Přejít k hlavnímu obsahu

Tuniský Hammamet si oblíbili piráti, turisté i štáb trháku Gladiátor

Starobylé tuniské letovisko, ležící u stejnojmenného zálivu, který zde Středozemní moře vykusuje do tuniské pevniny, je oblíbeným cílem turistů z celého světa.

Strávit týden či dva v luxusních hotelových resortech a na písčitých plážích lemovaných tyrkysovým mořem je snem mnohých cestovatelů z celého světa. Ti, kteří ale nechtějí dovolenou prolenošit na hotelových lehátkách, bude jistě zajímat historie místa, které si oblíbili piráti i anglický spisovatel Oscar Wilde. Pohodlně se usaďte, náš online poznávací zájezd právě začíná.

Starobylá medina s kavárničkami i tradiční trhy

Samotná historie Hammametu se začala psát na začátku našeho letopočtu, kdy místo osídlili Římané. Největší rozkvět ovšem Hammamet zažil až za vlády Arabů. Ti se v 10. století zasloužili o vznik pevnosti a celého starého centrum města, které se v Tunisku nazývá medina.

Nechyběly samozřejmě ani hradby, které měly místní chránit před nájezdy nebezpečných pirátů. Hammamet, tak jak ho známe dneska, byl vybudován v 15. století.

Původní medina leží na malém poloostrově a vybízí k romantickým procházkám. Je tvořena nespočtem klikatých uliček a modro-bílých domků, z nichž na vás dýchne ta pravá tuniská atmosféra. Poznáte, jak žijí místní, a obdivovat budete zdejší architekturu i kompletní zachovalost místa. Odpočinout a načerpat nové síly můžete v některé z kavárniček a sisha barů, kterých je tady spousta.

Nezapomeňte zavítat na zdejší tržiště, kde koupíte všechno – od čerstvého ovoce a zeleniny přes tradiční suvenýry až po ručně vyráběné produkty místních. Vězte, že stejně jako v Egyptě nebo Turecku, i v Tunisku si místní potrpí na smlouvání, které považují za společenskou událost. Proto se smlouvání nebojte, po chvilce vás začne bavit. Navíc tímhle způsobem poměrně výhodně nakoupíte (resp. mnohem výhodněji než v případě obchodů s pevnými cenami).

Tuniský Hammamet
Hammamet si oblíbili významní spisovatelé, turisté i piráti
Zdroj:
Bigstockphoto

Místa, která musíte v letovisku navštívit

Kromě zmíněné mediny a místních trhů zamiřte také ke staré španělské pevnosti nazývané kasba. Pevnost byla postavena, aby odolávala útokům nepřátelských vojsk. Vypadá, jako by vyrůstala přímo z hladiny moře. Vzpíná se k nebesům a zvláště během západu slunce nabízí jedinečnou podívanou a překrásnou tuniskou scenerii. Na nádvoří můžete obdivovat pomník patrona města Sidi bou Aliho.

Za zmínku stojí také Velká mešita postavená v 15. století. V její blízkosti najdete i vilu rumunského milionáře George Sebastiana, kde sídlí Hammametské mezinárodní kulturní středisko s divadlem pod širým nebem.

V srpnu se tady konává mezinárodní kulturní festival divadla, tance a hudby, který do Hammametu láká významné umělce. V okolí najdete i několik luxusních vil amerických milionářů. Zajímavé je, že se tady nachází velký muslimský a malý křesťanský hřbitov, kde je pohřben třeba politik Bettino Craxi (aféra Tangentopoli a akce Mani pulite – Čisté ruce).

Navštívit můžete taky ruiny starověkého římského města Pupput, které najdete v turistické zóně u hotelu Nesrine. Naskytne se vám pohled na pozůstatky nejkrásnějších římských domů a čarokrásné mozaiky.

Pokud do Hammametu cestujete s menšími dětmi nebo si rádi užíváte adrenalinovou zábavu, navštivte zábavní park Carthage a vodní park Aqualand, který je součástí moderní oblasti Hammamet Yasmine. Další aquapark najdete nedaleko silnice směrem na Nabeul. I tady se můžete těšit na nespočet skluzavek a vodních atrakcí. Rodiče s dětmi jistě ocení zoopark Frigulia. Milovníci golfu pak nesmí vynechat návštěvu golfových hřišť Citrus a Yasmine Valley se 45 a 18 jamkami.   

Hammamet v Tunisku
Hammamet je po právu považován za jedno z nejoblíbenějších tuniských letovisek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Ideální výchozí bod pro výlety

Hammamet patří mezi skvělé výchozí destinace pro nejrůznější výlety. Vydat se odtud můžete třeba na horu Djebel Zaghouan. Při výšlapu na ni lze pozorovat dravé ptáky. Pokud máte zájem o historii, navštivte římská sídla Thuburbo Majus a Oudhna.

Pouhých 10 kilometrů od Hammametu leží město Nabeul, které je hlavním městem regionu Cap Bon a zároveň centrem hrnčířství a keramiky. Tradiční výrobky si tady můžete koupit prakticky na každém kroku. Kromě nich ale nechybí ani jemné výšivky, krajky a především parfémy, které se v Nabeulu vyrábí podle starých receptů z květů pomerančovníků, geránií a jasmínů.

Dalším tuniským skvostem je vesnička Sidi Bou Said, která vznikla ve 13. století na skále a jméno dostala po muslimském světci, jenž je v ní i pohřben. Sidi Bou Said poznáte na první pohled – jde totiž o několik uliček lemovaných modro-bílými domky a záplavou květů nádherných barev a především vůní.

Že je vám vesnička něčím povědomá? Pravděpodobně jste ji viděli v závěrečné části filmové pětidílné série o krásné Angelice. Angelika, bičována a ohrožována muži i ženami, žije v luxusním paláci uprostřed modrobílého městečka. Ano, je to právě Sidi Bou Said, které si filmaři před několika desítkami let vybrali ke svému filmování.

Maličko vzdálenější (asi 75 kilometrů) je starobylé město Kartágo. Když stojíte na jeho ruinách dnes, jen velmi těžko si dokážete představit, že zde stávalo jedno z nejvýznamnějších a nejbohatších měst starověkého Středozemí, vládnoucí zemi s rozvinutou kulturou, obchodem i vojenstvím.

Z původně fénického města dneska nezbylo prakticky nic. Po dobytí Římany bylo totiž srovnáno se zemí, prosoleno a obyvatelstvo z části vyhlazeno a zotročeno. Později bylo na tomhle místě vystavěno římské město, odkud byla řízena provincie Africa. Během návštěvy Kartága můžete navštívit proslulé Antoniovy lázně, divadlo, římské vily a muzeum, kde uchovávají ty nejrozsáhlejší sbírky v Tunisku.

Pokud vám nevadí delší výlety, vydejte se do města El Jem, kde najdete největší římskou stavbu v Africe. Je jí amfiteátr/koloseum, který tvoří samotný střed města. Postavili ho Římané ve 3. století. Jedná se o třetí největší amfiteátr na světě. Zároveň jde o jeden z nejzachovalejších amfiteátrů vůbec. Znát ho můžete například z filmu Gladiátor.

Koloseum je 148 m dlouhé, 122 široké a 35 m vysoké. Říká se, že odtud mohlo zápasy pozorovat 35 tisíc diváků (některé zdroje hovoří až o 45 tisících).

Z Hammametu se ale celkem pohodlně dostanete také do hlavního města Tunis, kde se můžete zase projít medinou a kde nechybí ani středověké čtvrti (suky), obrovská moderní předměstí a přístav.

Medina byla založena v 8. století a dnes je oblíbeným cílem turistů, kteří milují nakupování a smlouvání. Stánky s kdečím jsou tady prakticky na každém rohu.

Pokud si v nákupech příliš nelibujete, vydejte se do moderních čtvrtí za hradby mediny. Ty vás pravděpodobně překvapí svou čistotou, zelení a moderním pojetím. Patrný je tady francouzský vliv. Středobodem Tunisu je pak bulvár Habiba Bourguiby, který můžeme směle přirovnat k našemu Václaváku. Prostředkem vede pěší zóna, po krajích dva pruhy pro auta. Během procházky bulvárem můžete obdivovat katolickou katedrálu Vincent de Paul nebo sochu arabského spisovatele Ibn Chaldúna. Nezapomeňte navštívit muzeum Bardo s překrásnou sbírkou mozaik.

Tuniské letovisko Hammamet
Stará medina v Hammametu nabízí kilometry křivolakých uliček.
Zdroj:
Bigstockphoto

Krásné pláže a luxusní hotely

Po náročných výletech není nic lepšího než si odpočinout na některé ze zdejších pláží nebo uvnitř klimatizovaných hotelů světových řetězců. Pláže se v Hammametu táhnout jak na východ, tak na západ. Většinou jde o 10 kilometrů dlouhé a 50 metrů široké (někde až 85 metrů) pásy smetanového písku, které jsou posety lehátky, slunečníky, ale i základnami pro vodní sporty a sportovními hřišti.

Vstup do vody je tady velmi pozvolný, takže jsou místní pláže vhodné i pro rodiny s dětmi nebo hůře pohyblivé osoby. Velká část pláží je navíc lemována zelení, takže s trochou nadsázky připomíná Kleopatřinu pláž v letovisku Alanya v Turecku nebo pláže okolo řeckého města Heraklion na Krétě.

Co se týče hotelů, ubytovat se můžete v luxusních tuniských palácích, ale třeba i resortech, které odkazují na Pohádky tisíce a jedné noci. Zvláště v letovisku Yasmine Hammamet se majitelé jednotlivých hotelů předhánějí v originalitě a kvalitě služeb. Na své si tady proto přijdou i ti nejnáročnější cestovatelé.

Pokud byste chtěli ochutnat něco méně obvyklého, vydejte se do starobylé mediny, kde na vás čekají penziony v arabském stylu, nebo do města Zaghwan, které leží na nízkém hřebeni pohoří Dorsale. Tady se můžete ubytovat v některém z mnoha venkovských sídel.

Dovolená v tuniském Hammametu má všechno – luxusní hotely pro náročné, přenádherné pláže pro milovníky koupání a vodních sportů, zachovalé historické památky i nesmrtelné filmové scenérie.

Díky své poloze je navíc destinace celoročně oblíbená. Od listopadu do dubna, kdy se průměrné teploty pohybují mezi 15–21 °C, je letovisko ideální pro poznávání přírodních a architektonických krás a od května do října (teploty 25–33 °C) pak nabízí podmínky pro ideální trávení letní dovolené.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

36° 24' 27.5328", 10° 37' 20.3556"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tuniský Hammamet si oblíbili piráti, turisté i štáb trháku Gladiátor