí bolest, hojí. Jeho účinky si sem na vlastní kůži jezdí užívat revmatici či lidé s ekzémy a lupénkou. Na zabahněná vyhřívající se těla byste tu však narazili už mnoho let před naším letopočtem.

Vysychání jezera jde pozorovat doslova v přímém přenosu. Krok k nápravě situace udělalo zatím jen Jordánsko.
Zdroj: Dzlinker, Wikimedia Commons

Povinná četba o moři

Mrtvé moře má totiž dlouhou a slavnou historii. Část jeho dějin zná na dvě miliardy obyvatel planety. Pokud tedy počítáme s tím, že všichni stoupenci křesťanství četli Bibli. O Mrtvém moři je zmínka už v knize Genesis - první kapitole Bible. Na jeho jihovýchodním pobřeží totiž pravděpodobně ležela slavná města Sodoma a Gomora. David, známý král Izraelitů, se zde skrýval před svým předchůdcem Saulem. Na jiném místě Bible je dokonce uvedeno proroctví, které říká, že Mrtvé moře bude uzdraveno, slaná voda se stane sladkou a v jezeře bude žít velké množství ryb. Bez ryb se obejdeme, doufáme však, že se prorok Ezechiel s věštbou lepších časů pro Mrtvé moře nemýlil. S tím by ale mohla pomoci víra v silnou ekonomiku poháněnou turisty.

 
 

Místo

31° 26' 60", 35° 22' 59.9988"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místu, které pamatuje Sodomu a Gomoru, zvoní umíráček