Přejít k hlavnímu obsahu

Marsa Matruh bude hit. Nabízí pláže jako v Karibiku, koupání v solných jezírkách i pořádný kus historie

Určitě i sami u nás znáte lokality, kam se běžně zahraniční turista nepodívá, ač je v nich hezky. Právě takové je letovisko Marsa Matruh.

O jeho kráse a příjemné poloze u Středozemního moře Egypťané dávno dobře ví. Ostatním se tahle bývalá rybářská osada dostává do povědomí až v poslední době. Pokud se tedy chcete letos ohřát někde, kde neuslyšíte češtinu z každého druhého lehátka, zamiřte bez obav právě sem.

První Češi se sem přímým letem, který zabere jen 3 hodiny, podívali v létě 2022. Letos v létě se na místo dostanete přímým letem z Prahy 2x týdně

Sezónní destinace pro všechny

Každý, kdo hledá něco dosud neotřelého, a přitom chce vsadit na jistotu, si Marsa Matruh zamiluje. Zdejší pláže a průzračnou vodu Středozemního moře jako by stvořil ten nejšikovnější grafik. Ti, kteří se chtějí nechat rozmazlovat, můžou – klidně v pětihvězdičkovém hotelu s all inclusive. A dobrodruzi tu mají otevřené pomyslné dveře na Saharu, kam se můžou vypravit v džípech, do oázy Síwa, do Alexandrie, Káhiry i El Alameinu

Podle všeho nabízí Marsa Matruh ty nejkrásnější písčité pláže v celém Egyptě. K tomu tu panují příjemné teploty a destinace je to opravdu jen sezónní – kvůli své poloze na severu země (na podzim už je tu chladno a může i vydatně pršet). Je ale nutno dodat, že je skvělá pro všechny – pro rodiny s dětmi, single i páry, plážové povaleče i ty, kteří chtějí něco vidět a zažít.

V sepjetí s místními

Obrovskou výhodou Marsa Matruh je zatím to, že tu cestovní ruch ještě není tak rozvinutý. S Hurghadou nebo Marsa Alam se nedá srovnávat. Tím spíš, že ještě pořád nejde o pro turisty vymazlenou lokalitu, se tu můžete střetnout se zdejším životem. Pokud jste tedy otevřeni jiným kulturám, můžete tady svou touhu po poznávání syrové reality ukojit.

Nemějte obavu, neznamená to, že by vám tu něco chybělo. V hotelu se o vás vždycky postarají.

pláž Marsa Matruh
Omrkněte tohle místo dřív, než ho omrkne půlka Evropy!
Zdroj:
Shutterstock

V Marsa Matruh stále ožívá historie

Téhle lokalitě už nikdo neodpáře její spojení s boji během 2. světové války. O bitvě u El Alameinu, do které se zapojil i jeden z nejlepších německých polních taktiků Erwin Rommel, jste určitě slyšeli – učí se o ní ve školách. 

Jeskyně u břehu Středozemního moře si během bojů vybral jako své útočiště právě tenhle polní maršál, kterému se mimochodem říkalo Pouštní liška. Dneska tu najdete Rommelovo muzeum a v něm třeba zbraně, oblečení i autentické osobní předměty, které do muzea věnoval Rommelův syn. 

Překvapit by vás nemělo ani to, že jeho jméno nese i zdejší pláž, most, hotel, kavárna nebo ostrov.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, TZ Čedok

 
 

Místo

31° 21' 9.7596", 27° 15' 19.008"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Marsa Matruh bude hit. Nabízí pláže jako v Karibiku, koupání v solných jezírkách i pořádný kus historie