Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Macao je světový král hazardu, hrál tu i James Bond

Pokud vás vzrušuje posouvání žetonů po zeleném stole a při poskakování kuličky po dřevěném talíři rulety napětím nedýcháte, zakroužkujte si v mapě Macao. Tenhle malý státeček náležící Číně totiž už před deseti lety předstihl Las Vegas v obratu kasín a nad portugalskými ruinami staví neonové velkoměsto.

Ne náhodou vedou kroky agenta Jejího veličenstva v poslední bondovce Skyfall z Šanghaje do kasína v Macau. Malý stát ležící na poloostrově a dalších dvou ostrůvcích se vrátil v roce 1999 do čínských rukou po téměř století dlouhé nadvládě Portugalců. Spojuje ho podobný osud jako šedesát kilometrů vzdálený Hongkong. Tři roky po návratu do čínské náruče se město Macao stalo jedním z nejbohatších měst na světě.

V malém kotlíku se taví stará evropská tradice, asijský duch a adrenalin z hazardu

Staré centrum plné jihoevropské architektury s názvy ulic na bílých dlaždičkách lemovaných modrými rámečky a čínským překladem je obestoupené mrakodrapy zvýrazněnými neony a architektonickými ozdobami diskutabilního vkusu. Přijedete-li sem z pevninské Číny, vyrazí vám Macao dech proplétáním několika kultur.

Přední stěna chrámu svatého Pavla působí trochu jako hra na Potěmkinovu vesnici.
Zdroj: James Cridland, Flickr.com

Obyvatelé a tvář města

Drtivá většina obyvatel je kantonského původu. Žijí v typicky čínsky stísněných podmínkách a svůj den tráví pouličním prodejem všeho, co se jen trochu prodat dá. Navštěvují přitom chrámy ležící vedle katolických kostelů a úřadují v barevných domech s dřevěnými okenicemi a zdobně kovanými balkóny. Nejslavnější památkou Macaa jsou ruiny kostela svatého Pavla z roku 1602, které leží ve středu centra zapsaného na seznam památek UNESCO. Z chrámu zbyla ale vlastně jenom honosná přední stěna původně obrovské katedrály. Zbytek padl za oběť velkému požáru v počátkem 19. století. Z malebného náměstíčka k němu vedou dlouhé schody lemované květinovými ornamenty. Ještě teď bere svatý Pavel dech. Pohled na město však ruší budovy kasín, jejichž architekti měli za úkol především zaujmout. Urbanistickou koncepci v tomto případě jednoznačně přebila vůně peněz.

Co je lepší než Benátky? Třikrát větší kopie Benátek

Oficiálními jazyky jsou v Macau tradiční čínština a portugalština, duo ale v ulicích doplňuje ještě kantonština, macajština a macajský dialekt portugalštiny. To je na třicet kilometrů čtverečních a půl milionu obyvatel velký babylon. Ostrovy spojené mosty jsou přeci jenom trochu odříznuté od spěchu a kolotoče na poloostrově. Při cestě místním autobusem v klidu projedete velkou část území, poznáte malebné zákoutí několika vesniček a podíváte se i na pláž s tmavým pískem. Jen co se ale autobus začne vracet zpět k centru tohoto malého regionu, už z dálky se mezi stromy rýsuje stavba kasína Venetian - kopie slavného kasína z Las Vegas, které je kopií slavného chrámu svatého Marka v Benátkách. Tato verze se ale od originálu liší tím, že je mnohem mnohem větší. Nedaleko benátského obra najdete další známé značky kvality v hazardovém odvětví - Sands, Wynns či MGM Grand.

Gondoly v benátských kanálech? Kdepak - vnitřek kasína v jihovýchodní Asii!
Zdroj: Ken Lund, Flickr.com

Projížďka "trikšou" a závod Formule 3

Koho ale začne cinkání výherních automatů nudit, může si udělat okruh po místních památkách s místní trikšou. Hybrid rikši a kola je zde oblíbeným dopravním prostředkem, i když dnes slouží spíš jako atrakce pro turisty než taxi pro místní. Každý rok v listopadu se ale živé ulice hlavního města s trikšami zavřou, aby tu mohla projet Velká cena Macaa - závod Formule 3. Jeden z nejžádanějších závodů této soutěže a jediný pořádaný ve městě se zde jezdí už od roku 1954. V některých úsecích sviští formule rychlostí až 275 kilometrů za hodinu. Podnikaví Macajci si mnou ruce. Hvízdáním pneumatik totiž vzduch zase trochu zavoněl penězi.

 
 

Místo

22° 9' 21.9168", 113° 33' 40.2588"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Macao je světový král hazardu, hrál tu i James Bond