Přejít k hlavnímu obsahu

Civita di Bagnoregio: umírající město láká na kouzlo dávných časů a dojdete do něj jen pěšky

Milujete malá italská městečka s úzkými uličkami a komorní atmosférou, kterou sem tam prodchne vůně vynikající kávy? Pak musíte vidět a zažít Civita di Bagnoregio.

Obec Bagnoregio najdete v Itálii asi 120 kilometrů severně od Říma, poměrně nedaleko od jednoho z nejoblíbenějších italských jezer (Lago di Bolsena), v provincii Viterbo. Tady se žije ještě tak nějak normálně po italsku, ale jakmile zvednete hlavu a upřete svůj zrak výš, spatříte část obce zvanou Civita di Bagnoregio… A to je právě to, oč poběží v následujících řádcích.

Starobylému městečku zvoní hrana

Civita di Bagnoregio patří k populárním turistickým atrakcím a není divu. Tady třímá ta pravá italská atmosféra v uličkách s kamennými domy, barevnými květinami na oknech i dveřích a dobrotami skoro na každém rohu. 

Městečko tu založili už Etruskové zhruba před 2 500 let, a jakmile projdete po 300 metrů dlouhém visutém mostě a vstupní branou dovnitř, nepropadnete se v čase až k nim, ale takový středověk na vás jistojistě dýchne. 

Civita di Bagnoregio
Na návštěvu tohohle městečka rozhodně nezapomenete. Tak je okouzlující!
Zdroj:
canadastock / Shutterstock

Civita di Bagnoregio se nachází na skále vysoké 443 metrů, což byla v ne úplně bezpečných dobách určitě ohromná výhoda, jenže jak lidské vědění pokročilo, dneska už jsme si jistí tím, že povětrnostní vlivy skálu pomalu, ale jistě formují. A není to zrovna ve prospěch městečka.

Plošina na vršku je sice tvořená vulkanickou horninou (i když ani ta není kdovíjak masivní a pevná), jenže pod ní je ohromná vrstva měkkých jílů. Zhruba od 16. století se tak eroze společně s nějakým tím občasným zemětřesením postará o větší či menší propady půdy. Na návštěvu je ještě čas, ale jednou…

Tohle jsou kostelíky. V domcích trulli v Alberobellu žijí lidé

Vrchovina je strategicky schovaná mezi řekami Rio Chiaro a Rio Torbido, obklopená údolím Valle dei Calanchi. Poměrně blízko je i pramen řeky Tibery, která představovala důležitou obchodní cestu. Zkrátka není divu, že na vršku „muselo“ městečko vzniknout. 

Vylidňování odstartovalo v roce 1695, kdy tu zaúřadovalo k zemětřesení, a v roce 1730, kdy se zřítila celá jedna část skály. K téměř kompletnímu vylidnění došlo v roce 1819, kdy byl pobyt na tomhle místě prohlášen za rizikový. Pár rodin tu zůstalo, místo ale i tak získalo svou přezdívku – umírající město. V roce 2022 tu žilo 11 stálých obyvatel.

Italské Bari: František z Assisi tu dokázal své zásady a k symbolu Apulie je to jen kousek

Od svatého Bonaventury k výjevům z Bible

V nedalekém Bagnoregiu se svatý Bonaventura narodil, a protože ho v mládí zázračně uzdravil František z Assisi, dal se Bonaventura na jeho učení. Během svého života zabránil zániku hned několika řádů (mezi něž patřili třeba i dominikáni). A takový duch tu zůstává do dnešních dní – třeba v podobě nejrůznějších oslav, festivalů a hraných výjevů z Bible na centrálním náměstí. Na Vánoce tu bývá naprosto úchvatný živý betlém! 

Civita di Bagnoregio most
Do městečka se dostanete jen pěšky, po 300 metrů dlouhé visutém mostě.
Zdroj:
Shutterstock

Procházka po městečku, na které nezapomenete

Autem se sem rozhodně nedostanete. Je potřeba nechat ho na některém z parkovišť pod kopcem a vydat se po zmíněném mostu ke vstupní bráně. Vidět tu musíte Piazza San Donato (hlavní náměstí) a Piazza San Pietro (druhé, menší náměstíčko). Dojděte se podívat až na panoramatickou terasu a na zahradu Giardino del Poeta.

Nevynechte ani kostel Sanctissima Annunziata ze 13. století, který změnil gotický kabátek na barokní (v 18. století), klášter augustiniánů, radnici, jeskyni sv. Bonaventury a taky jeho pomník.

Použité zdroje:

  • civitavecchia.portmobility.it/en/civita-di-bagnoregio 
  • cs.wikipedia.org/wiki/Civita_di_Bagnoregio 
  • blog.blue-style.cz/civita-di-bagnoregio-umirajici-mesto/
 
 

Místo

42° 37' 40.0764", 12° 6' 50.6844"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Civita di Bagnoregio: umírající město láká na kouzlo dávných časů a dojdete do něj jen pěšky