Přejít k hlavnímu obsahu

Pražská nej trochu jinak: namísto památek objevujte kuriozity!

Evergreeny typu Karlův most nebo Pražský hrad zná alespoň z doslechu každý. Víte ale, který je nejdelší pražský eskalátor, nejhlubší stanice metra nebo kdy se rozjela první lanovka?

V metropoli, jako je Praha, je snadné přehlédnout spoustu zajímavých míst, pokud na vás zrovna nekřičí ze stránek průvodců nebo webových stránek města. Tentokrát si uděláme výlet do světa pražských kuriozit, které i přes svou pozoruhodnost nestojí ve světle reflektorů.

I Twiggy by se šprajcla

V Seminářské ulici v srdci historického centra Prahy stojí líbezný hotel Clementin, který se pyšní titulem nejužšího hotelu ve městě. Šířku pouhých 3,28 metru získal rozdělením většího sousedního domu, které se datuje k roku 1433. Pokud byste byli na pochybách, můžete si na recepci hotelu půjčit metr a šířku stavby změřit.

Ještě mnohem užší je nejužší ulička Prahy, která je zároveň i nejužší ulicí v České republice. Nachází se na Malé straně a ve své nejužší části měří neuvěřitelných 70 centimetrů! Je tak úzká, že se v ní dva protijdoucí lidé nemůžou vyhnout, proto je řízená semaforem. Kdybyste pátrali po důvodu jejích rozměrů, bývala v době svého vzniku tzv. požární uličkou, která měla za úkol brzdit šíření požáru z domu na dům.

670 let s Františkem

Nemocnice Na Františku, která je předním českým pracovištěm pro léčbu rakoviny prsu, byla založena už za Karla IV. – roku 1354! To z ní dělá nejstarší nemocnici v Praze a druhou nejstarší v republice. V 17. století se o špitál staral řád milosrdných bratří, kteří si tu zřídili klášter. Postupem času nabývala nemocnice na významu díky tomu, že byla pobočkou lékařské fakulty. Roku 1847 tady proběhla první amputace v celkové éterové anestezii v Evropě.

Vzhůru do oblak...

Nejvyšší stavbu Prahy asi znáte – se svými 216 metry je jí Žižkovská věž, po které se plazí 10 obřích miminek. Z její observatoře si můžete užít 360° pohled na Prahu, a to jak ve dne, tak i v noci.

Nejvyšší komín patří spalovně Malešice a zajímavé je, že svým vrcholkem sahá výš než do poloviny Žižkovské věže; měří 177 metrů. Na ochozu komína ve výšce 100 metrů se opakovaně v letech 2014, 2015 a 2016 vylíhla mláďata sokola stěhovavého.

Žižkovská věž v Praze
Žižkovská věž je nejvyšší stavba v Praze.
Zdroj:
Bigstockphoto

… a dolů pod zem

Pražské kuriozity se nevyhnuly ani podzemí. V 53 metrech pod povrchem je vykopaná nejhlubší stanice metra, Náměstí Míru. Z jejího středu vede navíc směrem na západ do vestibulu pod náměstím Míru nejdelší eskalátor nejen v pražském metru, ale i v celé Evropské unii; dlouhý je 87 metrů.

Petřín prvomájový i prvolanovkový

Když jsme pokryli metro, podíváme se ještě na lanovky. Nejstarší pozemní lanovkou v Praze i v České republice je lanovka na Petřín. V provozu byla od roku 1891 do roku 1916, roku 1932 byla obnovena a nově poháněna elektřinou.

Původně fungovala na základě systému vodní převahy – vozy měly ve spodní části nádrž na vodu, která byla v horní stanici naplněna vodou a takhle zatížený vůz vytáhl druhý vůz nahoru. V dolní stanici se voda vypouštěla.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pražská nej trochu jinak: namísto památek objevujte kuriozity!