Přejít k hlavnímu obsahu

6 nejkrásnějších míst v Izraeli

Rádi byste prozkoumali jednu z historicky nejzajímavějších zemí na světě? Izrael má za sebou opravdu hodně bohatou historii, která vás v mnohém určitě dost překvapí. My jsme pro vás sepsali 6 míst, která při návštěvě nevynechat. Čtěte dál.

Město snů, to je Tel Aviv

Tel Aviv je město snů u Středozemního moře, kde se kombinuje rušný noční život, místní trhy s lahodným jídlem a fotogenická architektura – pokud chcete pořídit pěkné snímky na Instagram, navštivte budovy v bauhausovém stylu v Bílém městě. Zdejší společnost je rozmanitá a lidé jsou velmi otevření, takže ať už jste kdokoli, své místo si tu najdete. Tel Aviv je centrem zábavy Izraele, a proto nabízí bohatý kalendář akcí po celý rok. Patří mezi ně Gay Pride Parade, Purim Street Party a Tel Aviv Fashion Week.

Jeruzalém je domov pro 3 náboženství

Jeruzalém je domovem významných duchovních míst 3 hlavních náboženství – islámu, křesťanství a judaismu. Po příjezdu si budete připadat, jako byste se vrátili o několik století zpět. Ve Starém městě (starobylá část Jeruzaléma o rozloze zhruba 1 km²), obklopeném velkolepou zdí, se dozvíte důležité informace o náboženské historii Jeruzaléma, např. při návštěvě mešity Al Aksá, Chrámu Božího hrobu a Západní zdi (známá také jako Zeď nářků). Tato část města je rozdělena do čtyř čtvrtí: muslimská, arménská, křesťanská a židovská. Pokud máte možnost, navštivte některé z muzeí mimo Staré město, například Jad Vašem, pamětní centrum holocaustu.

Izrael PR 2
Zdroj:
Invia

Vznášejte se na hladině Mrtvého moře

Mrtvé moře je nejníže položeným místem na zemi – leží asi 420 m pod hladinou moře a je nejen zábavné, ale také zdraví prospěšné, historicky zajímavé a obklopené úchvatnou krásou. Jezero nemá žádný odtok a je jednou z nejslanějších vodních ploch na zemi. A právě díky soli se tu budete krásně vznášet na hladině. Hlavně dávejte pozor, abyste si vody nelokli, je to opravdu hodně nepříjemné a díky extrémní koncentraci vás bude pálit jazyk. Bahno z Mrtvého moře má pro pokožku úžasné benefity, takže se jím nebojte natřít. Vůbec se nestyďte, nebudete totiž sami, kdo to udělá. Při pobytu v oblasti Mrtvého moře byste neměli vynechat dvě památky: Masadu s archeologickými památkami a úžasným výhledem a Ein Gedi, třpytivou oázu v poušti.

Izrael PR 3
Zdroj:
Invia

Hora Zion se odpoledne zbarvuje do zlata

Za starými hradbami Jeruzaléma se nachází hora Sion, svaté místo pro židovské, křesťanské i muslimské věřící. Je plná krásných starých budov a slavných míst, včetně hrobky krále Davida a místnosti poslední večeře, a je povinnou zastávkou pro milovníky historie i náboženské poutníky. Obzvlášť nádherné je to pozdě odpoledne, kdy se některé okolní stavby zbarvují do zlato-medových odstínů.

V Nazaretu se narodil Ježíš

Nazaret se nachází asi hodinu jízdy od Tel Avivu v oblasti Dolní Galilei na severu Izraele a je největším arabským městem v zemi. Je také významným duchovním cílem turistů a křesťanských poutníků z celého světa, kteří sem přijíždějí, aby si prohlédli baziliku Zvěstování, postavenou v místě, kde měli Josef a Marie svůj domov (archanděl Gabriel zde sdělil Marii, že porodí Ježíše). Kromě náboženské hodnoty Nazaretu jako místa Ježíšova dětství je Nazaret městem oplývajícím kulturou, historií, starou osmanskou architekturou a fascinující archeologií. 

Jarní procházka po Golanských výšinách

Na severu Izraele se nacházejí Golanské výšiny, které byly v roce 1967 zabrány Sýrii. Je to nádherné hornaté místo s úchvatnou krajinou, přírodními rezervacemi a zajímavými historickými památkami pro celou rodinu. Pokud vás láká pěší turistika, jsou zde stezky různé obtížnosti v závislosti na ročním období. Obzvláště působivé jsou na jaře, kdy hojně kvetou kosatce, krokusy a tulipány a pole se zelenají. 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

6 nejkrásnějších míst v Izraeli