Přejít k hlavnímu obsahu

Hezčí než pyramidy i Pantheon: Tančící dům je devátou nejkrásnější stavbou světa

Odvážnou stavbu architektů Franka O. Gehryho a Vlada Miluniće na rohu Jiráskova a Rašínova nábřeží si buď zamilujete, nebo ji budete nesnášet. Nic mezi tím.

Řeč je samozřejmě o Tančícím domě – stavbě, které nelze upřít odvahu a nevšední vzhled. Neexistuje asi nikdo, koho by tenhle netradiční architektonický počin nezaujal na „první dobrou“. Někteří se na něj nemohou vynadívat a fascinuje je svou originalitou, jiní ho se znechucením a zrakem upřeným do země zarputile přecházejí.

Když vědci počítají krásu

Pravdou ale zůstává, že Tančící dům nenechá nikoho chladným. A ačkoli se říká, že krása je nesmírně subjektivní, tentokrát se o její vyjádření postarali vědci, kteří na základě matematických propočtů sestavovali žebříček nejkrásnějších staveb světa.

Pražská památka předstihla pyramidy i Bílý dům

Tančící dům se díky nim dostal do první desítky a obsadil krásné deváté místo. O to zajímavější je jeho pozice z hlediska konkurentů. Dekonstruktivistická stavba totiž předstihla takové unikáty, jako je Bílý dům, Velká pyramida v Gíze, římský Pantheon, španělský chrám Sagrada Familia, pařížská Notre-Dame nebo Opera v Sydney. 

Devátá nejkrásnější stavba světa
Tančící dům buď milujete, nebo nenávidíte. Vědci v tom ale mají jasno – stavba je devátou nejkrásnější na světě.
Zdroj:
bigstockphoto

Tančící dům vyhrál na zlatý řez

Zmínění vědci analyzovali nejznámější architektonické památky podle takzvaného zlatého řezu. Ten už jako ukazatel krásy používali renesanční umělci. Podle pravidla zlatého řezu je umělecké dílo s poměrem stran 1:1,681 ideální a lidé ho, z přesně neurčených příčin, budou považovat za krásné. Totéž podle iniciátorů výzkumu platí i pro architektonická díla.

Prvenství obsadila londýnská památka

Ideálu se podle žebříčku zveřejněného na serveru Daily Mail nejvíce, konkrétně ze 72,28 procent, blíží londýnská katedrála svatého Pavla. Druhou příčku obsadil resort Marina Bay Sands v Singapuru a na pomyslném třetím místě se objevilo Westminsterské opatství. Pětici nejkrásnějších staveb pak doplňuje Ósacký hrad a Chrám Vasila Blaženého v Moskvě.

Zdroj informací zde.

 
 

Místo

50° 4' 31.4758", 14° 24' 51.1333"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hezčí než pyramidy i Pantheon: Tančící dům je devátou nejkrásnější stavbou světa