Přejít k hlavnímu obsahu

Kam se hrabe Karibik. Podívejte se na nejkrásnější pláže ostrova Korfu

Marně každý rok listujete katalogem exotických dovolených a kontrolujete zůstatek na bankovním účtu, abyste si museli opět utáhnout opasek a nechat exotiku na jindy? A co když vám prozradíme, že za krásou karibských pláží nemusíte přes půl světa? 

Hodinka a půl vás dělí od ostrova, kterému je ne nadarmo přezdíváno „Smaragd Středomoří“. Řeč je o řeckém Korfu a na následujících řádcích vám představíme rovnou 8 nejkrásnějších pláží, které mohou bez uzardění konkurovat těm karibským.

Arkoudilas Beach (Kavos)

Naši krasojízdu začneme na samotném jižním cípu ostrova. Hned zkraje upozorníme, že letovisko Kavos rozhodně nepatří k těm nejmalebnějším. Pravidelně se sem totiž „stahují“ teenageři a nevybouření čtyřicátníci v doprovodu silikonových Barbie, jejichž dovolenkovou náplní je nikdy nekončící party v některém z nespočtu zdejších klubů.

Kavos je jednoduše jednou velkou Stodolní ulicí, na které zábava nikdy nekončí. Pokud se jím prokoušete až na samotný okraj, máte dvě možnosti – buď zamíříte doleva ke stejnojmenné pláži s vodními atrakcemi, nebo se dáte doprava a cestička vás zavede na krásku jménem Arkoudilas, která vypadá, jako by do zdejšího světa snad ani nepatřila.

Obrovské vápencové útvary a písek barvy toho nejblyštivějšího zlata se perfektně vyjímají ve společnosti modrošedé vodní hladiny. Na začátku vás čeká menší parkoviště a jeden jediný stánek s vodou, vodkou, džusem a tradičním řeckým Ouzem. O několik metrů dále pár pekelně drahých slunečníků a lehátek. Zbývající část pláže je zcela stánků, obchůdků a moderní civilizace prostá, takže si zde budete připadat jako v naprostém ráji.

Arkoudilas Beach potěší milovníky písečných pláží, nudisty i naturisty.
Zdroj: Vendula Vrablová

Avlaki Beach (Avlaki)

Avlaki Beach naleznete ve stejnojmenné vesničce, na severovýchodní straně ostrova Korfu. Pláž, která byla oceněna prestižní Modrou vlajkou, je poseta bílými oblázky, jež postupně přecházejí v modrozelenou, větru i zvídavým turistům ukrytou lagunu. U vstupu na pláž vás uvítá Avlaki Restaurant a několik lehátek se slunečníky. Dál je pouze jedno kotvící molo a opuštěná věž.

Ke konci přechází oblázková pláž v písečnou a turistů je zde zhruba tolik, kolik byste spočítali na prstech jedné ruky. Asi od poloviny je Avlaki lemovaná bujnou ostrovní vegetací, obřími kameny a propadlými oblouky. Poklidné tyrkysové moře je plné pestrobarevných rybiček, a pokud máte dostatečné zásoby Eur nebo jídla z domova, na pláži se dá vydržet bez problémů celý den.

Tajný tip: Jižním směrem od Avlaki objevíte tajnou „Malou Avlaki“, o níž ví pouze místní a čtenáři Cestovinek. :-)
Avlaki najdete v jedné z nejdražších a nejluxusnějších lokalit Korfu.
Zdroj: Vendula Vrablová

Bataria Beach (Kassiopi)

Kassiopi je vlastně takové „jiné Korfu“. Původem anglická kolonie, jejíž popularita u britských občanů neklesá ani dnes, je malebnou vesničkou situovanou na severovýchodě ostrova.

Nespočet krámků, řeckých, italských, španělských i francouzských restaurací, maličké pláže, na které narazíte pouze tehdy, budete-li se pořádně koukat pod nohy, učarují každému bez rozdílu.

Bez uzardění můžeme Kassiopi prohlásit za nejmalebnější středisko ostrova, kde na vás z každého rohu dýchá jedinečná přímořská atmosféra, která má v sobě ale něco, co vám bude (velmi vzdáleně, ale přece) připomínat domov.

Zhruba v polovině letoviska naleznete dvě pláže, z nichž jedna nese název Bataria a patří mezi nejkrásnější pláže letoviska i celého ostrova Korfu. Moře té nejjasnější tyrkysové modři v obklopení bílých oblázků a zelených cypřišů je lemováno menšími skalisky, postupně se svažujícími do modravých vod a olivovým hájem, který ukrývá několik pohodlných lehátek.

Protože patří Bataria k nejkrásnějším plážím oblíbeného letoviska, její návštěvu vám v hlavní turistické sezóně nedoporučujeme. Pokud sem ale zamíříte v červnu či září, na pláži budete pravděpodobně zcela sami.

Bataria Beach tvoří společně se sousední Kanoni Beach dominantu malebného městečka Kassiopi.
Zdroj: Vendula Vrablová

Canal d’Amour Beach (Sidari)

O Kanálu Lásky (Canal d’Amour) se vyprávějí hotové legendy. Pískovcové útvary na jižním cípu ostrova tvoří zatopené jeskyně, z nichž jedna se vám může stát tou osudnou. Nedaleko stejnojmenné pláže, pokryté žlutým pískem hrubšího zrna, objevíte jeskyni, jíž můžete proplavat skrz na skrz.

Jedna z legend říká, že dívka, která obloukem jeskyně propluje, záhy otěhotní. Jiná legenda praví, že každý, kdo pod obloukem jeskyně propluje, si údajně zajistí lásku milované osoby na věky nebo dokonce přičaruje srdce toho, po kom již dlouho touží.

Tyto legendy ovšem mají jeden háček – protože se oblouk původní jeskyně zřítil, nikdo neví, zda má proplutí ostatních stejný účinek, či nikoli a která z legend je vlastně pravdivá. Takže je to jen na vás – troufnete si?

Kanál lásky a Mys Drastis jsou důvody, proč se vydat na samotný severní cíp ostrova Korfu.
Zdroj: Vendula Vrablová

Mirtiotissa (Benitses)

Nudisté, naturisté, exhibicionisté a čumilové jásají! Mirtiotissa je jedinou oficiální korfskou pláží, kde se plavky (ne)nosí! Abyste si užili všech výhod, které nudismus a jemu příbuzné obory přinášejí, čeká vás poměrně křivolaká cestička vesničkou Benitses, kde ztratit se není žádný problém.

O tom, že jsou vaše kroky správné, vás bude informovat rychle se svažující asfaltová cesta, vedoucí k restauraci Elia, která je poslední „občerstvovací stanicí“ před vstupem na pláž. Ceny tomu pochopitelně odpovídají. Ale co, ono stejně není úplně ideální (ani vizuálně přitažlivé) nacpat si pupky a pak je vyvalit na pláž, kde je nahé tělo považováno za symbol božské dokonalosti.

Restaurace je také posledním místem, kde můžete zanechat vašeho plechového miláčka. A je úplně jedno, jestli jde o automobil, skútr nebo čtyřkolku. Dolů to půjde snadno, nahoru se bez pomoci ostatních nevyškrábete. Na to vezměte jed!

Mirtiotissa je vlastně takovým malým písčitým pláckem, přilepeným ke skalní stěně uprostřed průzračného moře, z jehož barvy vám budou oči přecházet. Na pláži naleznete přírodní sprchu, kryté toalety a prádelní šňůru. Samozřejmostí jsou také lehátka a předražené slunečníky.    

Jediná oficiální nudistická pláž na ostrově vás překvapí průzračně čistou vodou a nádhernou vyhlídkou.
Zdroj: Vendula Vrablová

Paleokastritsa Beach (Liapades)

Zátoka Paleokastritsa patří mezi hlavní orientační body ostrova. O její nadpozemské kráse pravděpodobně slyšel již každý, kdo na Korfu někdy zamířil nebo tuto možnost v brzké době zvažuje. Nad samotnou zátokou se tyčí mužský klášter z roku 1225, z něhož je překrásný výhled nad samotnou zátoku i okolní laguny.

Paleokastritsu pokrývá hrubší zlatavý písek, který postupně přechází do zelenomodrých vod, jež lemují dva skalní útvary s bujnou zelení. Na pláži je několik taveren i hotelů. Půjčit si zde můžete šlapadlo, loďku a slunečník s lehátkem nebo se vydat na sousední Rajskou pláž (Paradise Beach), která je ale přístupná pouze od moře a s místní cestovkou.

Dominanta ostrova Korfu a jedno z hlavních turistických lákadel.
Zdroj: Vendula Vrablová

Porto Timoni Beach (Agios Georgios)

Skoro na samotný závěr jsme si nechali opravdovou lahůdku. Tou je proslavená „Dvojitá plážPorto Timoni, kterou naleznete v malebném letovisku Agios Georgios. Ještě před tím, než na pláž zamíříte, vybavte se kvalitní pevnou obuví, namažte se pod koleny, do batohu si připravte dostatek jídla a především tekutin a nezapomeňte na pokrývku hlavy.

Za pobyt na této nadpozemské krásce totiž zaplatíte. Ale ne eury, ale vlastním potem a puchýři, které budou svou velikostí připomínat pětikoruny. Na pláž totiž vede úzká, nebezpečná a strmá stezka po hřebenu zdejších skal, které se svažují do průzračného moře z výšky několika desítek metrů.

Dopravit se sem ovšem můžete i člunem za 20 Eur. První zmíněná možnost má ale své kouzlo. Co pár metrů totiž obdivujete krásu, jež ve svém srdci ostrov ukrývá. Ať už jde o skaliska prorostlá pestrobarevným vřesem, obří květy ibišků nebo citronovníky, které vás svou vůní naprosto omámí.

Porto Timoni je tvořena severní a jižní pláží. Jediným předělem je pouze vyvýšenina porostlá několika stromky a vysokou trávou. Nesmí chybět ani všudypřítomný vřes. Na jedné pláži převažují oblázky, druhá je spíše písčitá. V okolí je několik skalisek, do nichž mořský příboj vyhloubil nespočet jeskyní – ideální místo pro potápěče. Pláže ovšem doporučujeme opustit ještě před západem slunce. Stezka zpátky nahoru totiž rozhodně není obehnaná hořícími loučemi.

Bezkonkurenčně nejkrásnější pláž(e) ostrova neobjeví jen tak někdo!
Zdroj: Vendula Vrablová

Rovinia Beach (Liapades)

Malebnou vesničku Liapades najdete na severozápadní straně ostrova, nedaleko věhlasné zátoky Paleokatritsa. V Liapades i Paleokastritse jsou nejen krásné pláže, ale především ty nejluxusnější hotely na ostrově. Rovinia je ale pořádně zašitá, a než se vám ji podaří najít, pěkně si v okolí pojezdíte a prošlapete minimálně dvoje žabky nebo crocsy. :-)

Směrem na Liapades Beach se vůbec nedávejte. Abyste se dostali k Rovinii, budete jí muset objet obloukem. O to krásnější výhledy na vás ale čekají. Těšit se budete z modravých lagun, cypřišových hájů i vyhlídek, které vás utvrdí v tom, že Korfu se jednoznačně stane vaší srdeční záležitostí na hodně dlouho.

Posledních několik desítek metrů budete muset na Rovinii dojít pěšky. Auto, skútr nebo čtyřkolku necháte na posledním parkovišti u malého apartmánu a mírně se svažující cestička plná kamenů a neupravených schodů vás zavede až k nadpozemské krásce, jejíž jméno je Rovinia.

Oblázková pláž v obklopení běloskvoucích masivních útvarů s modravými jeskyněmi je lemována tyrkysovým mořem, na kterém se až s přízračnou lehkostí vznáší luxusní jachty milionářů z celého světa. Voda je v okolí Paleokastritsy obecně poměrně studená, proto vám doporučujeme na Rovinii vyrážet během hlavní sezóny. V červnu se zde smočí jen ti nejotužilejší.

Tajná kráska ukrytá zrakům zvědavců se nachází v luxusním letovisku.
Zdroj: Vendula Vrablová

Korfu je tak trochu jiné Řecko

Na světě existují jen dvě skupiny cestovatelů – ti, kteří Korfu bezmezně milují, a ti, kteří mu nemohou přijít na jméno. V případě druhé zmíněné skupiny jde pouze o turisty, kteří měli zkrátka smůlu na lokalitu a nebyli ochotni ostrov procestovat křížem krážem po vlastní ose.

Na tomto bohapustém kousku země se totiž ukrývá hned několik divů světa a 8 nejkrásnějších pláží, z nichž některé zabodovaly také v celosvětovém měřítku. Tak co? Pořád vám připadá exotická dovolená jako nedosažitelná meta? Korfu čeká! 

 
 

Místo

39° 4' 27.1488", 21° 49' 27.5232"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam se hrabe Karibik. Podívejte se na nejkrásnější pláže ostrova Korfu