Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Mahdia, africká krása na dosah. Poznejte romantické městečko s božskými plážemi

Kam do Tuniska? Vydat se můžete třeba do destinace s nejkrásnějšími plážemi.

Přesně tou je Mahdia. A navíc nabízí taky historické centrum vlastního města, takže se tu jen tak nudit nezačnete. Tunisko vás i letos rádo přivítá a ukáže se vám v celé své nádheře.

Když přiletíte do hlavního města, čeká vás do města Mahdia jen pohodových 50 minut autobusem, takže se nemusíte bát dlouhých cest. Městečko se nachází u ostrého výběžku na břehu Středozemního moře, na tuniském východním pobřeží. A co všechno tady na vás čeká?

Mahdia pobřeží
Mahdia a její okolí vás zaujme nejen plážemi, ale i členitějším pobřežím.
Zdroj:
Bigstockphoto

Historické centrum Mahdie: úchvatná vstupní brána i Velká mešita

Tohle městečko nezklame ani ty nejnáročnější milovníky romantické atmosféry. Úzké spletité uličky s bílými domky, zelení, restauracemi a kavárničkami pohostí každého, kdo po tom jen trošku zatouží. 

Městečko samotné bylo založeno už v 9. století, takže nabízí i skvostné památky. Začít můžete třeba u zbytků zdi, která byla dříve i 10 metrů široká a bylo jí obehnané celé město. Od původního rybářského městečka ušla Mahdia hodně dlouhou cestu. V letech 921-973 byla dokonce hlavním městem dynastie Fatimovců.

Mahdia ulice
Mahdia plní turistům snad každé jejich přání.
Zdroj:
Bigstockphoto

Co by vám nemělo uniknout, to je údajně nejkrásnější brána v celém Tunisku, kterou je Skifa Kahla z 10. století. 

Dalším obdivuhodným místem je Velká mešita, která už sice není původní, ale i tak za vidění stojí. Mešita na tomhle místě vznikla už v roce 916, jenže byla v 16. století pobořena příchozími Španěly, stejně jako městská brána. 

Do třetice všeho dobrého musíme zmínit Malé muzeum, v němž se můžete seznámit s počátky města. Z té doby se tu dochoval nejeden exemplář – například římské mozaiky, olejové lampy, amfory nebo mramorové sochy z El Jemu. 

A vynechat nesmíme ani pevnost Borj el-Kebir na výběžku do moře, která pochází z roku 1595 (nebo možná z 9. století, zdroje se v tomhle případě rozchází) a ohromí vás svou velikostí – ne nadarmo se jí říká Velká pevnost. 

Mahdia lázně
V Mahdii můžete vyzkoušet i tradiční lázně.
Zdroj:
Bigstockphoto

Krásnější pláže si ani nepředstavíte

Jestli Tunisku příliš nedůvěřujete, pláže v Mahdii vás určitě příjemně překvapí. Mahdia je totiž letovisko s těmi nejhezčími a nejoblíbenějšími v celé zemi. Jemný bílý písek kontrastuje s modrou barvou moře a vyloženě vybízí ke koupání.

Mahdia pláž
Mahdia je oblíbená i pro svoje nádherné pláže.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na své si tu přijdou mladí lidé, rodiny s dětmi, vyznavači pasivního odpočinku i vodních sportů. Vstup do vody je na zdejších plážích pozvolný, což nahrává nejen dětem, ale třeba i starším osobám. Takřka nikde to není příliš daleko k nejbližšímu občerstvení. Ale čím dál od Mahdie půjdete, tím spíš budete na pláži sami – máte na to víc než šest kilometrů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

35° 30' 8.802", 11° 2' 44.5956"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mahdia, africká krása na dosah. Poznejte romantické městečko s božskými plážemi