Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Italské Bari: František z Assisi tu dokázal své zásady a k symbolu Apulie je to jen kousek

Máte cestu třeba… Do Katalánie? Nebo prostě jen toužíte objevit další, vámi dosud nepoznaná zákoutí Itálie? A co takhle Bari?

Přístavní město v Apulii na jihovýchodě Itálie stojí aspoň za krátkou návštěvu. A pokud se chcete podívat na některou z místních či nedalekých pláží, vyhraďte si času trošku víc. 

Složit na pár hodin nebo klidně celý den hlavu můžete třeba na známé pláži Lama Monachile (nebo taky Cala Porto), která je pravděpodobně tím nejfotogeničtějším místem na pobřeží Apulie. Autem se sem z Bari dostanete asi za 35 minut, a i kdybyste se tu měli jen otočit, stojí to za to. 

Lama Monachile
Tahle pláž je jednoduše ikonická.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pokud se vám nechce z Bari, můžete za koupačkou zamířit na městskou pláž Pane e Pomodoro. Ta je pěkně dlouhá, široká a za vstup na ni se neplatí. Kromě jemného bílého písku, pozvolného vstupu do moře i mol, z nichž se dá skočit rovnou do hloubky, vás tu čekají taky lehátka, sprchy, toalety, převlékací kabinky a kavárna. Co víc si přát?

Možná si ale chcete nejdřív projít město. Nedivíme se. Bari sice není úplně nabité památkami, ale ty, které si hýčká, se vám s největší pravděpodobností vryjí do paměti. Rozhodně se projděte historickým centrem, jeho křivolakými uličkami, které už možná dobře znáte z jiných měst v Itálii. A pak?

Bari
V Bari vládne příjemná atmosféra. Vydejte se na procházku jeho starou částí a sami ji pocítíte.
Zdroj:
Bigstockphoto

#1 Castello Normanno-Svevo

Bari se pyšní hradem z 1. pol. 12. století. Ten vás jistojistě zaujme nejen svým vzhledem, ale i historií. Znáte jiný hrad, který byl po 24 letech své existence zničen? Ve 13. století se pak dočkal nové výstavby a oproti původním plánům i rozšíření. Ze severní strany hrad chrání moře, zbytek pak poctivý příkop.  

K hradu se váže i jedna historka. Jedné noci tu prý přebýval František z Assisi. Císař Fridrich II. do jeho pokoje podle tradice nechal poslat kurtizánu a kukátkem sledoval, co se tam děje… Nedělo se nic. František z Assisi poslal kurtizánu pryč a císař pln obdivu s ním pak proklábosil celou noc. 

#2 Basilica di San Nicola

Bazilika svatého Mikuláše dneska platí za významné poutní místo. Se stavbou se začalo v roce 1087 a k vysvěcení nakonec došlo o 110 let později. Obdivovat tu můžete románskou sochařkou výzdobu, biskupský trůn z 11. století, případně mramorový náhrobek polské královny Bony Sforzové. Nejdůležitější je ale krypta, v níž spočívají ostatky svatého Mikuláše. Součástí objektu je i muzeum s cennými uměleckými díly.

Katolíci se sem obvykle vydávají 6. prosince a pravoslavní o 13 dní později. 

#3 Katedrála San Sabino

Katedrála svatého Sabina není tak ohromující jako bazilika svatého Mikuláše, i tak ale patří k nejnavštěvovanějším místům v Bari. Je zasvěcena svatému Sabinovi z Canosy, biskupovi, který žil v 6. století.

San Sabino Bari
Tahle stavba je nezaměnitelným symbolem města.
Zdroj:
Bigstockphoto

Katedrála je zhmotněním apulské románské architektury. V 1. pol. 11. století tu biskup nařídil vystavět novou katedrálu, na místě, kde jedna už dřív prokazatelně stála. Ještě dneska jsou pod hlavní lodí patrné apsidy původního kostela. Koncem 12. století byla zahájena rozsáhla rekonstrukce objektu a k vysvěcení došlo zhruba o 100 let později. Rekonstrukcí bylo později ještě několik. Na výsledek se zajděte podívat!

#4 Promenáda Lungomare Imperatore Augusto

V Bari se lidi často a rádi procházejí podél moře. Promenáda Lungomare Imperatore Augusto vás dovede až do Nového přístavu. Tady můžete načerpat atmosféru přímořského města na úplné maximum. Ta romantika!

promenáda v Bari
Projděte se podél moře, je to romantické!
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 Porto Vecchio (Starý přístav)

Kromě Nového přístavu je v Bari ještě ten Starý. Najdete ho na výběžku do Jaderského moře, které pro zdejší obyvatele v dřívějších dobách představovalo bránu na Balkán, na Střední východ a do Evropy.

Tip na výlet: Alberobello

Jakmile se ocitnete v Bari nebo jeho okolí, rozhodně neváhejte a vypravte se na výlet do městečka Alberobello. Jedna jeho část je naprosto okouzlující, tvoří ji totiž podivuhodné domky trulli, které vznikly bez malty, z opracovaných kamenů. Vápno zase může za jejich bílou barvu a také je chrání před okolními vlivy. Přečtěte si o Alberobellu a trulli samostatný článek!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

41° 7' 32.5848", 16° 51' 42.1092"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Italské Bari: František z Assisi tu dokázal své zásady a k symbolu Apulie je to jen kousek