Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Vzpomínky do kufru: Z Řecka si přivezte olivy, mastichu komboloi nebo retsinu

Řecko – coby kolébka evropské kultury – láká na rozmanité pláže, antické památky, vyhlášené pochoutky a pohostinnost místních.

Atmosféra na pevnině a řeckých ostrovech je jednoduše nenapodobitelná. A kdo jednou Řecko navštíví, zákonitě se sem ještě několikrát vrátí. Pokud tady plánujete letní dovolenou a chcete na navštívené místo zavzpomínat i v rodné domovině, poradíme, jaké suvenýry si odtud odvézt.

Olivy

Olivovníků existuje přes 40 druhů a najdeme je jak na území Afriky, tak v jižní Evropě, Asii i Austrálii. A Řecko samozřejmě není výjimkou. Ať už zvolíte masité olivy odrůdy Kalamata, nebo jejich menší příbuzné Koroneiki z Kréty, rozhodně nešlápnete vedle. Přivézt si je navíc můžete jak v čerstvé, tak třeba sušené formě.

Masticha

Tenhle přírodní zázrak, který pořídíte zejména na ostrově Chios, je získáván ze stálezeleného keře řečíku lentišku (Pistacia lentiscus). Produkt můžeme přirovnat k naší pryskyřici. Obsahuje více než 100 různých látek a využití najde ve farmacii, výrobě potravin i kosmetiky. Z Řecka si můžete dovézt mastichový olej, kosmetiku, žvýkačky i ústní vodu nebo zubní pastu. 

Komboloi

Co si představit pod tímhle suvenýrem? Vlastně nejde o nic jiného než o pestrobarevné korálky navlečené na šňůrce, které jsou běžným suvenýrem i dárkem. Tahle antistresová hračka, kterou si původně vozili dělníci z Osmanské říše, je v Řecku dostání na každém rohu. Originální řecká verze má 23 korálků a vyrobená může být ze dřeva, muškátového oříšku, jantaru nebo z plastu.

Stánek se suvenýry
Z Řecka si můžete přivézt spoustu dekorací, ale i luxusní pochutiny.
Zdroj:
Bigstockphoto

Retsina

Máte rádi víno, ale nespokojíte se jen tak s ledajakým? Pak ochutnejte pravou řeckou Retsinu. Tohle typické řecké, nejčastěji bílé víno s přídavkem borovicové pryskyřice, která mu dává velice specifickou chuť, se vyrábí už více než 3 500 let. Retsinu si skvěle vychutnáte s tradičním salátem tzatziki, ale i jako aperitiv nebo ji můžete pít dobře vychlazenou za horkého dne někde na terase a vzpomínat na návštěvu Řecka, kde jste tenhle lahodný klenot poprvé ochutnali.

Metaxa

Tradiční řecká pálenka, kterou vůbec poprvé připravil Spyros Metaxas v roce 1888 je k dostání i u nás. V Řecku ji ale často můžete sehnat za výhodnější cenu. K její výrobě se používají sluncem vysušené vinné hrozny tří druhů, které se destilují a zrají minimálně tři roky v dubových sudech. Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín a směsí bylin. Následně dochází k dalšímu – teď už jenom půlročnímu – zrání, po kterém je Metaxa připravená ke konzumaci.

Koření a bylinky

Pokud Řecko a jeho ostrovy navštívíte, určitě nám dáte za pravdu, že jde o neuvěřitelně voňavá místa s naprosto jedinečnou atmosférou. A právě onu specifickou vůni dodávají Řecku bylinky, které tady (často divoce) rostou. Domů si proto nezapomeňte koupit sušené oregano, tymián nebo lahodný horský čaj. A když tenhle nákup zrealizujete ještě v malých horských vesničkách u tradičně oblečených babiček, uděláte radost rovnou dvakrát. 

Keramika

Keramické výrobky najdete v Řecku prakticky v každém krámku a stánku se suvenýry. Padne vám do oka hrníček s názvem místa, které jste letos navštívili, nebo dáte přednost malované misce či praktické magnetce?

Suvenýry z Řecka
Při nákupu suvenýrů se raději vyvarujte nejrůznějších mušlí nebo korálů. S těmi může být na letišti problém.
Zdroj:
Bigstockphoto

Matóchandro

Jedním ze zajímavých suvenýrů, které si můžete z dovolené v Řecku přivézt, je „matóchandro“. Tenhle symbol tradičního „modrého oka“ je na stáncích dostupný v mnoha materiálových provedeních. Hlavním úkolem symbolu je chránit jeho nositele před zlou mocí. Proto je k dostání jako součást klíčenek, přívěsků, náramků, řetízků nebo třeba kabelek.

Ouzo

Tenhle anýzový alkoholický nápoj se v Řecku vyrábí zejména na ostrově Lesbos. Ochutnat ho ale můžete i na jiných ostrovech a na pevnině. Do destilátu se přidávají aromatické byliny, koření a především anýz. Často nechybí ani skořice, lískové ořechy, hřebíček, citrusové květy apod. Obsah alkoholu v ouzu se nejčastěji pohybuje okolo 40 %.

Olivový olej

Kdo si z Řecka nepřivezl extra panenský olivový olej, jako by tady ani nebyl! Lepší „oliváč“ pravděpodobně nikde nenajdete. A ceny za něj jsou v Řecku více než příznivé (počítejte s 300 Kč za litr). U oleje se zajímejte o aciditu (tj. kyselost), která by se měla pohybovat okolo 0,8 %. Důležitá je i informace i oblasti původu, druhu olivovníku a způsobu sběru a zpracování oliv. Kvalitní olivové oleje jsou baleny jak v zatmaveném skle, tak v plechu.

Med

Říká se, že řecký med je ten vůbec nejlepší a nejkvalitnější. O pravdivosti tohoto tvrzení se samozřejmě budete muset přesvědčit sami. Třeba už na vaší příští dovolené. Dáte přednost tymiánovému, vřesovému, pomerančovému, nebo třeba dubovému medu? Pokud vás honí mlsná, přivezte si kromě toho klasického i med s ořechy nebo kandovaným ovocem.

Stánek s řeckými suvenýry.
Olivy, tsipouro nebo med jsou takové řecké klasiky. Co ale taková masticha, komboloi nebo matóchandro?
Zdroj:
Bigstockphoto

Sýry

S řeckými luhy a loukami porostlými vonnými květinami a bylinkami neodmyslitelně souvisí taky chov dobytka, jehož mléko dosahuje neuvěřitelné chuti a kvality. V kufru by vám proto neměla při odletu z Řecka chybět kostka sýru feta nebo oblíbeného halloumi, který je skvělý zejména na grilu. Pokud máte rádi výraznější a méně známé sýry, vyzkoušejte klidně i tvrdý žlutý sýr formaela, uzený sýr metsovone nebo žlutý sýr San Michali.

Trubičky Caprice

Rádi mlsáte nebo sháníte nějaký suvenýr pro dítka? Pak zaměřte svoji pozornost na křupavé trubičky Caprice. Sladkost plněná kvalitním kakaovým a lískooříškovým krémem se může pyšnit originální chutí, která je jednoduše nenapodobitelná. A pozor, pokud vám trubičky zachutnají, už pár let je můžete koupit i u nás!

Tsipouro

Jestliže je ouzo nejznámějším řeckým destilátem, pak tsipouro je tím nejtradičnějším. Ochutnat ho můžete v každé dobré taverně, a to jako digestiv (třeba s čerstvě utrženou nektarinkou či broskví) nebo k některému z tradičních řeckých pokrmů. Destilát se připravuje dvojitou destilací nakvašených vinných výlisků v měděných destilačních nádobách starým, léty ověřeným postupem. Výsledkem je křišťálově čistá pálenka s neuvěřitelně plnou chutí.

Výrobky z olivového dřeva

Olivovník je mimořádně dlouhověký strom. Od vysazení trvá minimálně 40 let, než dosáhne dostatečné velikosti, aby mohl plodit olivy. Jeho dřevo se ale získává z mnohem starších stromů, které mají v průměru 350 až 600 let. V Řecku z olivového dřeva se následně vyrábějí nejrůznější pomůcky do kuchyně (prkénka, vařečky, misky apod.), ale i sošky, šachy nebo stojany.

Stánek suvenýry
Je libo malovanou misku, hrníček nebo raději magnetku?
Zdroj:
Bigstockphoto

Řecký šafrán

Řecký šafrán je známý především díky své pronikavé barvě, výrazné chuti a vysoké kvalitě. Získává se z rostliny zvané Crocus sativus, která dorůstá do výšky asi 15–20 cm a během každé sezóny, která trvá od října do listopadu, nese levandulové květy, z nichž se následně šafránové nitky sbírají. Protože jde o jedno z nejdražších a nejluxusnějších koření, počítejte s cenou 200 Kč za gram sušeného šafránu.

Mořské houby

Ty nejkvalitnější a nejznámější mořské houby se loví ve vodách ostrova Kalymnos. K dostání jsou ale prakticky po celém Řecku. A proč si tenhle suvenýr přivézt domů? Mořské houby představují příjemnou, zdravou a ekologickou péči o tělo. Navíc se mohou pochlubit antiseptickými, antibakteriálními a desinfekčními schopnostmi, protože obsahují zhruba 14 % jódu.

Kumquat

Kumquat je vlastně takový malý trpasličí pomeranč, který pochází z východní Asie a jižní Číny. Hojně rozšířený je ale také na řeckých ostrovech (zejména na ostrově Korfu), kde z něj vyrábí lahodné sladkosti a likéry. Přidává se taky pod maso nebo do osvěžujících koktejlů. Plody stačí oprat a odstranit stopky. Jedlé jsou vcelku.


Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

37° 59' 6.0452", 23° 43' 31.0472"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vzpomínky do kufru: Z Řecka si přivezte olivy, mastichu komboloi nebo retsinu