Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdivnější vánoční zvyky světa: Živé adventní kalendáře, štědrovečerní KFC nebo sadistický vánoční krab

Zatímco my si v Česku během Vánoc vystačíme s Popelkou, rozkrojeným jablkem a ozdobeným stromečkem, ve světě mají mnohem zajímavější tradice.

Island: Vánoční kočka sežere ty ve starém oblečení

Na Islandu si děti chystají za okna vánoční botu, do které jim nosí dárky vánoční skřítci. Nesmírně důležité ale je, aby je skřítci obdarovali něčím novým na sebe. Pokud se tak nestane, může nešťastníka sníst hrůzostrašná vánoční kočka.

Kočka
Na Islandu sežere vánoční kočka každého, kdo nedostane nové oblečení.
Zdroj:
Pixabay.com

Austrálie: Soutěž v počtu pohlednic

I naši protinožci se můžou pochlubit zajímavou tradicí. Soutěží totiž v počtu vánočních pohlednic nalepených na okna. Vyhrává samozřejmě ten, kdo jich má nejvíc.

Japonsko: Štědrovečerní večeře z KFC

Kdo by to byl jenom řekl, že tradiční štědrovečerní večeří Japonců je smažené kuře z KFC? Strávníci si ho dokonce objednávají klidně s dvouměsíčním předstihem, aby se na ně dostalo. O zařazení smažených pochoutek známého fastfoodového řetězce na vánočně prostřenou tabuli se v sedmdesátých letech zasloužila masivní reklamní kampaň.

Norsko: Schovávání košťat

V Norsku věří, že Vánoce znamenají příchod zlých duchů a čarodějnic. Proto schovají všechna košťata ještě před tím, než během svátků ulehnou do postelí. Důvod je prostý – volně ložená a bezprizorní košťata by totiž pochopitelně mohla přilákat čarodějnice.

Havaj: Pořízení akvárka

Na Havaji mají opravdu zvláštní vánoční zvyk. Každý si totiž musí pořídit akvárium s ostencem běloskvrnným. Vánoční svátky navíc začínají příjezdem vánoční lodi s tradičními pokrmy. Nikoho asi nepřekvapí, že loď následuje Santa Claus na člunu.

Ryba Ostenec běloskvrnný
Na Havaji si musí každý povinně během Vánoc pořídit akvárko s Ostencem běloskvrnným.
Zdroj:
Pixabay.com

Ukrajina: Vánoční pavouk

Věřili byste, že jedním z vánočních symbolů je i pavouk? Opravdu! Třeba na Ukrajině si nedokážou představit ozdobený stromeček bez umělé pavučiny a pavouka. Věří totiž, že pokud najdou ráno skutečnou pavučinu, přinese jim to štěstí.

Venezuela: Do kostela na bruslích

Ve Venezuele, konkrétně tedy v hlavním městě Caracas, chodí všichni věřící časně ráno do kostela. I když slovo „chodí“ není v tomhle kontextu tak úplně správné. Do kostela totiž věřící jezdí. Na bruslích. Kolečkových samozřejmě. Kvůli jejich bezpečnosti jsou tady dokonce uzavřené některé cesty.

Grónsko: Pojídání rozložené velrybí a tulení kůže

V Grónsku mají vůbec podivný a pěkně nechutný zvyk. Jedí totiž syrovou velrybí nebo tulení kůži, která se plní masem mrtvých ptáků. Aby toho nebylo málo, „lahůdku“ pohřbí pár týdnů před Vánoci do země a na svátky si jídlo vychutnají už značně rozložené.

Polynésie: Sadistický vánoční krab

Na některých ostrovech Francouzské Polynésie naděluje dárky vánoční krab s obrovskými ostrými klepety, kterými rozřeže každého, kdo by na něj nevěřil. Na Santu, Otce Vánoc, nebo snad Ježíška tady proto nenarazíte.

Červený Krab
Na některých ostrovech v Polynésii nosí dárky obří krab. Kdo na něj nevěří, tomu dá co proto.
Zdroj:
Pixabay.com

Guatemala: Ďábel žijící ve špíně

V Guatemale si Vánoce spojují s ďáblem, který žije podle prastarých příběhů a bájí ve špíně. Aby nenavštívil příbytky místních, týden před Vánoci lidé zametají, odpadky hodí na jednu hromadu, na ni nasadí ďáblovu hlavu a nakonec vše spálí.

Finsko: Saunový elf

Ve Finsku prakticky nenarazíte na obydlí, které by nemělo svou vlastní saunu. Finové saunování milují a nevynechávají ho ani během Vánoc. Věří totiž, že v sauně žije saunový elf, který jejich rodinu ochrání. Každý Štědrý večer ale saunovací rituál končí těsně před západem slunce. Po něm totiž patří sauna jejich mrtvým předkům.

Švýcarsko: Živý adventní kalendář

S oslavami Vánoc začínají ve Švýcarsku už prvního prosince. Každá vesnice se totiž v tento den promění na „oživlé“ adventní kalendáře, kde každý dům tvoří jedno okénko, a když na něj přijde řada, uspořádají jeho majitelé mejdan pro ostatní občany vesničky.

 
 

Místo

65° 6.5016", -18° 27' 18.9936"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdivnější vánoční zvyky světa: Živé adventní kalendáře, štědrovečerní KFC nebo sadistický vánoční krab