Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 26 Prahy: Nejznámější památky, které by měl vidět každý

Jestli jste tu poprvé, nebo už jen máte dost poznávání Prahy skrz nákupní centra, vydejte se na pro ni typická místa, která nikdy neztratí své kouzlo. TOP 26 Prahy už čeká!

Naše hlavní město toho má hodně co nabídnout po stránce historické i kulturní. Historické centrum Prahy je zapsáno na seznamu UNESCO a mimo to je považována za jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Ročně se o tom na vlastní oči přesvědčí několik milionů turistů z celého světa. Pojďme se společně podívat, kterých 10 památek je láká nejvíc.

Pražský hrad

Původní středověké hradiště založené v 9. století se postupem času rozrůstalo, až se z něj stal největší starobylý hrad na světě. Součástí hradního komplexu jsou kostely a kaple, klášter, paláce, sály, věže a další zajímavá místa. V minulosti byl sídlem českých knížat a králů, i z toho důvodu jsou tu uloženy české korunovační klenoty. Od roku 1918 tady sídlí prezident republiky.

Pražský hrad
Od roku 1918 je Pražský hrad sídlem prezidenta.
Zdroj:
Bigstockphoto

Katedrála svatého Víta

Celým názvem Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je nejvýznamnějším českým římskokatolickým kostelem, ve kterém už od 10. století sídlí biskup pražské arcidiecéze. Tradičně tu taky probíhaly korunovace i pohřby českých králů. Výstavba katedrály trvala několik staletí, proto je budova architektonicky rozmanitá a fasádu zdobí prvky různých slohů. Je součástí komplexu Pražského hradu.

Katedrála svatého Víta v Praze
Svatovítská katedrála je součástí hradního komplexu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Karlův most

Nejstarší most přes řeku Vltavu nechal Karel IV. postavit roku 1357. Půl kilometru dlouhé kamenné dílo bylo podle známé legendy zpevněno přidáním syrových vajec do malty. Od 17. století byly na most stavěny barokní sochy svatých od různých mistrů, které jsou dodnes hlavním lákadlem. Zajímavostí je, že roku 1621 byly na most pro výstrahu pověšeny koše s hlavami dvanácti (ze 27) pánů popravených na Staroměstském náměstí.

Karlův most v Praze
Karlův most je nejstarší most přes Vltavu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Staroměstské náměstí

Centrum historického jádra Prahy, Staroměstské náměstí, je hnízdem mnoha historických staveb; za zmínku stojí Týnský chrám, dům „U Kamenného zvonu“, pomník mistra Jana Husa nebo Staroměstská radnice s orlojem. Náměstí funguje od 11. století, doposud bylo dějištěm několika významných událostí. Například roku 1621 tu bylo popraveno 27 českých pánů, jejichž smrt připomíná 27 bílých křížů na místě popravy.

Staroměstské náměstí v Praze
Náměstí vzniklo už v 11. století a dneska se tu pokocháte pohledem na historické budovy.
Zdroj:
Bigstockphoto

Staroměstský orloj

Před orlojem se to vždycky hemží davy turistů a není divu. Tyhle astronomické hodiny z 15. století ukazují kromě času i polohu některých nebeských těles, aktuální znamení zodiaku, fáze Měsíce, datum a mnoho dalšího. Jsou vyzdobeny mechanickými sochami 12 apoštolů, které se postupně objevují ve dvou okýnkách nad ciferníkem, a dalšími sochami po okrajích, třeba ozvučeným kohoutem.

orloj v Praze
Na pražský orloj se můžete dívat i po sté, ale stejně budete žasnout.
Zdroj:
Bigstockphoto

Václavské náměstí

Dominantou Nového Města je 750 metrů dlouhé Václavské náměstí, které je svrchu ohraničeno budovou Národního muzea a sochou sv. Václava na koni. Ve 14. století, kdy náměstí spolu s Novým Městem vzniklo, tady býval koňský trh. Dneska jde o tradiční místo pro masová setkání.

Václavské náměstí v Praze
Václavské náměstí je 750 metrů dlouhé a dominuje mu budova Národního muzea.
Zdroj:
Bigstockphoto

Prašná brána

Na rozdíl od bran městských opevnění má Prašná brána ryze reprezentativní úděl. Byla vystavena na místě původní zpustlé Horské brány roku 1475 v gotickém slohu. Brána je přístupná turistům, z výšky 44 metrů dohlédnete na náměstí Republiky i Celetnou ulici, kde začíná historická trasa Královská cesta.

Prašná brána v Praze
Prašná brána byla postavena v roce 1475 na místě zpustlé Horské brány.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vyšehrad

Na skále vyčnívající nad Vltavou se rýsuje mohutná barokní pevnost Vyšehrad. Dřív tomu ale bylo jinak. V polovině 10. století tady vzniklo stejnojmenné hradiště, které se v průběhu věků transformovalo na královský hrad, sídlo panovníka i samostatné město. Od 19. století je tu mimo jiné hřbitov velikánů českého národa. Dnes je Vyšehrad díky malebným parkům a vyhlídkám na město oblíbenou procházkovou lokalitou.

Vyšehrad Praha
Na Vyšehradě na návštěvníky čeká spousta krásných míst a jako bonus nádherný výhled na město.
Zdroj:
Bigstockphoto

Petřínská rozhledna

Vrch Petřín zdobí rozhledna, která je 5x menší napodobeninou Eiffelovy věže; její zakladatelé z Klubu českých turistů se totiž nechali inspirovat Eiffelovkou na světové výstavě v Paříži roku 1889. Z 58metrové věže dohlédnete nejen na panorama Prahy, ale i na horu Říp, České středohoří nebo Krkonoše.

Petřínská rozhledna v Praze
Inspirace v Eiffelovce? Ano!
Zdroj:
Bigstockphoto

Tančící dům

Na Rašínově nábřeží se od roku 1996 vlní podivuhodná silueta Tančícího domu. Architekt Vlado Milunić se při návrhu dvou v sobě zakleslých věží nechal inspirovat slavným meziválečným tanečním párem, Fredem Astairem a Ginger Rogersovou. Několikrát oceněná stavba s nesymetrickými místnostmi dneska slouží jako hotel, restaurace, galerie i kancelářské prostory.

Tančící dům v Praze
Milovaný a nenáviděný Tančící dům stojí na Rašínově nábřeží od roku 1996.
Zdroj:
Bigstockphoto

Betlémská kaple

Tato historická sakrální stavba se nachází v Betlémské ulici. Je známá především pro své vánoční betlémy, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších v Evropě. Kromě toho je Betlémská kaple taky historicky významným místem, kde Jan Hus kázal na počátku 15. století, a stala se centrem husitského hnutí. Její interiér je zdoben nádhernými freskami a gotickým oltářem. Není divu, že je oblíbenou turistickou atrakcí a kulturním bodem, který připomíná bohatou historii a kulturní dědictví Prahy.

Betlémská kaple v Praze
V Betlémské kapli na počátku 15. století kázal Jan Hus.
Zdroj:
Pyty / Shutterstock

Letohrádek královny Anny

Tato nádherná renesanční stavba se nachází na východním okraji Pražského hradu, kde byla postavena v 16. století jako letní rezidence pro královnu Annu Jagellonskou. Letohrádek se vyznačuje specifickou architekturou s prvky italské renesance a nabízí úchvatné výhledy na Prahu.

letohrádek královny Anny
Tenhle letohrádek najdete v komplexu Pražského hradu.
Zdroj:
Papuchalka - kaelaimages / Shutterstock

Jeho interiéry jsou vyzdobeny cennými freskami a uměleckými díly. Dnes Letohrádek královny Anny slouží jako muzeum, které představuje návštěvníkům umělecká díla a historické artefakty, a je oblíbeným místem pro prohlídky a kulturní akce.

Národní divadlo

Národní divadlo je ikonou pražské kultury, symbolem českého národního obrození a nejvýznamnější divadelní budovou v České republice. Nachází se na nábřeží Vltavy a bylo postaveno v neorenesančním stylu v roce 1881.

Národní divadlo v Praze
Národní divadlo je symbolem českého národního obrození.
Zdroj:
Shutterstock

Divadlo hostí představení opery, baletu, dramatu a dalších uměleckých žánrů. Jeho impozantní fasáda a interiéry jsou vyzdobeny luxusními detaily a malbami. Obzvlášť ikonická je téměř dvousetkilová opona od malíře Vojtěcha Hynaise, pravděpodobně alegoricky zachycující jednotlivé dramatické žánry.

Staré židovské město

Historická čtvrť zasahující do dnešního Josefova a Starého Města bývala největším středoevropským ghettem vůbec. Zanikla v důsledku asi třicetileté asanace z počátku 20. století, která vymýtila řadu památek.

Starý židovský hřbitov v Praze
Na některých místech se dá atmosféra krájet...
Zdroj:
Davesayit / Shutterstock

V současnosti můžete ve Starém židovském městě obdivovat například Staronovou synagogu s typickým zubatým štítem, která je druhou nejstarší dochovanou synagogou na světě, židovský hřbitov, kde odpočívají nebožtíci z dob středověku až po období baroka, nebo třeba druhé největší židovské muzeum světa, které představuje bohatou židovskou kulturu a historii v Praze.

Klementinum

Klementinum je historický komplex budov, který sloužil jako jezuitská kolej, knihovna a observatoř. Nachází se na Starém Městě a je známý svou bohatě zdobenou barokní architekturou. Klementinská knihovna je jednou z nejvýznamnějších knihoven na světě a uchovává vzácné historické sbírky. Komplex taky zahrnuje astronomickou věž a divadelní sál.

Klementinum interiér
Klementinum potřebujete vidět zevnitř. Je to poklad!
Zdroj:
Repina Valeriya / Shutterstock

Klementinum je centrem kulturního dění a hostí různé výstavy, koncerty a literární akce. Jeho krása a historický význam lákají návštěvníky z celého světa.

Strahovský klášter

Klášter řádu premonstrátů založený na Strahovském vrchu v první polovině 12. století je proslulý svou bohatou historií a nádhernou architekturou. Dominantou klášterního komplexu je Strahovský klášterní kostel, který kombinuje románské a barokní prvky. Neopomenutelná je Strahovská obrazárna ukrývající výtvarná díla ze 14. až 19. století.

Strahovský klášter v Praze
Na tomhle místě na vás historie dýchne, ať chcete, nebo ne. Klášter tu stojí už od 1. poloviny 12. století!
Zdroj:
Shutterstock

Klášter má také impozantní knihovnu s bohatými sbírkami starých rukopisů a tisků, včetně slavného Strahovského evangeliáře.

Malá Strana

Malá Strana je malebná čtvrť nacházející se na levém břehu Vltavy pod Pražským hradem. Je známá svou barokní architekturou, úzkými uličkami a historickými paláci. Mezi významné památky patří Kostel svatého Mikuláše s nádhernou kupolí, Wallensteinovský palác s krásnými zahradami a Nerudova ulice se svými skvostnými domy.

Malá Strana v Praze
Procházka po Malé Straně je vždycky kouzelný zážitek.
Zdroj:
Shutterstock

Malá Strana je taky domovem mnoha velvyslanectví, restaurací, kaváren a uměleckých galerií. Nesmrtelně ji zachytil ve svých Povídkách malostranských básník a spisovatel Jan Neruda.

Obecní dům

Elegantní budova v centru Prahy byla vystavěna mezi v letech 1905–1912. Vyznačuje se bohatě zdobenou secesní fasádou, která z ní dělá jeden z nejznámějších příkladů secesní architektury v republice. Na výzdobě Obecního domu, který slouží především reprezentačním účelům a koncertům, výstavám a jiným kulturním akcím, se podíleli nejvýznamnější čeští malíři a sochaři počátku 20. století, například Mikoláš Aleš, Max Švabinský nebo Alfons Mucha.

Obecní dům v Praze
Obecní dům z počátku 20. století je přehlídkou umění nejednoho mistra.
Zdroj:
islavicek / Shutterstock

Rudolfinum

Rudolfinum je významná koncertní a výstavní budova ležící na nábřeží Vltavy v centru Prahy. Byla postavena v neorenesančním stylu v roce 1885 a pojmenována po rakouském císaři Rudolfu II. Rudolfinum je domovem České filharmonie a hostí širokou škálu hudebních koncertů, včetně klasické hudby, opery a populární hudby.

Rudolfinum Praha
Rudolfinum? Na to je krásný pohled zvenčí i zevnitř.
Zdroj:
Shutterstock

Zároveň slouží jako galerie pro umělecké výstavy. Jeho hlavní sál, Dvořákova síň, je známý svou vynikající akustikou a je jedním z nejprestižnějších koncertních prostorů v Praze.

Palác Kinských

Palác Kinských, taky známý jako Kinský zámek, je honosná barokní budova nacházející se na Starém Městě v Praze. Coby své sídlo ho v 18. století nechala vystavět šlechtická rodina, po níž nese jméno.

palác Kinských
Zdobení téhle budovy je opravdu úchvatné.
Zdroj:
Dietmar Rauscher / Shutterstock

Palác je impozantní svou architekturou a bohatou výzdobou fasád a interiérů. Dneska slouží jako kulturní centrum a galerie, která hostí výstavy uměleckých děl a historických artefaktů. Návštěvníci mohou prozkoumat nádherné salony, sály a zahrady paláce, které nabízejí pohled do bohaté historie tohoto šlechtického sídla.

Letohrádek Hvězda

Renesanční zámek s půdorysem ve tvaru šesticípé hvězdy se nachází na okraji Prahy v lese Malejově. Mezi lety 1555 a 1556 ho nechal vystavět arcivévoda František Tyrolský a v současnosti slouží jako muzeum. Zámek je obklopen rozlehlým parkem, který je ideálním místem pro procházky a pikniky.

letohrádek Hvězda
Jakmile budete chtít na chvíli opustit ruch velkoměsta, vydejte se právě sem!
Zdroj:
Shutterstock

Národní galerie

Národní galerie v Praze je jednou z nejvýznamnějších kulturních institucí v České republice. Byla založena v roce 1796 a jejím hlavním cílem je shromažďovat, uchovávat a prezentovat české i mezinárodní umění od středověku až po současnost. Spravuje rozsáhlé sbírky uměleckých děl z oblasti malířství, sochařství, grafiku, fotografii a design.

Národní galerie má několik poboček v Praze, zahrnující různé umělecké styly a epochy. Mezi nejvýznamnější patří Veletržní palác, který je zaměřen na moderní a současné umění, a Staroměstská věž, která představuje české výtvarné umění 19. století.

Národní galerie v Praze
Národní galerie má ve městě hned několik poboček. Jednou z nich je Veletržní palác.
Zdroj:
Stanislava Yaneva / Shutterstock

Palác Lucerna

Palác Lucerna je nejen významnou secesní památkou, ale taky centrem kulturního života v Praze. Byl postaven v letech 1907–1921 podle návrhu architekta Václava Havelky a jeho hlavní atrakcí je unikátní pasáž Lucerna, která spojuje Vodičkovu a Štěpánskou ulici.

Palác Lucerna v Praze
Hlavní atrakcí paláce Lucerna je pasáž spojující Vodičkovu a Štěpánskou ulici.
Zdroj:
BalkansCat / Shutterstock

Pasáž je neobvyklá svým skleněným stropem a uměleckou výzdobou, zahrnující skleněné mozaiky a sochy. V paláci Lucerna najdete taky slavnou secesní kavárnu, která je ideálním místem pro odpočinek a ochutnávku českých dezertů a kávy.

Žižkovská věž

Žižkovská televizní věž je jedním z nejvýznamnějších stavebních projektů z doby socialistického režimu, a přestože vyvolávala rozporuplné reakce, je dneska neoddiskutovatelnou součástí pražského panoramatu a oblíbeným místem turistů i fotografů.

Vystavěna byla v letech 1985–1992 na kopci Vítkov ve čtvrti Žižkov a měří úctyhodných 216 metrů. Věž má tři vyhlídkové plošiny ve výškách 93, 66 a 42 metrů, které nabízí úchvatné výhledy na celé město. Slouží taky jako televizní vysílač, který zajišťuje vysílání televizního signálu a rádiových stanic.

Žižkovská věž
Ačkoli se nesetkala jen s obdivem, je dneska Žižkovská věž je něčím, bez čeho bychom si pražské panorama neuměli představit.
Zdroj:
Shutterstock

Havelská tržnice

Havelská tržnice je historický trh v centru Prahy nedaleko Staroměstského náměstí, jehož dlouholetá tradice sahá až do 13. století. V současnosti je populární jak u turistů, tak u místních, kteří tady rádi nakupují čerstvé potraviny a regionální produkty. Trh nabízí i široký výběr suvenýrů, tradičního řemesla, textilu a dalších drobností.

Havelské tržiště v Praze
Tradice tohohle tržiště sahá až do 13. století!
Zdroj:
JossK / Shutterstock

Loretánská kaple

Hradčanská barokní kaple, označovaná taky jako loreta, byla postavena v 17. století podle vzoru Santa Casa v italském Loretu. Je jedním z nejvýznamnějších mariánských poutních míst v Praze a zároveň jednou z nejnavštěvovanějších sakrálních památek.

Kaple je charakteristická svým bohatě zdobeným exteriérem a interiérem plným nádherných fresek, soch a uměleckých děl. Hlavní oltář uchovává kopii slavné sochy Panny Marie Loretánské, která je cílem poutníků a věřících.

Nedaleko kaple se nachází další významné památky, jako je Pražský hrad, Katedrála sv. Víta a Zlatá ulička, což z Loretánské kaple dělá oblíbené místo pro turisty a milovníky umění a historie.

Loretánská kaple v Praze
Vzorem téhle úchvatné stavby byla Santa Casa v italském Loretu.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1zdroj 2zdroj 3zdroj 4zdroj 5zdroj 6zdroj 7zdroj 8zdroj 9zdroj 10, zdroj 11, zdroj 12, zdroj 13, zdroj 14, zdroj 15, zdroj 16

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 26 Prahy: Nejznámější památky, které by měl vidět každý